in , ,

Földesi: Melegszik a helyzet Magyarország körül

Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)
Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

A helyi ügyek helyett az országosak irányába tolódott el a hangsúly Földesi Zoltán legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt napok történései alapján MSZP helyi elnöke úgy látja, Orbán Viktor kinőtte ezt az országot, és európai babárokra tör.

Kiderült a Paks II. beruházásról, hogy nagy „humbukk”. A háttérben a 2014-es választások állnak, amit mindenképp meg akart nyerni a Fidesz. Mára az ügy odáig jutott, hogy egy Európai Bírósági döntés értelmében erre vonatkozó adatokat ki kell szolgáltatni. Emellett úgy tűnik, hogy a pénz 80%-át már lehívta a Fidesz, de még egy kapavágás nem történt. Süli János tárca nélküli miniszter jelenleg azon dolgozik, hogy a rossz konstrukciójú hitelt kedvezőbbre váltsa.

Véleménye szerint az is hamarosan ki fog derülni, hogy a Fidesz elcsalta a 2018-as választást. Ennek részeként szabolcsi polgármesterek sora kezd szembenézni a lelkiismeretével, elismerve, hogy olyanok laknak a településen, akik alig néhány szót tudnak magyarul.

Nálunk járt Pompeo, az USA külügyminisztere, és a diplomácia nyelvén mondta el az ország vezetőinek, hogy az egyik szövetségese NATO tagként pávatáncot jár az oroszokkal és a kínaiakkal. Magyarország rakétarendszert fog vásárolni a tengeren túli katonai nagyhatalomtól, illetve egy titkos határozatot fogadott el, amely kimondta, hogy parlamenti engedély nélkül is tartózkodhatnak nálunk NATO ill. amerikai csapatok.

Szólt Orbán Viktor évértékelőjéről is, amit egy fekete kordon mögé bújva tett meg. Meggyőződése szerint ez is azt jelzi, hogy fél a májusi választásoktól, amit ellenségképbe és teljesítménykényszerbe csomagol. Mivel a migránsozás kevésnek tűnik az Európai Parlamenti választásokon, új ötlettel áll elő. Hét pontban foglalta össze a családokat segítő javaslatokat, ami között van üdvözlendő is. Attól azonban tart, hogy rendkívül kevesen fogják tudni igénybe venni ezeket a lehetőségeket, számításai szerint ugyanis az intézkedés az érintett korosztály 0,5-1%-át érinti.

Új közellenségként Demeter Mártát nevezték meg, aki egyszer rosszat szólt. Ez is arra utal, hogy Orbán Viktornak szükséges van ellenségképekre, és mindig újakat gyárt.

Kiderült az is, hogy a kormány a magyar költségvetésből fizeti ki az Elios-lámpákat, és nem hívja le EU-tól. Ezzel a lépéssel igazolták, hogy a miniszterelnök és közvetlen családja is nyakig benne van az ügyben, s a magyar állampolgárokra terhelik a fedezetét.

Mindeközben folyik a MTA szétverése. Veszélyben a kutatási szabadság, ami miatt tüntettek az érintettek, a nemzetközi tudományos szakma pedig aggodalmát fejezte ki.  Meglátása szerint ez is arra utal, hogy a rendszer nem tűri az önálló gondolkodásra képes társadalmi réteket, és mindenkit ellenségnek tart, akinek véleménye van.

Érintette az első parlamenti munkanapot is, amikor a teljes ellenzék kivonult. Az irányt az esztergomi Suzuki-gyár felé vették, ahol be akarták vezetni a 400 túlórát. Bár nem engedték be őket, azóta komoly bérfejlesztés történt a cégnél. Ezek alapján is tűnik, az ellenzék meg fogja találni a saját útját, s a jövőben is hallatni fogja a hangját.

