in , , ,

Zene a szívnek és léleknek

Szeptember 20-án a Cervinus Teátrumban második alkalommal hallhattuk a Szlovák Alkotmány Napja tiszteletére a Kassai Állami Filharmonikusok koncertjét, melynek házigazdája a Szlovák Köztársaság Főkonzulátusa volt. A koncert előtt Igor Furdík főkonzul köszöntötte a közönséget és elmondta, hogy a 8-as szám szimbolikus Szlovákia történelmében, több esemény kapcsolódik hozzá. A mai alkotmányuk 1992. szeptember 1-jén született meg, és ez a koncert társadalmi és politikai szerepe. Kellemes zeni élményt kívánt a közönségnek. A konzul úr tolmácsa Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója volt, aki a színház nevében is köszöntötte a nézőtéren ülőket, szintén kellemes estét kívánva.

A Kassai Állami Filharmonikusok 1968-ban alakultak, és ma 90 tagú a zenekar, akik mindannyian képzett muzsikusok. Európán kívül Ázsiában és Amerikában is sikerrel koncerteztek. Szarvason Zbyněk Müller irányította a zenekart, aki a Prágai Operaház karmestere, tanulmányait a Prágai Konzervatóriumban oboán kezdte. Pályája során több nemzetközi verseny nyertese. A művész elsőként Ján Cikker Szlovák népzenei variációit vezényelte.

Beethoven F-dúr hegedűrománca volt a következő mű, amelynek szólóját a zenekar koncertmestere, Mátyás Mézes hegedűművész játszotta, aki tanulmányait többek között a Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter hegedűművész osztályában folytatta. A mesterfokozatot Brüsszelben Sebestyén Katalin és Philippe Graffin szakmai irányítása mellett szerezte meg. Beethoven dallamai csodálatosan szóltak a fiatal művész és a zenekar tolmácsolásában.

A harmadik négytételes mű Antonin Dvorák F-dúr szimfóniája volt, amely feltette a koronát az előadásra. Ritka zenei élményben volt része a közönségnek.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Kilencvenöten nyújtották a karjukat a bringás véradáson

Sikeres bringás reggeli és nyereményeső a mobilitás hét utolsó előtti napján