in ,

A trefortosok közreműködésével gyúlt meg a harmadik gyertya Csabacsűdön

Sutyinszky Zoltán, a Csabacsűdi Terfort Ágoston Általános Iskola igazgatója gyújtotta meg a harmadik gyertyát az evangélikus templomban. Mielőtt átadta volna  a helyét a gyerekeknek, megosztotta gondolatait a megjelentekkel.

Bevezetőjében utalt arra, hogy ez az időszak az ünneplés mellett a számvetésé is. Az ember életében a boldog percek mellett mindig vannak nehéz időszakok, amelyeken a család, a kollégák és a diákok nélkül csak nehezen lehetne felülemelkedni. Éppen ezért hálával gondol mindazokra, akik az idei évben hozzájárultak a közös munkához, ezzel együtt sokak életébe hoztak örömet és változást.

– Karácsonykor minden megtörténhet. Aki hisz Istenben, az a csodákban is, s ezek létét utóbbinak tulajdonítja. Mások a különleges eseteket inkább a véletlennel magyarázzák – tért rá a közeledő ünnep varázsára. – Az ünnepek elmúlása után lassan ráhangolódunk a következő év kezdetére. Az élet halad egyik pillanattól a másikig. Az egyik percnek el kell múlnia ahhoz, hogy a másik maradéktalanul kibontakozhassék. Az élet sohasem mozdulatlanság. Nem feltartóztatható és nem konzerválható. Az élet szépsége, boldogsága és értelme a változás. S bizony ebben a változó világban meg kell találnunk számításinkat – folytatta a sort néhány gyakorlatias jótanáccsal.

Az ünnepek közeledtével arra kért mindenkit, hogy minden nap próbáljon meg egy kicsit megállni. Ezekben a percekben ugyanis könnyebben meghalljuk egymást, és jobban érezzük egymás társaságát. Gondolatait Calvin Coolidge üzenetével zárta.

Nem időpont vagy időszak a karácsony, hanem lelkiállapot. Békességben, jóakaratúan és könyörületesen élni – ez a karácsony igazi szelleme.
Az általános iskolások verseket és karácsonyi énekeket hoztak el az adventi alkalomra, melyet a három gyertya lángjának fellobbantásával tettek emlékezetessé.

A gyertyagyújtás részeként a bejáratnál jótékonysági vásár fogadta a betérőket. Boroncsok Katalin elmondta, a termékeket az intézmény szülői közössége készítette a gyerekek közreműködésével. A befolyt összegből a december 21-i hagyományos karácsonyi játszóházat támogatják, elsősorban a szükséges alapanyagok megvásárlásával.

A település koszorújánál Pekárné Bakulya Tünde pedagógus emlékeztetett az ünnep lényegére. Mint elhangzott, a karácsonyi vásárok forgataga, az illatos kürtőskalácsok és forralt bor mellett ne felejtsünk el befelé figyelni, és megtalálni az egyensúlyt a türelmetlenül rohanó világ és a valódi értékek között.  A csoda ugyanis csak a lélekben születhet meg. Ehhez pedig próbáljunk meg újra gyermeki egyszerűséggel, kíváncsisággal és elragadtatással tekinteni a karácsony apró szépségeire, és meghallani az üzenetét.

Hámori Gabriella

A szarvassá változó lány, Hámori Gabi volt a kedd reggeli angyal

Földesi: Egyre nő a rászorulók száma