in ,

Molnár József: Egy nemzet csak együtt gondolkodva, összefogva lehet sikeres

0

A kiszámíthatatlan márciusi időjárásra való tekintettel Csabacsűdön ezúttal zárt térben, az Eötvös József Művelődési Ház falai között emlékeztek a 171 évvel ezelőtt történtekre. Az ünnepség nyitányát jelentő Himnusz felcsendülése után Molnár József idézte fel a magyarság történelmének meghatározó momentumait.

Hangsúlyozta, március 15-e az egyik legszentebb, legigazabb, legőszintébb ünnepünk. Az évtizedek során a szabadság és a hazaszeretet szimbólumává vált. Aláhúzta, az önállóság és a függetlenség igénye már a honfoglaló magyaroknál jelen volt, a megőrzéséhez viszont rengeteg küzdelemre és véráldozatra volt szükség.

– A márciusi ifjak elindítottak egy olyan folyamatot, amely megváltoztatta a nép életét. Ismerjük a 12 pontban megfogalmazott követeléseket, tudjuk a forradalom és szabadságharc történéseit. Az első felelős kormány tagjai között találjuk Eötvös Józsefet, aki vallás és közoktatásügyi miniszter volt. Ott találjuk Trefort Ágostont is, aki államtitkárként a Klauzál Gábor vezette földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztériumban szolgált. Ne feledjük el Boczkó Dániel nevét sem, aki Békés, később Arad vármegye kormánybiztosa volt, majd tevékenységét Kossuth Lajos kiterjesztette Erdély egész területére. Mindhárom nemes férfiú birtokaik révén kötődött településünkhöz – utalt a forradalom csabacsűdi vonatkozásira.

Aláhúzta, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot a történelem legfényesebb fejezetei között kell számon tartani. A kormányzati intézkedések markáns átalakulást hoztak az akkori feudális társadalmi berendezkedésben. A hősi erőfeszítések ellenére a szabadságharcot vérbe fojtották, a vezető tábornokokat, tiszteket és az első felelős magyar kormány miniszterelnökét pedig kivégezték.

– Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tanulsága számunkra, hogy egy nemzet csak együtt gondolkodva, a kitűzött cél érdekében összefogva lehet sikeres és eredményes. Bíznunk kell a jövőben, mert csak így tudjuk megvalósítani közösen tervezett céljainkat. Ahogyan Széchenyi István megfogalmazta: múltunkon nyugszik a jelen, és azon a jövendő – zárta gondolatait.

Ezt kövezően a Cervinus Teátrum három művésze, Timkó János, Szemerédi Bernadett és Ragány Misa dalok és versek segítségével pendítették meg az esemény érzelmi húrjait.

A megemlékezés zárásaként koszorúkat helyeztek el az önkormányzat, intézmények, pártok és a civil szervezetek képviselői, majd a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai díszlövéssel tisztelegtek a magyarság hősei előtt.

Baleset Szarvas külterületén

0

„Bankoltak” a Gyakorlósok