in , , , ,

Csehov három vígjátéka a felolvasószínházban

December 2-án az első adventi gyertyagyújtás után a Cervinus Teátrum a Margócsy-terembe várta nézőit, hogy Anton Pavlovics Csehov három írását mutassa meg a közönségnek.

Az első írást Ragány Misa olvasta fel, amely az este címadó írása A dohányzás ártalmairól szólt. A vígjáték egy előadásról szólt, amelyben egy kikapós férj adott elő, a címben jelzett témában felesége parancsára, ám mivel nem volt ott a feleség, ezért a megadott téma helyett a kettőjük kapcsolatát mesélte el a férfi, ahogyan önmagát és feleségét látja. Ragány Misa remek humorral, tökéletes alakítással formálta meg a férfit.

A második vígjáték címe Medve, amelyben Szmirnov Grigorij Sztyepánovics, még nem öreg földbirtokos, a Medve (Timkó János) elmegy Popova Jeléna Ivánovna, földbirtokos özvegyhez, akinek, gödröcske van az arcán (Dósa Zsuzsa), hogy a férje adósságát behajtsa rajta, mert különben elveszti a birtokát, ha nem fizet. Az özvegy visszavonultan él férje halála óta (hét hónapja), akit közel enged magához egyedül Lúka a lakája (Nádházy Péter). A karakán özvegy felkeltei a dühöngő földbirtokos figyelmét, aki végül beleszeret Popovába és megkéri a kezét, amit az vívódva önmagával, de végül enged Szmirnov közeledésének. A humoros, fordulatokban gazdag vígjátékot mindhárom színművész teljes átéléssel, szenzációs alakítással mesélte el.

A harmadik Csehov darab a Leánykérés című mű, amelyben Csubukov, Sztyepan Sztyepanovics, földbirtokos (Nádházy Péter) házába beállít a szomszédja Lomov, Ivan Vasziljevics, jól táplált egészséges, de magát betegnek képzelő földbirtokos (Ragány Misa), hogy megkérje a lánya, Natalja, Sztyepanovna (Bardon Ivett) kezét. A frigyre mindhárman örömmel igent mondanának, de a boldog beszélgetés közben szóba kerül egy értéktelen, kicsi földterület, a Bivalyrét, amit mindketten a sajátjukénak tudnak. Elméletileg, ha a házasság létrejön, amire mindkét fél hajlandó, teljesen mindegy kié, de az elv, a tudat, az már más kérdés. Ez a helyzet ugyan megoldódik, de jön a következő, kié a legjobb vadászkutya? Ám a darab végére természetesen rendeződnek a viszonyok ebben a vígjátékban is. E komikus vígjáték szereplői is teljes átérzéssel, pazar alakítással voltak jelen a felolvasószínház színpadán.

A színművészek mintha versenyeznének a legjobb színészi alakítás díjáért, pedig ez a díj képzeletben mindenkinek jár, mert minden színművész teljes erőbedobással, örömmel áll színpadra, láthatóan maguk is élvezik az előadást, a közönségnek pedig jó látni. Ezért szórakoztató a Cervinus Teátrum felolvasószínháza, amely mint mindig csak egy délután varázsa marad.

Legközelebb januárban nyílik ki a felolvasószínház kapuja.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Egyedülálló egészségmegőrzési program indult a Dél-Alföldön

Ilyen sem volt még: Az igazi Mikulás diáklázadást robbantott ki, majd szaloncukorral leverte