in ,

Lázár Zsolt: Az igazi adventet gyermekek nélkül el sem tudnánk képzelni

Lázár Zsolt és Hodálik Pál meggyújtja az első gyertyát
Lázár Zsolt és Hodálik Pál meggyújtja az első gyertyát

Nádházy Péter Ady Endrétől választott versével, a Havas Krisztus-kereszt az erdőn cíművel kezdődött az idei adventi ünnepsorozat Szarvason. A Cervinus Teátrum művésze az alkalomhoz illő versválasztása után Schubert Ave Mariájával folytatta, majd a délután háziasszonya, Szigeti Netti Lázár Zsoltot kérte fel, hogy csomagolja ki ünnepi gondolatait. Az evangélikus esperes visszaemlékezett az adventi koszorú, az adventi kalendárium, illetve a szarvasi jászol történetére, majd a városunkban vendégeskedő teológushallgatók kórusa énekelt egy dalt.

– Az igazi adventet gyermekek nélkül el sem tudnánk képzelni. Az advent, a várakozás, az valahogy az ő életükhöz is hozzákapcsolódik, ahhoz a gyermeki kíváncsisághoz, gyermeki várakozáshoz. Most, amikor együtt vagyunk ezen a gyönyörű alkalmon, amikor szokásoknak megfelelően meggyújtjuk ezt a gyertyát, hogy jelezzük, hogy itt van advent első vasárnapja, az eljövendő várakozásának első vasárnapja, akkor gondoljunk ezekre a gyermekekre, az ő hitükre, és próbáljunk meg mi is ilyenek lenni, valahogy átélni ezt a gyermeki várakozást, ezt a gyermeki hitet. Nagyon nagy szükség van arra, hogy ebben a világban mi is átéljük a csodát – kérte a körülötte állókat az esperes, mert mint mondta, tapasztalatai szerint ilyenkor mindenki nyitottabb a csoda átélésére és megélésére.

Hodálik Pál az utolsóként szót kapók nehézségeivel küzdve állt a mikrofon elé, hiszen Szigeti Netti kérdéseire az előtte szólók szinte mindent elmondtak már az adventtel kapcsolatban.

– Egész évben rohanunk, megyünk, jövünk, nem állunk meg. Advent és a karácsony az, amikor egy kicsit le kell lassulni, el kell gondolkodni azon, hogy mi történt az elmúlt egy esztendőben, vajon mindent megtettünk-e szeretteinkért, barátainkért, ismerőseinkért és ilyenkor az ember olyan, hogy megpróbálja ezeket a dolgokat kicsit bepótolni – vallotta be alpolgármesterünk, aki kinyilvánította, hogy véleménye szerint a szarvasiak nagyon jó közösséget alkotnak.

Láng Pál

Láng Pál: Advent a belső sötétség elleni küzdelemről szól

Szentandrást is beragyogta az első adventi gyertya