in ,

Csikós György írói munkássága előtt tisztelegtek Békésszentandráson

0

Bár a legtöbben talán a békésszentandrási kajak-kenu sportág alapítójaként és pedagógusként emlékeznek Csikós Györgyre, nyugdíjas éveiben az írás is előtérbe került. Négy művet hagyott az utókorra, amelyek részben a gyerekkorát és az ifjúságát mutatják be, részben pedig tudományos jellegűek. Utolsó munkájában, a Vándorbotban élettapasztalatait foglalta össze. Ezekből szemezgettek a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai április 11-én, a magyar költészet napján.

Hévízi Róbert, a civil szervezet elnöke emlékeztetett, Gyuri bácsi az egyesület alapító tagjaként is meghatározó szerepet játszott a település életében. Mint megfogalmazta, művei komoly irodalomi értéket képviselnek, melyekben a helytörténet és a tudomány oltárán egyaránt áldozott. Sokak kedvence mégis utolsó műve, amelyben életbölcsességeit osztja meg az olvasókkal.

Röviden felidézte a két hónapja elhunyt polihisztor életét is. Csikós György 1928-ban látta meg a napvilágot Aradon, Békésszentandrásra csak házasságát követően költözött. Az 1956-os forradalom leverése után koholt vádak alapján börtönbe került, szabadlábra helyezése után pedig – mint ahogyan korábban is – pedagógusként tevékenykedett. Az egyik legmeghatározóbb évet 1961 jelentette, amikor a gyerekek segítségével épített, híressé vált Árpád vezér 7-es kenut vízre bocsájtotta, megalapítva ezzel a helyi kajak-kenu szakosztályt.

– Ő egy csupaszív ember volt, aki mindig alkotni akart, és segíteni a közösségnek. Igazi pedagógus volt, aki mindig tanított valamire – emlékezett vissza sporttársára Fabó István, a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő SK ügyvezető elnöke. Idősebb korában is mindig benne volt a nevelő szándék. Sohasem vettük ezt rossz néven, mert ösztönösen jött belőle, mindig a jószándék vezérelte.

Benedek Erika, a Körös Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, az intézményben az egész napot a költészetnek szentelték. Délelőtt a „verskommandó” vette nyakába a települést, akik felkeresték a legfrekventáltabb pontokat. Eljutottak a postára, a Polgármesteri Hivatalba és a Rózsa sörkertbe is, és amellett, hogy kinyomtatott költeményeket osztottak, meghallgatták a nagy kedvenceket, illetve igény szerint fel is olvastak a magukkal vitt művekből.

Délután az általános iskolásokat szólították meg. Hagyományosan megrendezték a könyvjelző névre keresztelt vetélkedőt, amelyre a felsősök közül nyolc csapat nevezett.

Zárásként Csikós Gyuri bácsi írói munkássága előtt tisztelegtek. A felolvasások előtt elhangzott, az első két könyvét Lóránt János Demeter illusztrálta, előtérbe helyezve a Körös-parti tájat. A település köztiszteletben álló polgárának műveit a szomorú apropóra való tekintettel a kiadó újra nyomta, és ötven példánnyal ajándékozza meg az intézményt. Ezek egy részét köszönetképp a felolvasók között osztják szét.

0

Szarvas hazavár: Költözés július 1-étől

0

Eine schöne Woche