Azt is látja, hogy a hatalom néha dob egy koncot, „akire a fejére kilövési engedélyt ad”. Ilyen volt pl. Mengyi Roland volt fideszes képviselő, akit első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Az ellenzék egy szóban kommentálta az ügyet: kevés, mivel sok százmillió forint rosszul felhasznált EU-s forrás köthető a nevéhez. Hasonló cipőben jár Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő is, aki nem érte be ezzel az összeggel. Már neki is felfüggesztették a mentelmi jogát, s előbb-utóbb utoléri az igazságszolgáltatás.

Múlt héten megnyilatkozott Manfred Werber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a kormány plakátkampánya ügyében. Azt mondta, el kell döntenie, hogy hagyja-e tovább lappangani a vitát a magyar kormányfővel, vagy az egyre erősebb nyomásnak engedve arra az álláspontra helyezkedik, hogy az EPP megválik a Fidesztől, Orbán Viktor pártjától.

Földesi Zoltán szerint sem vezet ez a kormányzati magatartás sehova. Két év múlva új költségvetése lesz az EU-nak, és azok az országok, amelyek kötelezettségszegést követnek el, a szőnyeg szélére fognak kerülni.

Az MSZP nemrég tartott kongresszusáról szólva elmondta, elfogadták a Haza. Szeretet. Európa. programot. Ennek lényege, hogy a nemzeti érdeket nem gyűlölettel, hanem nyitottsággal kell képviselni. Pártja szeretné a szociális Európa programját megvalósítani, ami az európai polgárok életének jobbítására irányul. Emellett a Párbeszéddel közösen elfogadták az Európa-párti erők listáját, amelyhez várják további szövetségesek csatlakozását. Az MSZP bízik benne, hogy a korábbinál eggyel többet, vagyis kettő helyett három embert fognak bevinni az Európai Parlamentbe.

Helyi ügyeket érintve szólt az 2018. év sportolói díjainak átadásáról, és elismerését fejezte ki a legjobbaknak. Elmondta, 7 napirendi pontot és 23 bejelentést és 5 zárt ülési napirendet tárgyalt a testület, köztük az elmúlt évi zárszámadást is, amit tavaly ötször módosítottak. A költségvetés 2,5 milliárd Ft-ról indult, és 6,5 milliárd Ft-on zárták.

Elfogadták az idei, 5,5 milliárd Ft-ról induló költségvetést is. Meglepetten tapasztalta, hogy a szavazás egységes volt, még a korábban szinte mindig tartózkodó jobbikos képviselő is támogatta. 2020-ra vonatkozóan már korántsem ilyen optimista, mert látszik, hogy a város számos nehézség küszöbén áll. Ezek közé tartozik a közmunka kivezetése és a kulturális TAO megszűntetése, ami nem vezet semmi jóra.

Elfogadta a testület új rendeletét is, amely a szociális és gyermekvédelmi támogatások teljes körét tartalmazza. Összege meghaladja a 40 millió Ft-ot, amihez az állam – a megnövekedett adóerőképesség miatt – egyetlen fillért sem ad.

Döntöttek a Szarvas hazavár projekt szövegéről és feltételrendszeréről is. Ennek keretében 19 önkormányzati lakást újítanak fel. Meghallgatták a Városi Könyvtár beszámolóját is, amit pozitívan értékeltek.

A 2019-es évi médiatámogatások ügyét levették napirendről. Ezzel kapcsolatosan elmondta, „feszkó” van a településen. Bízik benne, hogy a kérdés felelőseinek az elkövetkező egy hónap elég lesz ahhoz, hogy a napirend mindenki számára elfogadható kereteket öltsön.

Végül szólt arról, hogy zárt ülésen öt napirendi pontot tárgyaltak, köztük két régi hulladékszállító jármű eladását. Ezzel kapcsolatban továbbra sem volt hajlandó megszólalni, kifejezve ezzel is ellenérzését.

0

Remek meccsek a rájátszás hatodik körében

Tóth Patrik (jobbról)0

Birkózó bronzérem Athénból