in ,

Legyünk elég jók önmagunknak!

Frankó Tünde
Frankó Tünde

A fenti gondolat lehetett volna az alcíme annak az előadásnak, melyet Frankó Tünde tartott. A kineziológus-természetgyógyász szakember az önismeret, önbecsülés témakörének mélységeibe vezette be a hallgatóságot szeptember 13-án, a Városi Könyvtárban. Elöljáróban elmondta, átlagosan tízből kilenc páciens ezzel kapcsolatban keresi fel, ami azt jelenti, hogy komoly problémák vannak ezen a területen. Ezt támasztotta alá az előadás iránt érdeklődők létszáma is. Az intézmény munkatársai pótszékeket hoztak be a nagyterembe, hogy mindenki helyet tudjon foglalni, de így is akadtak olyanok, akik néhány perces késés miatt már csak a helyiség távolabbi szegletéből tudták figyelemmel követni az előadót.

– Szerintem sokkal hamarabb megtaláljuk magukban a hibát, mint a jót. Ha azt kérem valakitől, hogy mondjon három dolgot, amit szeret a külsejében, akkor legtöbbször még gyönyörű hölgyek, jóképű férfiak sem tudnak hirtelen mit mondani. Ez igaz a belső tulajdonságokra is. Ellenben ha az a feladat, hogy mondjanak magukról valami rosszat, akkor azonnal elkezdik sorolni a hibáikat. Ez már igaz az általános iskolás korosztályra is. Az őket érő kudarcok sajnos arra tanítanak, hogy nem elég jók, aminek nem lenne szabad így lennie – vázolja a jelenlegi elkeserítő helyzetet a szakember.

Úgy véli, mindezt otthon, családi körben meg lehet előzni. Ha ugyanis a gyermek elegendő dicséretet, megerősítést kap, megtanulja az esetleges kudarcokat kezelni, és a történtek nem lesznek negatív hatással az önértékelésére. Véleménye szerint a legfontosabb, hogy elég jók legyünk önmagunk számára, ezáltal a külvilágból érkező visszajelzéseket is a helyén tudjuk kezelni. Ezt persze nem szabad azonosítani az egoizmussal és az önteltséggel. Mint megfogalmazta, ne higgyünk a közmondásnak, mely szerint az öndicséret büdös, mivel az egészséges önbecsülés igenis jó szagú.

Említést tett a média befolyásoló erejéről is. Eszerint a fiatalok gyakran az általuk közvetített képet tartják elérendő célnak, ami gyakran csalódáshoz, az önkép torzulásához vezet. Ilyen esetekben fontos, hogy megpróbáljuk előtérbe helyezni a társas kapcsolatainkat, akiktől reális visszajelzést és pozitív véleményt kaphatunk.

Frankó Tünde őszintén, személyes példákkal illusztrálva beszélt az önbecsüléshez vezető hosszú, rögös útról. Elmondta, fiatalon ő maga sem hitte el, hogy elég értékes, mára azonban eljutott oda, hogy az őt érő hatásoktól függően 90 és 100% között ingadozik az önértékelése. Ez azt jelenti, hogy nincs tökéletes ember, a hibákat a jó tulajdonságokkal együtt kell kezelnünk, és törekednünk kell a folyamatosa fejlődésre.

– Van egy olyan mondás, hogy velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben. El kell fogadnunk a tökéletlenségünket, haladnunk kell a jobb felé, a hibáinkért pedig bocsássunk meg magunknak – fogalmazta meg az előadás egyik legfontosabb üzenetét.

Frankó Tünde fél éven keresztül minden hónapban új témával várja a könyvtárlátogatókat. Legközelebb októberben a megbocsájtásról lesz szó.

A START közmunkaprogramból szépült meg a csabacsűdi könyvtár

Hatalmas csatában jutott tovább a Szarvasi FC