in ,

Kilencvenöten nyújtották a karjukat a bringás véradáson

Idén is rekord közeli véradó jelent meg a „Bringás vért az életért’” címmel meghirdetett akción. A Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezete évek óta részese az Európai Mobilitási Hét helyi rendezvénysorozatának, mégpedig oly módon, hogy egyszerre két fontos területre is ráirányítja a figyelmet. Egyrészt ezen a napon arra kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint gyalogosan vagy kerékpárral érkezzenek a helyszínre, másrészt pedig a régi és új véradókat is segítségnyújtásra biztatják.

Szeptember 20-án a Szarvasi Járási Hivatal nagytermébe várták az áldozatkész embereket. Az időpontot a megszokotthoz képest néhány órával eltolták, azért, hogy a részvétel a munkahelyről vagy vidékről érkezők számára se jelentsen akadályt. Újdonságként az épület előterében a szervezet munkatársai újraélesztési bemutatót tartottak az érdeklődőknek. A kitűzött időpont végéhez közeledve úgy tűnt, a szervezők számításai beváltak, mivel kisebb sor kígyózott a regisztrációnál, ill. többen várakoztak a véradó székek mögött is. Volt, aki az órájára pillantva eszmélt rá, hogy közel másfél óra után került sorra, de egyáltalán nem bánta.

– Rendszeres véradó vagyok. Pontosan ugyan nem tudom, hányszor adtam vért, de 15 körül járhatok. Ma épp szabadnapom van, ráértem, ezért jöttem el, és megmondom őszintén, a kerékpársorsolás is benne van a pakliban – árulja el Laluska Anikó, aki már a pihenőszékben várakozott.

Pljesovszki Ágnes, a területi szervezet vezetője elmondta, a korosztály tekintetében nagyon vegyes a kép. A tizennyolctól a hatvanhat éves korig minden generáció képviseltette magát, és szerencsére nagyon sok első váradót is köszönthettek.

– A mai véradást hatvan fővel terveztük, amit jelentősen túlléptünk. Jelen állás szerint már több mint kilencvenen jelentek meg, aminek nagyon örülünk. Igyekszünk mindig kedveskedni a véradóknak valamivel. Ma ásványvízzel, teával, kávéval, aprósüteménnyel, nápolyival készültünk, emellett pedig minden résztvevő egy gyopárosi fürdőbelépőt is hazavihet. Természetesen a kerékpár is nagy vonzerőt jelent, amit jól tükröz az is, hogy ezen az akción évek óta kiemelten sokan vesznek részt – foglalta össze a tapasztalatokat.

Hozzátette, a vérkészletek pótlására folyamatos, de különösen a legmelegebb évszakban van szükség a mozgósításra. Egy átlagos napon ugyanis általában országosan 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, valamint főként azért, mert a véradók is a megérdemelt szabadságukat töltik. Ebból kifolyólag a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat idén közös véradókampányt indított „Nyári feltöltődés? Tölts fel másokat is! Adj vért!” címmel, amibe a szarvasi szervezet is bekapcsolódott.

Csütörtökön végül összesen 95 főt regisztráltak, akik közül 79-en feleltek meg az orvosi előírásoknak. A szervezők vallják, a szándék az elsődleges, ezért minden részvevő neve bekerül egy virtuális kalapba, s közülük pénteken valaki már egy új kerékpárral tekerhet haza.

disc golf

Új sport mutatkozott be Szarvason, a disc golf

Zene a szívnek és léleknek