in ,

Szarvas hazavár: Költözés július 1-étől

0

A Szarvas Város Önkormányzata által a fiatalok otthonteremtésének biztosítása céljából kiírt lakáspályázat feltételeiről tartott lakossági tájékoztatót Hodálik Pál alpolgármester, Kovács Krisztina szakmai koordinátor és Kiss Ágnes projektügyintéző csütörtökön a polgármesteri hivatal nagytermében.

Maga a beruházás egy EFOP-os, alapvetően soft elemeket tartalmazó program keretében valósult meg, amire a 3000 fő feletti települések nyújthatták be igényüket úgy, hogy azt vállalták, hogy 1000 lakosonként egy lakást újítanak fel. Szarvas tizenhatra nyert, de tizennyolcat újított fel a Szentesi úti lakópark első tömbjében.

A 200 milliós program felét lehetett a lakásokra, illetve a berendezésekre költeni. A lakások teljesen felszereltek, azonnal költözhetők lesznek, televízió kivételével szinten minden lesz benne, a mosógéptől a notebookig. A pályázat részeként teljes nyílászárócsere történt. Az önkormányzat önerejéből felújítja a lépcsőházat, a tárolókat. Sajnos a külső hőszigetelés a támogatható kiírásban nem szerepelt.

A munkálatok ugyan még még nem értek véget, de július elején 12 darab 44nm-es, illetve 5 40 nm-es tetőtéri másfél szobás lakásba lehet költözni. A tizennyolcadik lakás is tetőtéri, 40 négyzetméteres, de ott egyben maradt a tér, így az egyszobás, tudhatták meg az érdeklődők az alpolgármester mindenre kiterjedő részletességű tájékoztatójából.

Hodálik Pál ismertette a feltételeket, de mindenek előtt leszögezte: “Ez dolgozó vagy dolgozni akaró fiataloknak szól”. Pályázni kell a lakásokra, amiket április 1-től a hónap végéig lehet beadni. Ezek egy pontrendszer alapján értékelve lesznek. A pontszámok ismeretében két bizottság együttes ülésen fog dönteni.

Ezek közül csak a leglényegesebbeket emelnénk ki, a teljes részletességgel megtalálhatók a kifejezetten erre a célra létrehozott Fcebook-oldalon. A 18-és 35 év közötti bérlő maximum 24 hónapig használhatja az ingatlant. Ha a jelentkező 30 alatti, pontazonosság esetén előnyt élvez a 30+-ossal szemben. Egyedülálló, élettársi, házastársi viszonyban állók is pályázhatnak. Szükséges szarvasi munkaviszonnyal, vagy arra vonatkozó létesítési nyilatkozattal, vállalkozói vagy egyéni vállalkozói jogosultsággal rendelkezni. Kitétel, hogy hiányszakmában kell dolgoznia. Az, hogy Szarvason mi számít hiányszakmának, az önkormányzat alaposan körbejárta. Közel 200 levelet küldött ki a vállalkozók számára, hogy nevezzék meg, milyen szakemberekre lenne szükségük.

Elvárás, hogy legalább 20 ezer forintnyi megtakarítást vállaljanak havonta. Minden efölötti plusz pontot ér. Szintén elvárás, hogy önkéntes munkát végezzenek, ami akár azzal is teljesíthető, hogy a ház előtt virágoskertet létesítenek. A KOMÉP leigazolja, hogy mennyi órát töltöttek vele.

Az önkormányzat havi rendszerességgel ellenőrizni fogja a feltételek meglétét.

– Ezekért az ingatlanokért lakásbérleti díjat nem kérünk, és nem is kérhetünk, viszont a rezsiköltségeket a beköltözőknek kell fizetni – jelentette ki a város alpolgármestere.

A főbb dátumok a témában: A lakások április 23-tól tekinthetők meg. A bútorok ugyan még nem lesznek bent, mert azokat május 1-e és június 30-a között szerelik. A pályázatok beadási határideje április 30. Bontás május 3-án 8 órakor, értékelés 9-kor. Költözés július 1-étől.

További információ kérhető Tóth Sándor vagyongazdától, illetve Kiss Ágnestől, de minden információ megtalálható a kifejezetten erre a célra létrehozott facebookos Szarvas hazavár – Esélyteremtő Program fiataloknak projektoldalon.

0

Több mint kétszázan mondtak verset a költészet napján

0

Csikós György írói munkássága előtt tisztelegtek Békésszentandráson