Connect with us

Szarvas

Felavatta új székházát Szarvas Város Barátainak Köre

Bár már nyár közepén birtokba vehette új épületét Szarvas Város Barátainak Köre, az ingatlan rendbetétele és otthonossá varázsolása több hónapot vett igénye. A Nap utca 24. szám alatti megüresedett polgári lakást egy szemfüles szomszéd, Pekárné Margitka vette észre – aki nem mellesleg baráti köri tag – és felhívta rá a civil szervezet figyelmét. A vezetőség ezt követően nem sokat tétovázott: tollat ragadtak, és levelet címeztek Szarvas város címzetes főjegyzőjének azzal a kéréssel, hogy lehetőség szerint bocsássa rendelkezésükre az épületet.

– Már több éve tervezgetjük a költözést. A Kossuth utcai székházunkat is nagyon szerettük, de sajnos kicsi volt, a feladataink ellátásához pedig több helyre volt szükségünk – világít rá a változtatás hátterére Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna elnök. – Július 1-től kaptunk meg az épületet, de testre kellett szabnunk. Noha szerencsére nagyobb átalakításra nem volt szükség, de festettünk, tataroztuk, átnéztük az elektromos hálózatot, és a pakolással, rendezgetéssel is sok idő telt el.

Hangsúlyozta, a munkálatokban segítséget kaptak a Komép Városgazdálkodási Kft.-től is, amiért nagyon hálásak. Emellett a tagság is aktívan kivette a részét a költözésből és az épület megszépítéséből.

Hodálik Pál alpolgármester elmondta, az ingatlan megvásárlásakor az önkormányzatnak többféle hasznosítási elképzelése volt. A házban korábban Lohr Gyula képviselőtársuk lakott, ezért érzelmi szálakkal is kötődnek az épülethez. Részben az emléke előtt tisztelegve jutottak arra a döntésre, hogy biztosan ő is örülne, ha tudná, hogy egy ilyen vidám csapat költözött egykori otthonába.

– A településen több mint 150 civil szervezet van. Ebben benne vannak az alapítványok és az egyesületek is. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem mindegyik aktív és nem mindegyikről tudunk. Ezzel ellentétben azonban a baráti kör egy olyan egyesület, amelyik nagyon sokat dolgozik. Mint tudjuk, nem csak Szarvason van szervezetük, hanem kihelyezett tagszervezetként Budapesten is működnek. Fontos a tevékenységük, hiszen bekapcsolódnak a város életébe, a települési fejlesztésekbe, a stratégiák készítésébe, és lobbitevékenységet is folytatnak – foglalta össze a szervezet civil szférában betöltött szerepét.

A baráti kör az elmúlt hónapokban már belakta az épületet. Hétfőnként és keddenként lelkes ulti és römipartik folynak, nemrégiben pedig megkezdődött a karácsonyi jótékonysági vásárra való készülődés is. A hölgyek egyre sűrűbben választják találkozási pontjukként a székházat, ahol dísztárgyakat, kopogtatókat, adventi koszorúkat és egyéb kreatív alkotásokat álmodnak meg.

Az ünnepségen Lipcseiné Czifra Magdolna adta elő kifejezetten erre az alkalomra írt, saját szerzeményét, Rómer Ilike pedig egy új oldaláról mutatkozott be. A festőművész Békés megyei gyűjtésből származó népdalokból válogatott, s adta elő őket a maga egyedi, magával ragadó módján.

„Emléket idéznek a régi falak, párájuk átüt a friss festék alatt,
S elvegyül az új emberi szóval, egy letűnt világ a jelen valóval.”
(Részlet Lipcseiné Czifra Magdolna: Házavató c. verséből)

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

Határmenti katasztrófahelyzetek kezelését célzó integrált válaszrendszerek kapacitásfejlesztése

Szarvas

A rovatot támogatja:

Archívum

2018. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect