Connect with us

Szarvas

Lehullt a lepel Mátyás király szerelmeiről

Hunyadi Mátyással kapcsolatban a mai napig erős képzettársítások élnek a köztudatban. Az utókor a középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb uralkodójaként tartja számon, aki bölcs és igazságos volt. Álruhában járta az országot, hogy közelebbről ismerje meg népét, egyetlen szerelme pedig a nápolyi uralkodó, Aragóniai Ferdinánd lánya, Beatrix volt. Hogy mennyi igaz ebből, s mik azok a részletek, amelyek az évszázadok során legendákká szelídültek? – többek között ezekre a kérdésekre kaphatott választ január 25-én a Város Könyvtár közönsége.

– A legendák úgy keletkeznek, hogy van bizonyos százaléknyi igazságtartalmuk, de adni kell hozzá egy jó nagy kanállal a képzeletből, s szükség van egy közvetítő szerepet betöltő elegyre is, ami szájról szájra, írásról írásra terjed, majd picit mindig hozzátéve új képet fest az adott személyről. Mátyás egyébként a maga korában meglehetősen sármosnak számított, Bonfini leírása szerint kiemelkedő szépségű orral rendelkezett. Királyaink többségével ellentétben semmiféle szőrzetet nem viselt az arcán, hosszú haja pedig szőke árnyalatú volt – festette le a 15. században élt uralkodót Kiszely Tóth Anett történész, levéltáros.

Az előadó hozzátette, személyiségét még vonzóbbá tette, hogy különösen művelt volt. Rajongott a könyvekért, kedvencei egyebek mellett az ókori szerzők tollából származó írások és az emlékezetes csatákról, hódítások szóló leírások voltak. Budai könyvtárában a korabeli források szerint mintegy 2500 korvinát gyűjtött össze, amelyek felbecsülhetetlen értékűek voltak.

Aláhúzta, ha a magánéletét szeretnénk górcső alá venni, meg kell tanulnunk olvasni a sorok között. Az a tény például, hogy Mátyás nem királyi vérből származott, egész életére rányomta a bélyegét. Cselekedetei jól tükrözik, hogy sokáig kisebbségi komplexussal küzdött, amit többek között jól kiválasztott házasságkötéssel próbált kompenzálni. A krónikák arról mesélnek, hogy olyan boldogsággal töltötte el a házassági ajánlatára érkezett igenlő válasz, hogy egy teljes napon át szurokkal átkent hordók égtek örömtűzben. Bízott benne, hogy királyi vérrel keveredve hamarosan megvalósulhat nagy álma, a dinasztiaalapítás.

Mindazonáltal az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Mátyás király életében nem Beatrix volt az egyetlen nő. Korábban még hárommal ápolt szorosabb kapcsolatot. Alig múlt tíz éves, mikor eljegyezték a hasonló korú Cillei Erzsébettel. Ez a házasság a Cillei és a Hunyadi család közt feszülő konfliktust volt hivatott rendezni. Később Podjebrád György cseh kormányzó tett neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot, mely szerint támogatja őt abban, hogy Magyarország uralkodójává váljék, amennyiben elveszi lányát, Katalint. Sajnos – akárcsak az előző – ez a házasság is tragédiával végződött. A szülésnél komplikációk léptek fel, melynek során feleségét és a leendő örököst is elveszítette. A harmadik meghatározó hölgy a polgári családból származó steini Edelpeck Borbála volt, akitől végül megszületett egyetlen gyermeke, Corvin János.

S Hunyadi Mátyás neve halhatatlanná vált, legnagyobb vágya mégsem teljesülhetett. Hirtelen bekövetkezett halála miatt fiának nem tudta biztosítani örökségét, így megszakadt a királyi vérvonal.

Kiszely Tóth Anett zárszóként utalt arra is, hogy jelenleg, a Bolza család történetét és annak szarvasi vonatkozásait kutatja. Arra kérte a megjelenteket is, hogy aki bármilyen adalékkal hozzá kíván járulni a hamarosan könyv formájában megjelenő munkájához, keresse meg a közösség oldalon vagy a helyi önkormányzaton keresztül.

Népszerű

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere (Fotó: Babák Zoltán) Babák Mihály, Szarvas város polgármestere (Fotó: Babák Zoltán)

Babák Mihály: Trianon egy olyan seb, ami sohasem fog behegedni, de ügyelnünk kell rá, ne fekélyesedjen el, nehogy az életünkre törjön!

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tizenegy játékos… és egy kutya

Sport

A keddi K4-es Kuli Pistivel (j2) (Forrás: kajakkenusport.hu) A keddi K4-es Kuli Pistivel (j2) (Forrás: kajakkenusport.hu)

Kuli Pistiék mindkét futamban előzték Dombvári Bencéék négyesét

Sport

Fotó: Police.hu Fotó: Police.hu

Letartóztatásba került a gyulai emberölés gyanúsítottja

No comment

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect