in , , , ,

Hatvanadik előadásához érkezett Holle anyó

Holle 60 (Fotó: Babák Zoltán)0
Holle 60 (Fotó: Babák Zoltán)

2019. január 20-án a hatvanadik előadását láthatta a közönség Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor trió által megálmodott Holle anyó című mesemusicalből, ismét teltház előtt.

2013. november 5-i bemutató bevezetőjében írtam:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Dunaszerdahelyen született fiatalember, Varga Viktor, aki elhatározta, hogy Szarvason a Cervinus Teátrumban és a Békéscsabai Jókai Színházban magyar és szlovák nyelven is színpadra állítja, megrendezi Jacob és Wilhelm Grimm Holle anyó című meséjét, de egy kicsit felturbózva. Rátalált Belinszki Zoltán íróra, aki két gyermek apukájaként boldogan vállalta, hogy ír egy új történetet Holle anyóról. A történet elkészült, amiben a fő elem a szeret volt. A történethez zene is kell – gondolta Viktor. A zene megkomponálását Gulyás Leventére bízta. Gulyás Levente gyermekek és felnőttek számára is szerzett már zenét és maga is gyakorló apuka, ezért örömmel kezdett a zene megírásához. A zenéhez táncokat is álmodott a rendező, ezért felkérte Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművészt a táncok kigondolására. A mű, amit négyen álmodtak meg elkészült, és november 5.-én be is mutatták a Cervinus Teátrum színpadán nem csak gyermekek részére.

A megszületett darab egy kicsiny faluba viszi el a nézőt, abban egy kicsiny házba, amiben egy asszony, a Mostoha (Kolti Helga) él a Csúnya édeslányával (Liszi Melinda) és a szép mostohalányával, Ágicával (Tatár Bianka). Nekik segít két béreslegény Márkó (Benkő Géza) és Mirkó (Gulyás Attila). Egy másik dimenzióban figyeli a kicsiny ház mindennapjait Jakub (Vadász Gábor) és Holle anyó (Dósa Zsuzsa). A falu életét és Holle anyót is számtalan lakó segíti (VARIDANCE táncosai).

A Holle anyó néhány szereplőváltáson ment keresztül az évek folyamán, kivéve Holle anyót, akit mind a hatvan előadásban Dósa Zsuzsa alakított. Ágica bőrébe ezúttal is Tatár Bianka bújt, aki a magyar nyelvű előadásokban magénak mondhatta a szerepet. A Jakubot alakító Polák Ferenc eredetileg a szlovák változat Jakubja volt 2013-ban, ám a Békéscsabai Jókai Színház bérletes előadásaiban már játszotta magyarul is a szerepet, ahol felváltva Ragány Misával váltak Holle anyó védenceivé. Mostohaként vasárnap Varga Anikót köszönthették a gyerekek. A két vidám, szókimondó béreslegény fontos szereplő a történetben, hiszen megnevettetik a közönséget. Márkót Ragány Misa, Mirkót Maróti Attila formálta meg. A Csúnyalányt Harcsa Boglárka a gyerekek számára nagyon is szerethető lánnyá varázsolta. Az évek folyamán a táncosok is kicserélődtek, hiszen a Cervinus Teátrum táncosai szálltak be a játékba. Vasárnap délután Balázs Henriett, Barát Enikő, ifj. Csasztvan András, Csere Polett, Eller Gusztáv, Kumlii Dalma, Magyari László, és Ökrös Dániel táncoltak, játszottak.

A hatvanadik előadáson nagyon felszabadult, vidám játékot láthattunk, amin a gyermekközönségen kívül, a velük érkezett felnőttek is nagyon jó szórakoztak.

A Newjság és a magam nevében szeretettel gratulálok a szép kerek számhoz, remélem, hogy a századik előadásról is én írhatok majd.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Oláh Györgyi, Lázár Gábor és Sinka Imre polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)0

Nagyon erős gazdasági évet zárt Békésszentandrás

(Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0

Rajtunk múlik: A méhnyakrák el is tűnhetne a betegségek közül