in , ,

Sport a négyzeten

Két napon keresztül lehetett sportolni Szarvason, az Európai Mobilitási Hét keretében. Míg kedden a szabadba várták az általános iskolás korosztályt, addig egy nappal később a négy fal közötti lehetőségekből hoztak ízelítőt az érdeklődőknek. A szervezők segítéségre a Szarvasi Babilon TSE és Szarvasi Birkózó Egyesület voltak, akik a nap során mindkét sportág alapjaiba bevezették a megjelenteket.

A legfrissebbek a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola nyolcadikosai voltak, akik már reggel nyolckor megérkeztek Cervinus Teátrum üvegtermébe. A táncsport egyesület tagjai bemelegítésként egy rendkívül komplex koreográfiával kápráztatták el a megszeppent csoportot, akik ezt látva lélegzetvisszafojtva várták a folytatást. Kovács Kriszta megnyugtatta őket, a lécet az elkövetkező negyvenöt percben közel sem teszik ilyen magasra. Cél egy háromszor nyolc ütemből álló gyakorlatsor megtanulása, ami remélhetőleg mindenki számára sikerélményt fog jelenteni.

– Sokszor nem tudom eldönteni, hogy mi a könnyű, és mi a nehéz. A versenyzőink olykor egy kétperces koreográfiát fél évig tanulnak, mert annyira összetett – mutatott rá a sportágban rejlő kihívásokra. – A tánc mentálisan és fizikálisan is fejleszt. Amíg tanuljuk a mozdulatokat, addig inkább szellemi munka. Egy folyamatot kell megjegyezni, ami a jobb és bal agyféltekét egyaránt megdolgoztatja. Ez kihat az élet más területeire is, a gyerekek például a tanulás során jól tudják kamatoztatni.

Az újdonsült tanítványok egy tanítási óra leforgása alatt kisebb érzelmi hullámvasutat jártak meg. A kezdeti ellenállás helyét átvették az első kisebb sikerélmények és a zenére mozgás varázsa, a folyamatosan koncentrációt és odafigyelést igénylő foglalkozás végén pedig a homlokokon legördülő izzadtságcseppek és az arcok szegletében meghúzódó halvány mosoly jelezte, hogy jól érezték magukat.

– Azt gondolom, hogy minél kisebb a gyerek, annál nagyobb a mozgásra való igénye. Ezt csak mi, felnőttek tudjuk elrontani. Nagyon fontos, hogy milyen a szülők hozzáállása, sok minden múlik rajta. Mi, pedagógusok arra ösztönözzük őket, hogy minél több időt töltsenek a szabadban, s az iskolapadban töltött hosszú órák után vegyenek részt olyan délutáni sportfoglalkozásokon, ahol fel tudják szabadítani az energiáikat – vélekedett a diákokat kísérő testnevelő, Zalán Csaba.

A nap házigazdája Szirony Pál nyugalmazott főiskolai tanár, sportszervező volt, aki hisz az élethosszig tartó mozgásban. Az utóbbi években a nordic walkingban találta meg a mindennapi örömforrást, amely fejleszti az állóképességet, és hatékonyan javítja az erőnlétet is.

A délelőtt során valamennyi szarvasi általános iskola képviseltette magát, összesen több mint száz fővel.

A délután a birkózók edzőtermében folytatódott. Sükösd Attila vezetőedző és az utánpótlás tagjai megmutatták a sportág legjellemzőbb fogásait, s az érdeklődők egy-egy akció lépéseiről is közelebbi képet kaphattak. A bemutatót levezető foci követte, melynek zárásaként a csapattagok átvehették az ajándékba hozott kulacsokat.

Pentaller Attila

A százas jegyében ünnepelte létrejöttének centenáriumát a református gyülekezet

Wuxi harmadszor