in ,

Fábri Melinda: Egy könyvtárban sosem lehet unatkozni

Fábri Melinda0
Fábri Melinda

Év végén ismerték el a könyvtárakban dolgozó szakemberek kiemelkedő tevékenységét. Az Év Könyvtárosa kitüntetéseket a Békés Megyei Könyvtárban adták át a díjazottaknak. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének szakmai rendezvényén az “Év Könyvtárosa Békésben 2018” díjat a Mezőkovácsházi Városi könyvtár igazgatója, Albertus László kapta. Aktív, lelkes munkája elismeréseként továbbá Fábri Melinda, a Csabacsűdi Könyvtár vezetője vehette át az „Év KSZR Könyvtárosa Békésben 2018” díjat.

– A tavalyi évet akár az elismerések évének is lehetne aposztrofálni az életében, hiszen a Szülők a Csabacsűdi Gyerekekért Egyesülettől megkapta a Gyermekmosoly-díjat, év végén pedig könyvtári munkájáért mondtak köszönetet. Mennyire érte meglepetésként a díj?

– Mindenképpen. Különösen azért, mert előzetesen nem kaptam semmilyen értesítést. Csak a rendezvényen derült ki, hogy rám gondoltak, ami különösen megtisztelő volt számomra. Tíz éve, 2009 óta dolgozom könyvtárosként, ezért az elismerés tekinthető az egyévtizedes munkám jutalmának is.

– Érdekes, hogy az eredeti végzettsége informatikus. Hogyan került erre a pályára?

– Bár valóban informatikát tanultam, a pályát a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában iskolatitkárként kezdtem. Talán egy kicsit pályát tévesztettem, mert ekkortájt jöttem rá, hogy inkább humán beállítottságú vagyok. Valószínűleg részben ez az oka, hogy a könyvtárosi munkát szinte azonnal megszeretettem. Emlékszem, akkoriban mélyvízbe csöppentem, mert épp állományellenőrzés volt. Két Békés megyei szakember és a jelenleg már nyugalmazott helyi könyvtáros fogadott az intézményben, és minden könyvet sorra kellett vennünk. De készségesen mindenre megtanítottak, én pedig éreztem, hogy jó helyre kerültem.

– Azt is tapasztaljuk, hogy egyre jobban átalakul a könyvtárak szerepköre, funkciója. Véleménye szerint hogyan tud megfelelni egy nagyközségi könyvtár a mai kor kihívásainak?

– Programok nélkül egy mai, korszerű könyvtárat nem lehet elképzelni. Több irányból kell megszólítani a célközönséget, s hangsúlyt kell fektetni a különböző korosztályokra is. Rendelkezünk pl. mesetablettel, vagyis az infokommunikációs eszközök segítségével a legkisebbekhez is könnyebben eljutunk. Természetesen azt látjuk, hogy leginkább az idősebbek látogatják az intézményt, mellettük pedig az általános iskolások vannak túlsúlyban. A legnehezebb a középiskolásokat becsábítani, akik főként csak a kötelező olvasmányok miatt térnek be, illetve az aktív réteget, akiknek a munkahelyi, családi elfoglaltságaik miatt kevesebb idejük jut az olvasásra. Átlagosan évente 360-380 fős olvasói létszámot regisztrálunk. Ez az elmúlt tíz évben minimálisan csökkent, ráadásul szinte teljes egészében aktívnak tekinthető.

– Mennyire fontos az itt élők számára a személyes kapcsolat a könyvtárossal?

– Szerintem az elmúlt tíz év alatt megismertek és megszoktak bennünket, és kölcsönös bizalom alakult ki. Minden fórumon elérhetőek vagyunk, azonnal reagálunk. Olykor még az is előfordul, hogy messengeren keresztül veszik fel velünk a kapcsolatot, hogy érdeklődjenek egy könyv iránt. Emellett számos szolgáltatást tudunk nyújtani. Ingyenes a beiratkozás, az internethasználat és a szkennelés, de lehetőség van nálunk fénymásolásra, laminálásra és nyomtatásra is. A könyvtárközi kölcsönzés is megoldott, ráadásul ugyancsak térítésmentesen vehető igénybe.

– Az elmúlt években látványosak voltak a változások az épületen. 2016 végén új bútorok érkeztek, tavaly pedig festés, akadálymentesítés és nyílászárócsere történt. Ez a könyvtári működésre is kihatott?

– Úgy érzem, igen. Érzékelhetően nőtt az intézmény látogatottsága. Nagyon hálásak vagyunk a települési önkormányzatnak és a Békés Megyei Könyvtárnak, amelyek kiemelt figyelmet szentelnek nekünk. Ez részben a fejlesztésekben nyilvánul meg, részben pedig az állományunk folyamatos gyarapodásában. Minden évben több alkalommal van lehetőségünk könyvbeszerzésre, melyek tekintetében természetesen az olvasói igényekhez is alkalmazkodunk.

– Ön is másképp tekint a könyvekre, az olvasásra, mint tíz éve?

– Igen, sokkal közelebb kerültek hozzám. Korábban csak a kötelező olvasmányokat forgattam, ma már rendszeresen olvasok. Különösen a romantikus kötetek állnak közel a szívemhez. Szerintem a könyvtár az a hely, ahol soha nem lehet unatkozni. Még ilyenkor, januárban is van mit csinálni. Legyen szó akár egy könyvtárosról, akár egy betérő olvasóról, ezen a helyen mindenki kikapcsolódhat és feltöltődhet.

Dósa Zsuzsa

Tennessee Williams drámája Szarvason (1. rész)

Ancsa-Molnár Hajnalka0

Ancsa-Molnár Hajnalka ikonfestő művész a Gyakorló Ovi-Galériájának vendége