in , ,

Tanoda az alsósokkal

Az Emberöltő Alapítvány Csodaszarvas és Csillagtúra Tanodája gondolva a jövőre, a program folytatására, végigjárta megvalósítási helyszínei általános iskoláit.

A Tanoda program során elsődleges célcsoport a járásban élő 10-18 éves, 5-8 évfolyamon általános és 9-12 évfolyamon középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetben élnek, gyermekvédelmi gondoskodás alatt állnak, illetve roma származásúak. De gondolva a folytatásra, teret szerettünk volna adni az alsós tagozatos gyerekeknek is.

Fontosnak tartjuk, hogy programunkkal az eddigi 10-18 éves felsős és középiskolás korosztály mellett a kisebbeket, az alsós korosztályt is elérjük. Eddig ezt a korosztályt csak a családi napok szervezésével (kisebb testvér részvétele) valósítottuk meg. A tapasztalatok birtokában szerettük volna ezt az alsós korosztályt most már intenzívebben bevonni programunkba. Erre gondolva valósítottuk meg programsorozatunkat, melynek során a két tanodával Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros alsós osztályait kerestük fel, ahol egy-egy közös délutáni kézműves foglalkozás keretében mutattuk be, miről is szól a Tanoda, miért jó tanodás diáknak lenni. Iskolai programjaink célja, hogy a kisebbek érdeklődését is felkeltjük programunk iránt. Az alsós tagozatos gyerekek elérésének két komoly apropója is van. Egyrészt figyelembe vettük, hogy az alsós korosztály a jövőben amúgy is célcsoport korosztály lesz. Másrészt az ő bevonásuk már csak azért is fontos, mert a Szarvasi járásban csak Szarvason működik Biztos Kezdet Gyermekház program, és annak célcsoportja is a 0-6 éves hátrányos helyzetű gyerekek, a Tanoda Program célcsoportja a 10-18 éves korosztály, így a 6-10 éves korosztályú gyermekek fejlesztésére, hátrányaik leküzdésére semmilyen alternatív lehetőség nincs a Szarvasi Járásban.

A Csodaszarvas Tanodával október 3-án a Szarvasi Fő téri Általános Iskolát, a Csillagtúra Tanodával Október 10-én a Békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda, október 15-én pedig a Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti iskola, Kollégium alsó tagozatos diákjait keresték meg munkatársaink, hogy egy délutáni közös kézműves foglalkozás, őszi dekoráció készítés közben csináljunk kedvet a gyerekeknek a tanodai részvételhez. Munka közben beszélgettünk is a kicsikkel, elmondtuk, miről szól a Tanoda és miért is jó tanodás diáknak lenni. Nagyon sikeres programok voltak, a gyerekek örültek a saját kezűleg készített színpompás őszi dísznek, mécseseknek, amiket haza is vihettek, mi pedig az együtt töltött vidám délutánnak és annak, hogy megismerkedhettünk a jövő tanodásaival.

Bízunk benne, hogy hasonló programjainkkal ezt a korosztályt is el tudjuk érni és be tudjuk vonni a Tanoda programjába!

Gyakorlós első helyezés a Megyei Angol Versenyen

A nézőtér elhalkul, a fények kihunynak és kezdődik a varázslat