in , ,

Mindössze tizenöt parti választja el Sinka Brigittát az újabb világrekordtól

Vitéz Sinka Brigitta és Sinka Péter
Vitéz Sinka Brigitta és Sinka Péter

Egymás után dönti meg mások és saját rekordjait Sinka Brigitta. Az ország legidősebb sakkmestere 2011-ben elérte a tízezer játszmát, négy évvel később túlszárnyalta a mindenkori csúcstartó, José Raul Capablanca 13545 szimultánpartiját, és 13600 lejátszott mérkőzéssel az erősebbik nem fölé került. A következő mérföldkövet egy véletlen találkozásnak köszönhette. A sors Révész Máriuszt sodorta az útjába, aki azt fogalmazta meg jókívánságként, hogy jusson el 15 ezerig. Bici néni komolyan vette. Olyannyira, hogy már csak negyven parti hiányzott a célig, amikor november 30-án visszatért szülőfalujába, hogy tovább faragjon a feleslegből.

– Azt gondolom, hogyha az embernek idős korában nincs valami feladata, amin gondolkozhat vagy amire készülhet, akkor hamarabb megöregszik. Nemrég például, amikor azt érzem, hogy kicsit nehezebben megy a mozgás, vettem egy szobakerékpárt, hogy karban tartsam magam. Topon kell lenni. Mióta nyugdíjas lettem, nem versenyzek, mert fáraszt az utazás, ezért csak a szimultán maradt. Azt még tudom csinálni, annyit nem felejtettem. Ráadásul az asztalokat ilyenkor körbe szoktuk tenni, hogy tudjak kapaszkodni, és a szédülést kiiktassam – árulja el a korából adódó nehézségekről a 91. életéve felé közelítő sportoló.

Sinka Brigitta a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület meghívására érkezett az István király úti Klubba. A civil szervezet nyolc éve járul hozzá a szimultánok számának gyarapításához

– Azt gondolom, hogy az átlagosnál nagyobb figyelmet fordítja a település a sakkra, annál is inkább, hogy az iskolában egy sakkszakkör működik. Ez nagyon fontos, mert a felnövekvő ifjúság folyamatos utánpótlást tud biztosítani a megyei első osztályban sikerrel szereplő Hunyadi sakkcsapatának. Ez a délután lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők bekapcsolódjanak egy évek óta tartó sorozatba, és részesei legyenek egy újabb rekordkísérletnek – mondja Hévízi Róbert elnök, aki személy szerint is több alkalommal ült le Bici nénivel sakkozni, s számos döntetlen mellett egyszer egy győzelmet is elkönyvelhetett magának.

Ez utóbbi egyébként nagyon ritka. Egy néhány éve készült statisztika arról tanúskodik, hogy a sakkmester 90%-os győzelmi aránnyal játszik, és csak ritkán marad alul. Az igazsághoz persze is hozzátartozik, hogy többnyire gyerekek az ellenfelei, akik néhány évnyi gyakorlás után veszik fel a küzdelmet a tábla királynőjével, s a fő cél, hogy tanuljanak, tapasztalatokat gyűjtsenek.

A Guinness-rekordról szólva elmondta, továbbra sincs előrelépés. Ha csak az nem, hogy a tanúsítványt megőrzésre már megkapta, de hivatalosan a mai napig nem került átadásra. S bár jövőbeli nagy álmai között szerepel a teljesítménye bejegyzése, egyelőre megelégszik azzal, hogy tudja, ő megtette a tőle telhetőt.

Bici néni Békésszentandráson 25-tel növelte partijai számát, ami összesítve 14985 lejátszott mérkőzést jelent. Az újabb rekordot érő 15 ezrediket a tervek szerint születésnapjára időzítve, ugyancsak szeretett otthonában játssza.

Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás, gyere már, gyere már, minden gyerek vár…

Kutató diákok egy evangélikus kutatóiskolában