in , ,

27 millió Ft értékű energetikai korszerűsítés a Gondozási Központban

Egy hét leforgása alatt két energetikai fejlesztés is lezárult Békésszentandráson. Míg a Polgármesteri Hivatal közel 22 millió Ft-ból újult meg, a Gondozási Központ 26,95 millió Ft-os támogatásban részesült a TOP (Terület-és Településfejlesztési Operatív Program) keretében. A felhívás 100%-os támogatási intenzitású volt. A fejlesztés során 520 m2 felületen külső oldali hőszigetelés, 660 m2 felületen pedig födémszigetelés került felhelyezésre. Az érintett ingatlan kapcsán javult az energiafelhasználás hatékonysága, ill. csökkent az energiafogyasztás és a széndioxid kibocsátás. A beruházás ünnepélyes átadására november 16-án került sor.

Sinka Imre polgármester kiemelte, céljaik közé tartozott az épület felújítása, mivel a településen élő időseknek szeretnének minél komfortosabb körülményeket biztosítani. Úgy véli, az egykori iskolaépület az elmúlt évtizedekben számos felújításon esett át, és mára ismét régi fényében ragyog.

A részletekről szólva elmondta, a munkálatok július és október között zajlottak. A projektmenedzseri feladatokkal ezúttal is a KBC Nonprofit Kft.-t bízták meg, a kivitelezést a békéscsabai PROSZERV Kft., az ellenőrzést pedig az Argomex Kft. végezte. Köszönetét fejezte ki továbbá a Településüzemeltetési Intézménynek, amely ugyancsak hozzájárult a fejlesztés sikeres megvalósulásához.

– A 2015-ben kiírt TOP-os pályázati rendszerből Békés megyében eddig 21 valósult meg, ebből 3 Békésszentandráson. Magyarul, mi fürgék voltunk, és sikerült megfelelő ütemezésben végrehajtanunk a pályázatokat. Ez azt jelenti, hogy találtunk kivitelezőt, és nem volt gond a közbeszerzéssel sem. Az energetikai beruházások így már egy egész téllel tovább szolgálhatják a település javát. Igaz, ezek nem óriási projektek, hanem egy-egy épületre szabottak, de nagyon fontos, hogy végre nem porolnak az ablakok, jobban szigetelik a hangot, benn marad a meleg, és a lakószobák is komfortosabbak – foglalta össze a nagyközség első embere a pályázat kínálta lehetőségeket.

Hozzátette, igyekeztek itt is megőrizni az egykori református iskola jellegét. Meghagyták a díszítéseket és a vakablakot, amely utal az épület több mint százéves múltjára. A színekben némi engedményt tettek. Az eredeti fehér mellett a jövőben egy barna és egy halványsárga árnyalat emeli az épület fényét.

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője emlékeztetett, mindenki életében elérkezik egyszer az időskor, még ha fiatalon ezt nehezen hisszük is el. A gondozási központoknak és az ott dolgozóknak fontos szerepük van ezeknek az években a megszépítésében, a fejlesztések pedig komfortosabb, kellemesebb körülmények kialakítását teszik lehetővé.

Virág Sándorné intézményvezető kitekintésként elmondta, nagyon gyorsan eltelt ez a fél év, habár a felújítás ideje alatt némi türelemre és kompromisszumra volt szükség a bentlakók részéről. A munkálatok ugyanis valamelyest a szobákba, közösségi helyiségekbe is beköltöznek, cserébe viszont az idősek ezen túl megszépült környezetben folytathatják mindennapjaikat.

– Ez egy nagyon boldog, örömteljes nap a számunkra – árulja el Hegedűs Marika néni, akik 22 éve az intézmény lakója. – Amikor beköltöztem, csak egy fürdőszoba és egy fürdőkád volt. Azóta bővítették, sokat változott, szépült. Az itt dolgozók nagyon kedvesek, egyformán lesik az ember gondolatát. Nekem nagyon jó itt – tette hozzá meghatódva.

A nagyközség emellett támogatást nyert az Idősek Klubja és az Orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítésére is, 31,8 millió Ft, ill. 28 millió Ft értékben. Az Irányító Hatóság előtt van továbbá a Művelődési Ház energetikai fejlesztésére irányuló pályázatuk, valamint több fotovoltaikos – napenergia kiépítést – célzó projektet is benyújtottak, ami az előzőekhez hasonlóan a gazdaságosabb és korszerűbb intézményi működést segítené elő.

Jótékonysági megmozdulás és rendhagyó hittanórák a Benkában

Mátyás királyra emlékeztek a magyar tudomány ünnepe alkalmából