in , ,

Erdélyi István: Fejlesszünk vagy szálljunk ki!?

Varga Mihály pénzügyminiszter és Erdélyi István, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója
Varga Mihály pénzügyminiszter és Erdélyi István, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója

Eddig az előbbi mellett döntöttek a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. tulajdonosai, vezetői, aminek következtében legutóbb 1,689 milliárd forintos beruházást hajtottak végre a Csabai úti telepükön. A modern csomagolócentrum átadására tegnap délelőtt került sor. Az ünnepélyes szalagátvágásra eljött Varga Mihály pénzügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Marczinkó Zoltán munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Babák Mihály polgármester és Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke is.

A köszöntők sorát Babák Mihály polgármester nyitotta, aki a Gallicoop városban betöltött gazdasági szerepe mellett kitért a vállalat társadalmi szerepvállalására is. Dankó Béla elismerését fejezte ki az elmúlt majd három évtized munkájáért, ami alatt a vállalat a térség meghatározó gazdasági erejévé nőtte ki magát, majd megköszönte a kormány támogatását, amit Szarvas legnagyobb munkáltatójának nyújtott.

– Azt gondolom, hogy a Gallicoop Zrt. fejlődésének nagyon fontos állomásához érkezett, hiszen 2016-ban megnyerte a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyvállalati beruházási támogatási programja keretében a feldolgozó, illetve a csomagolócentrum építésének a lehetőségét, melyhez ötven százalékos állami támogatást is kaptunk – jelentette ki Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A számok tükrében bemutatta, hogy az elmúlt 29 évben honnan kezdték, és tojásról pulykára, feldogozósorról üzemegységre hova jutottak. Ezalatt 60 millió pulykát, 800 ezer tonnányit vágtak le, 173 ezer tonna készterméket és 598 ezer tonna pulykahúst állítottak elő. Jelenleg belföldön a pulykából készült termékek iránt mutatkozó igény negyven százalékát elégítik ki úgy, hogy három műszakban folyamatos feldolgozás és gyártás, és így sem győzik kiszolgálni az igényeket. Termelésük 40 százaléka kerül exportra. Fennállásuk óta 46 országba kerültek a termékeikből.

Az üzemeben a dolgozói létszám ezer fő, de ha a Gallicoop egészét a társüzemekkel együtt tekintik, akkor az ezerkétszázat is elérik. Fennállásuk alatt fejlesztésre 14 milliárd fölött költöttek, ehhez jött a most átadott 1,6 milliárdos fejlesztés, amihez 805 milliót tudott a Pénzügyminisztérium, korábbi nevén Nemzetgazdálkodási Minisztérium biztosítani. A szlogenjük: “Fejlesszünk vagy szálljunk ki!?”, árulta el Erdélyi István.

– Ebben az üzemben is együtt van jelen a magyar tulajdon, a magyar munkaerő és szakértelem, a magyar alapanyag és takarmány, valamint a gondos magyarországi feldolgozás. Elnök úr ezeket a szempontokat a saját szemszögéből fogalmazta meg, mégis azt gondolom, érvényesek arra a gazdaságpolitikára, amit követünk. Ennek a gerincát az adja, hogy Magyarország is a saját megoldásait követve lehet sikeres ország. Ha pusztán valakit másolunk, egy ideig, óráig az is segít bennünket, de ha nem alkalmazkodunk a saját hagyományainkhoz, nem követjük azokat a szempontjainkat, amik csak ránk jellemzőek, akkor nyilván, nem leszünk eredményesek – foglalta össze a sikeres gazdaságpolitikának az alapelveit Varga Mihály pénzügyminiszter.

Néhány mondatban összefoglalta a magyar gazdaság jelenlegi állapotát, majd kitért a KSH reggeli hírére, amiben a második negyedéves gazdasági növekedés adatait 4,8-ról 4,9 százalékra emelte.

Családi vetélkedőt hirdet Szarvas Város Barátainak Köre

Sűrű versenyszezon közepén vannak birkózóink