in ,

A START közmunkaprogramból szépült meg a csabacsűdi könyvtár

2016 decemberében belülről, a napokban pedig kívülről újulhatott meg a csabacsűdi nagyközségi könyvtár. A START közfoglalkoztatási mintaprogram helyi értékteremtő programelemének köszönhetően megtörtént a nyílászárók cseréje, valamint akadálymentes feljáró rámpa készült el szabványos kivitelben. A fejlesztés részét képezte továbbá a homlokzati vakolatjavítás és a festés is. A megszépült épületet szeptember 20-án, ünnepélyes keretek között vehették birtokba a település lakói.

Molnár József polgármester beszédében kiemelte, a fejlesztéshez szükséges anyagbeszerzést részben a Belügyminisztériumtól kapott támogatásból, részben pedig a START programok során keletkezett bevételekből finanszírozták. A bérköltség 1 millió 22 ezer Ft-ot tett ki, míg a dologi kiadások összege 904 ezer Ft volt. A települési önkormányzat ezt további 905 ezer Ft-tal egészítette ki, vagyis az összesített dologi költségek 1 millió 809 ezer Ft-ban realizálódtak.

Egyúttal köszönetét fejezte ki a felújításban közreműködő hét közfoglalkoztatottnak, akiknek a segítségével ismét gyarapodhatott a település. Terveik között szerepel még a mosdók akadálymentesítése, amellyel teljessé válna az épület külső-belső korszerűsítése.

Skorka András, a Szarvasi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese elmondta, a nagyközség a kezdetektől aktívan részt vesz a kormányzat által meghirdetett közfoglalkoztatási programban, és felismerte a mögötte húzódó értékteremtő szándékot is. Emlékeztetett, ennek első eredménye a 44-es út mellett húzódó autóbusz várók és hirdetőtáblák voltak. Ezt követően több út és járda is elkészülhetett, illetve az óvoda egy tornaszobával gazdagodott. Mindemellett az Idősek Otthona és az Eötvös József Művelődési Ház állagmegóvása is megtörtént, valamint a felújított hivatal nyílászáróinak elkészítésében is közfoglalkoztatottak működtek közre.

A délután második részében a Csabacsűdi Szlovák Kör és a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat közös rendezvényére invitálták a megjelenteket. A kemencés nap négy éve, a kültéri kemence kialakítását követően vette kezdetét. Célja a hagyományőrzés mellett a közösségépítés volt, amelyet tradicionális szlovák ételek elkészítésével erősítettek.

– Egy bajunk van: nagyon nehéz olyan fűtőt találni, aki jól ki tudja fűteni a kemencét. Ehhez ugyanis ismerni kell az adott kemence tulajdonságait – sajnálkozott Simon Istvánné Zsuzsi, a Csabacsűdi Szlovák Kör elnökhelyettese. – De azt látjuk, hogy a kemencés ételek napjainkban is összehozzák az embereket, az idősebb generáció pedig lehetőség szerint átadja a fiataloknak a hagyományos recepteket.

A rendezvényen mintegy húsz tepsi kenyérlángos, mellette szlovák túrós, hagyományos vízen kelt sütemény és kenyér készült, előételként pedig bográcsos gulyáslevest tálaltak.

A kulturális programról két generáció, a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola tanulói és Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör gondoskodtak.

Sikeres bringás reggeli és nyereményeső a mobilitás hét utolsó előtti napján

Frankó Tünde

Legyünk elég jók önmagunknak!