in ,

Sikeres bringás reggeli és nyereményeső a mobilitás hét utolsó előtti napján

Közel 17 kg kenyér és 30 liter tea – ez az idei bringás reggeli mérlege. A felsorolt mennyiségekből az akció zárását jelző nyolcórai harangszókor már csak mutatóban maradt, az elkészített szendvicsek oroszlánrészét elfogyasztották az arra kerekező szarvasiak. A programot az Európai Mobilitási Hét helyi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb elemeként tarják számon, ami valószínűleg a napindító figyelmességnek és a vidám zenei aláfestésnek köszönhető.

Ilyenkor rendszerint a Székely Mihály Intézmény diákjai állnak csatasorba, akik nem csak a kenyereket kenik szorgalmasan, hanem a kerékpárút szélén állva azért is mindent megtesznek, hogy az arra járók közül senki se távozzon üres hassal.

– Kora reggel fél hat és hat között érkeztünk a 13. D osztály tíz tanulójával. Azóta folyamatosan kenjük a kenyereket, és kínálgatjuk az erre járókat. Azt látom, hogy egyre többen pattannak kerékpárra, ami szerintem részben annak köszönhető, hogy nincsenek nagy távolságok Szarvason – osztja meg a tapasztalatokat Palás Péter pedagógus. – Az iskolánkban is mindig tele van a biciklitároló. Leginkább csak a vidékiek használják a tömegközlekedést, de ők a buszmegállótól legalább sétálnak egyet az intézményig.

A legnagyobb tömeg fél nyolc és háromnegyed nyolc között lepte meg a kínálókat. Az iskolába, munkahelyre sietők a kicentizett reggelek ellenére a kedves invitálásra tartottak néhány perces pihenőt, és köszönettel fogadták a piknikhangulatú reggelit. Volt, aki későbbre tartogatta a finom falatokat, és táskája mélyére süllyesztve folytatta útját.

– Minden nap kerékpárral jövök a barátaimmal errefelé suliba – mondja egy tizedikes vajdás diáklány. – Nagyon meglepődtem, hogy megállítottak, és elébünk szaladtak a tálcákkal. Nem tudtam, hogy milyen apropóból, de nagyon jól esett.

A nap házigazdája a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete és a Rádió Szarvas volt. Závoda Ferenc elnök hagyományosan az éteren keresztül is kerékpáros közlekedésre buzdította a szarvasiakat, s folyamatosan tájékoztatta a hallgatókat az esemény fejleményeiről.

A nap 10 órakor a Kossuth utcai óvodában folytatódott, ahol a legkisebbek játékos KRESZ vetélkedőn vehettek részt. Ráadásul amellett, hogy a hatvan apróság ismerkedett a közlekedés alapvető szabályaival, mindegyikük egy kis ajándékban is részesült.

Az igazi nyereményeső 13 órakor kezdődött. A Lengyel-palota nagytermében Hodálik Pál alpolgármester foglalta össze a hét eseményeit. Rámutatott, Magyarországon idén 269 település csatlakozott a programhoz, ezzel Spanyolország és Ausztria után ismét dobogós helyre kerültünk. A szám a tavalyihoz képest is lényeges emelkedést mutat. 2017-ben ugyanis 202 magyar résztvevője volt az Európai Mobilitási Hétnek.

A sorolás során közel harminc ajándékcsomag talált gazdára. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó díjat, egy kerékpárt Kovács István dévaványai lakos nyerte, aki a csütörtöki véradáson negyedikként nyújtotta a karját segítségül.

Zene a szívnek és léleknek

A START közmunkaprogramból szépült meg a csabacsűdi könyvtár