in ,

Idén jubilál az ország legidősebb kertbarát köre

Mótyán Tibor, a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör elnöke (Fotó: Hegedűs Éva)0
Mótyán Tibor, a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör elnöke (Fotó: Hegedűs Éva)

Tisztességesen megünnepeljük az újévet – kezdte mosolygósan köszöntőjét Mótyán Tibor. A Tessedik Sámuel Kertbarát Kör elnöke a civil szervezet január 10-i, idei első összejövetelén utalt rá, 2019 számukra kiemelt év, hiszen kereken 60 éve kezdték meg működésüket a Hazafias Népfront szervezésében.

– Annak idején a kör alig több mint tíz fővel indult. Az volt a lényege, hogy az emberek több ismeretet szerezzenek a kertészkedésről, kertművelésről. Akkoriban ugyanis még nem nagyon volt televízió, kevesebb szakmai anyaghoz tudtak hozzáférni, ezért nagyon hasznos elfoglaltság volt. Később növekedett a létszám, ami mostanában sajnos csökkenő tendenciát mutat. Ez azért van, mert a körbe főleg nyugdíjasok jelentkeznek, akik sajnos fogyatkoznak – tekintette át címszavakban az elmúlt évtizedeket a 29. éve regnáló elnök.

Hozzátette, emellett a kertművelők száma is visszaesett. A változások következményeként megerősödött a társadalmi szervezet közösség összetartó ereje. Tagjaik között ma már olyanok is akadnak, akik emeletes házban laknak, a kertet pedig egy virágcserépnyi növény jelenti számukra. Rájuk gondolva olyan ismeretterjesztő előadásokat is beiktatnak az éves programtervbe, amelyek túlmutatnak a kertművelés határain. Legközelebb pl. február elején Demeter Péter avatja be az érdeklődőket Magyarország legjelentősebb várainak történetébe, év évén pedig dr. Molitorisz Pál helytörténeti érdekességekből szemezget.

Hajdú Pál, az egyesület titkár elmondta, tagságuk jelenleg 63 fő, akik közül 47-en fizetnek tagdíjat. A csoport januártól két új taggal is gyarapodott, akik életkorukkal rácáfoltak a korábban említett statisztikára. Valkovszki Noémi okleves kertészmérnök és Kovács Imre hobbikertész rövid bemutatkozásukban elmondták, mindketten tanulni szeretnének a tapasztaltabbaktól.

Ő maga decemberben lemondott titkári megbízatásáról, a januári elnökségi ülésen azonban úgy döntött, bizonyos feltételek mellett mégiscsak vállalja a feladatkört.

– Nagy élmény, amikor az ember egy kertbarát körnek lehet az egyik vezetője. Örömmel csinálom ezt az eléggé összetett munkát, hiszen nem csak a papírmunkáról szól, hanem javaslatokról, egyeztetésekről és szervezésről is. Vidéki események esetében arról is dönteni kell, ki képviselje az egyesületet. Az országos szövetségnél eddig én voltam a küldött, de novemberben egészségügyi okok miatt lemondtam – avat be a munkája részleteibe Hajdú Pál, aki 1994 óta tagja a közösségnek.

A tavalyi év értékelésekor elhangzott, több versenyen szerepeltek sikerrel. A várpalotai házi borversenyen pl. szinte mindig Szarvas aratja le a babérokat, a Legszebb konyhakertek elnevezésű kezdeményezésen pedig Klimaj Pál és feleségének szőlőskertjét országos díjjal ismerték el.

Az elkövetkező kiemelkedő eseménye a június 27-i ünnepi közgyűlés lesz az Árpád szálló dísztermében. A kertbarát kör a negyedévszázados jubileum óta minden ötödik évben szervez hasonló napokat, a kerek évfordulókon pedig egy-egy kiadványt is megjelentet. A rendezvény részletei egyelőre még nem ismertek, a keretek nagymértékben függnek az anyagi lehetőségektől és a támogatóktól.

Az évnyitó rendezvény pezsgős koccintással, házi falatokkal és nosztalgia vetítéssel ért véget.

Szécsi Mátyás és Benedek Erika (Fotó: Hegedűs Éva)

A doni üzenet: Tiszteld az ember méltóságát!

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Napi.hu: Több száz embert bocsát el a nagy múltú magyar cég