in ,

Most kell örülni az esőnek és a hétfőnek!

Lippai Marianna és Kovács Mátyás
Lippai Marianna és Kovács Mátyás

Lippai Marianna túlélte azt a tragédiát, aminél egy szülő fájdalmasabbat nem tud elképzelni. 2010. szeptember 7-én elveszítette az akkor 13 éves lányát. Dominika egy rendkívül ritka genetikai betegségben szenvedett, amit akkor és most sem tudnak gyógyítani. A műsorvezető két teljes évig gyászba burkolózott, s a külvilág szinte teljesen megszűnt számára. Ezt követően döntött: a depresszió, az önmarcangolás és a múltba temetkezés helyett az életet és a mindennapi örömök újbóli felfedezését választotta. Ezt a pozitív szemléletet keresztelte el Életkedvnek, amelyet írásaiban, blogjaiban és motivációs előadásaiban minél többekhez szeretne eljuttatni.

„Az életet nem érteni, hanem élni kell” – volt olvasható azon a meghívón, amelyet a szarvasi közönségnek üzent az előadó. Az október 10-i rendezvény hátterében a Civil Közösségért Alapítvány állt, akinek egy EU-s pályázat részeként nyílt lehetősége a meghívásra.

– Ez egy rendkívül összetett program. Hagyományőrzést és fiataloknak szóló foglalkozásokat is tartalmaz, illetve vannak szakmai előadásaink is, amelyek a család, a generációk közötti problémákra kíván rávilágítani egy megszokottól eltérő aspektusból. Mariann ilyen szempontból egy nagyon jó választásnak bizonyult. Hihetetlen impulzív egyéniség, aki nagyon mélyről állt fel, szeretetet és energiát áraszt. Ezt szeretnénk a résztvevőknek is átadni – árulta el előzetesen Kovács Mátyás, a rendezvény házigazdája.

Lippai Marianna úgy véli, el kell fogadnunk a megváltoztathatatlant, hiszen az élet rendje az, hogy lesznek olyan szeretteink, akik „előremennek.” Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekünk követnünk kell őket. Az a tény ugyanis, hogy reggelente felébredünk, burkoltan azt üzeni, hogy van még dolgunk a világban, s élnünk kell ezzel az adománnyal.

– Nem kellene az élettől kapott nagy pofont megvárni ahhoz, hogy változtassunk. Itt is működik a prevenció, vagyis fedezzük fel azokat a jó dolgokat, amikkel rendelkezünk. Az a baj, hogy ébredéskor általában azt vesszük számba, hogy mi nincs, és természetesnek vesszük az ellenkezőjét. Fontos lenne, hogy mindenki megteremtse a saját boldog világát, és ne álljon be a sorba. Éljük tudatosabban az életünket, és merjük kimondani: igen, jó nekem – világított rá azokra az árnyalatbeli szemléletformáló különbségekre, amelyek megszépíthetik a szürkének tűnő hétköznapokat.

Véleménye szerint minden döntés kérdése. Egy esős, hétfői nap is indulhat jól, ha távolabbról tekintünk a kérdésre, és észrevesszük, hogy számos, időjáráson túl mutató értékkel rendelkezünk. Ez lehet akár a család, az otthon, a munkahely vagy az egészség, amelyekért minden nap hálásnak kellene lennünk, s amelyek a világban sokaknak nem adatnak meg.

Lippai Marianna hiszi, hogy a magánéleti sorscsapáson felülkerekedve megtalálta a saját küldetését. Mint ahogyan eddig is, ezt követően is szeretne segíteni az embereknek abban, hogy örüljenek a jelennek és használják ki a nap 24 óráját, mert az élet ajándék, amiért az olykor borongós napok és a kisebb-nagyobb küzdelmek ellenére is köszönetet kell mondanunk.

A kubikosok előtt hajtottak fejet Békésszentandráson

Tornával hívták fel a figyelmet a női daganatos betegségekre