Connect with us

Szarvas

Rekordszámú adományt gyűjtöttek a szarvasi gyerekek a szeretetdoboz akcióban

A tavalyi mennyiség másfélszeresét, összesen 360 cipősdobozt töltöttek meg ajándékokkal a szarvasi gyerekek. A Máltai Szeretetszolgálat szarvasi csoportja a meglepetéseket erdélyi és kárpátaljai családoknak juttatja el, nagy hangsúlyt fektetve azokra az eldugott falvakban élő, szegény sorsú gyerekekre, akiknek nem mindig jut ajándék a karácsonyfa alá.

– Raktam bele egy csokit, egy plüsszsiráfot és egy zoknit. Nekem nincs szükségem rájuk, és úgy gondoltam, hogy nem dobjuk ki, hanem inkább adjuk oda annak, akinek nincs – mondja a felnőttek bölcsességével a nyolcéves Ákos, aki a bepakolásnál is segédkezett.

A kezdeményezést tíz éve a Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi csoportja indította el. Tavaly decemberben több mint 1500 csomag kelt útra, köztük 240 Szarvason gyűjtött adománnyal. Az adakozókedv idén különösen figyelemreméltó volt: az Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének tanulói 180, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolába járók 96, míg a Szlovák Általános Iskola diákjai 84 csomaggal járultak hozzá a felhíváshoz. A legnagyobb nehézséget a csomagok elszállítása jelentette, mivel a szarvasi csoport tagjai nem találtak olyan vállalkozót, akinek a segítségével ezt meg tudták volna oldani. Orosházáról kértek kölcsön gépjárművet, amivel első körben Kecskemétre viszik az adományokkal megrakott teherautót.

– Nem könnyű ma a gyerekeket szociális érzékenységre nevelni – vélekedik Molnár Istvánné igazgatónő. – Az iskolánkban az a szokás, hogy délutáni kézműves foglalkozásokon, technika és rajz órákon arra biztatjuk a diákjainkat, hogy kedveskedjenek a családtagjainknak saját készítésű ajándékkal. A reklámkampányok épp az ellenkezőjét hirdetik: vásárolj, fogyassz, halmozz fel minél többet. Ökoiskola lévén mi azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk és nagyobb az életlábnyomuk. Ez utóbbi magában foglalja mindazt, amit lelkileg, szeretetből tudunk adni egymásnak.

Molnár Péterné, a helyi csoport vezetőhelyettese elmondta, egész évben szükség van a segítségre, mivel Szarvason és környékén nagyon sokan élnek nehéz körülmények között. Évközben túlnyomórészt ruhaadományokkal, alkalmanként élelmiszerrel tudnak nekik segítő kezet nyújtani, tavaly karácsonykor pedig – egy Budapestről érkezett támogatás jóvoltából – játék is került a csomagokba.

– Leginkább élelmiszerre lenne szükségünk. Vannak olyan családok, akik hetente felkeresnek bennünket, és ennivalót is szeretnének – mutat rá a nehézségekre. – Mindössze tízen vagyunk a csoportban, hárman közülük nyolcvan év felettiek. Tőlük nem várhatjuk el a tevőleges munkát. Emellett van hat önkéntesünk is, kettő vidéki. Nincs saját autónk, ezért nagyon sokat jelentene egy vállalkozói segítség – sorolja tovább a karitatív munkával járó problémákat.

A gyűjtés decemberben a Spar üzletlánc áruházaiban folytatódik. Az „Adni öröm” akció keretében tartós élelmiszeradományokat várnak, amelyeket még az ünnepek előtt eljuttatnak a rászoruló családokhoz, egyedülállókhoz és szociális intézetekhez.

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2018. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect