in ,

Műsorral ajándékozták meg a csabacsűdieket az idősek napján

Mosoly és néma csend fogadta Gilanné Radványi Rózsa önkormányzati képviselő kérdését, amely arra vonatkozott, hogy ki érzi idősnek magát a jelenlévők közül. A fiatalos lendületet tükrözi véleménye szerint az is, hogy a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar tagjaként ma is nagyon sok aktív szépkorú van, ill. a legtöbben ebben a korban is háztartást vezetnek, gondoskodnak a családjukról. Amennyiben pedig ezt az egészségi állapotuk nem teszi lehetővé vagy elmagányosodnak, a nagyobb közösségnek kell odafigyelni rájuk.

– Az idős korról beszélve nehéz határt húzni, és nem is kell. Nincs szükség arra, hogy különbséget tegyünk. Egy szűkebb és egy tágabb közösségnek tudnia kell, kik azok az idősek, akikről nem szabad elfeledkezni. Változhatnak az idők, az ideológiák, az eszmék és a nyugdíjkorhatárok. A természet azonban nem változik. A tavasz után jön a nyár, majd azt követi az ősz. Van, hogy hosszabb, de előfordul az is, hogy csak rövidke. S ha eljön az idő, bizony mindannyian megöregszünk – mutatott rá a szépkorúak iránt érzett kollektív felelősségre.

A települési és a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat október 1-jén tartott közös rendezvényén Molnár József polgármester is köszöntötte a vendégeket. Emlékeztetett, az idősek világnapját az ENSZ közgyűlésének javaslatára 1991 óta ünnepeljük. Mint mondta, olyan korban élünk, amikor az idősek tanácsaira a fiatalok gyakran csak legyintenek, és csak később látják be azok igazságtartalmát. Ezt követően köszöntet mondott nekik a küzdelmes, ledolgozott évtizedekért, és ígérte, Csabacsűd önkormányzata – ahogyan eddig is – a jövőben is segíti a szépkorúakat. Ennek egyik jeleként 5000 Ft támogatást nyújtanak minden 65 év feletti helyi lakosnak, amelyet október 8. és november 30. között vehetnek át.

A rendezvényen a legkisebbektől a legnagyobbakig minden generáció ajándékkal kedveskedett. A köszöntők között a Hársliget Óvoda csöppségei és a Terfort Ágoston Általános Iskola egyik tanulója mutatkoztak be, Hraskó Jutka néni pedig Róna Katalin: Öreg szívem című költeményével csalt könnyeket a közönség szemébe.

– Nagyon a szívemből szólt ez a vers, mivel a család áll a középpontjában. A gyermekek és az első unokám jelentik számomra a mindent, akikért egy életen keresztül dolgoztam. 17 hónapos a kis Hanga unokám, és ez nekem akkora nagy boldogság az özvegységben, hogy ki sem tudom szavakkal fejezni. Mivel itt laknak Csabacsűdön, minden áldott nap meglátogatom, s ma már tárt karokkal szalad elém – újságolja meghatottan.

Az ünnepség meghívott vendége Rózsás Viktória volt, aki elmondta, 22 éves kora ellenére lélekben nagyon közel érzi magát ehhez a korosztályhoz. Úgy látja, az ’50-es, ’60-as, ’70-es évek slágerei ma is nosztalgikus emlékeket ébresztenek a hallgatóságban, ezért mindent megtesz, hogy a dalok szárnyán visszarepítse őket a fiatalságukhoz.

– Én is mindig kapok valamit ezektől a fellépésektől. Ha azt látom, hogy valaki szomorú, mindig közelebb megyek hozzá, és addig ott maradok, amíg mosolyt nem sikerül csalni az arcára – árulta el Poór Péter tanítványa.

A közönség valóban az első perctől együtt énekelt az előadóval. A legtöbben kívülről fújták a felcsendülő örökzöldeket, és hálás tapssal mondtak köszönetet az ajándékért.

Fakó keselyű

Kedvenceink lakomája az állatok világnapján

Paluska György

Beköltözött a zene a Városi Könyvtárba