in , ,

Teltházas templom előtt debütált az Omega oratórium 2.0

Fotó: Keller Dávid
Fotó: Keller Dávid

Két és fél év kihagyás után visszatért az Omega a templom falai közé. A 2013-16 között Európa-szerte nagy sikert aratott Omega oratórium koncertsorozat megújult formában érkezett meg adventi koncertsorozatának első helyszínére, az Evangélikus Ótemplomba. Az épület falai közé lépve a megszokottól merőben eltérő látvány fogadta az érdeklődőket: az első padsorok felett egy mobil színpad magasodott, rajta mikrofonok és hangszerek sorakoztak, a mennyezeten pedig lézerfények pásztáztak körbe.

A bejáratnál már egy órával a kezdés előtt kisebb sor tornyosult, miközben a zenekar még az utolsó akkordokat próbálta. Ezt követően átvonultak átmeneti pihenőhelyükre, a lelkészi hivatal épületébe, ahol még vettek egy mély levegőt a közel kétórás koncert előtt, és a sajtó kíváncsiságát is kielégítették.

– Valahogy úgy gondolkodunk, hogy a rockzene több mint egy egyszerű zenemű, politika vagy bármi más. Természetesen mi nem vagyunk vallásalapítók, és tiszteletben tartjuk mindig azt a közeget, ahol játszunk. A koncertanyag kb. 70%-ban frissült. Háromévnyi tapasztalat után most már sokkal bátrabban mertünk hozzányúlni a dalokhoz. Korábban nagyon sokat kihagytunk, ami csak később került bele az 1.0-ba. Ennek tudatában ezúttal merészebbek voltunk – árulta el elöljáróban az est részleteiről Kóbor János, Kossuth és Liszt Ferenc-díjas énekes.

Mint mondta, a kezdeti megerősítést az adta, hogy Ferenc pápa abban az évben adott ki egy rocklemezt, amikor elindultak az oratóriummal turnézni. Egy olasz zeneszerző ugyanis vette a bátorságot, megzenésítette a beszédeit, ezzel is bizonyítva, hogy az üzenet felülírja a műfajt.

Az Omega frontembere hangsúlyozta, a mondanivaló átadására advent időszaka a legalkalmasabb, bár nem kizárólag télen játszották már a műsort. Bátaszéken pl. negyven fokos hőségben koncerteztek, a negatív rekordot pedig Székesfehérváron, mínusz négy fokban döntötték meg.

– Ez a csapat játszotta végig az 1.0-át, és közben megértettük, hogy mennyiben más a templom, mint egy sportcsarnok vagy stadion. Az utóbbiban az ember egy csodálatos nagy tömeget lát, itt pedig szemeket, arcokat, könnyeket, érzelmeket. Ez leginkább a kis klubkoncertekre emlékeztet. A templom emellett méltóságot kölcsönöz a koncertnek, és egy olyan hátteret biztosít, amire egy klub sosem volt képes – beszélt az atmoszféra semmivel sem összehasonlítható jelentőségéről.

A zenekart a Kiskőrösi Evangélikus Egyház kórusa kísérte, a karcagi kórussal kiegészülve. A vokált Lupták György esperes vezényelte, Szarvason sorban már tizennegyedszer.

– Elfogult vagyok, mert diákkorom óta szeretem az Omegát. Ezt mindig el szoktam mondani, s szerintem az egyik nem üti a másikat, vagyis a templomi zene ezt a fajta rockzenét. Az Omega tagjai lightosabb, szövegében és dallamában is templomba illő dalokat válogattak össze, amelyek van egy transzcendens üzenete is – vélekedett.

Az ótemplomban közel ezren foglaltak helyet, s valamennyi karzat megtelt érdeklődőkkel. Sokan több tíz, de akadt, aki több száz kilométert utazott, hogy részese legyen az élménynek.

– Úgy fogalmaztam az ótemplomi presbitériumi ülésen, hogy érkezik hozzánk a kiskőrösi Gospel Sasok énekegyüttes, kísérőzenekarként pedig az Omega – idézte fel Lázár Zsolt esperes mosolyogva azt a döntéshelyzetet, amikor a koncert befogadásáról kellett határozniuk. – Természetesen ez erős túlzás, de Lupták György személye és kiskőrösi kórus részvétele nekem garancia arra, hogy minden, ami itt elhangzik, az Isten dicsőségére fog történni.

A négyállomásos turné a héten Karcagon folytatódik, majd Celldömölkre is megérkezik. Az utolsó állomás idén december 23-án, Kiskőrösön lesz.

Fotó: Keller Dávid

A kapuban Jani Kata

Nagy falatnak bizonyult a tavalyi ezüstérmes

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

Gajdos Attila szerint nem igazságos a városvezetők jutalmazása