in , ,

Hartay ismét nagyot kattint

Az ünnepi könyvhéten új kötettel jelentkezik Hartay Csaba. HáCsétől megszoktuk a meglepőt. Talán ez az egyik titka, amiért városon belül és falakon kívül is szeretik és elismerik. Most szembemegy a korral, saját blogján, a Viharsarki kattintóson megjelent írásaiból ad ki papíralapú könyvet az Athenaeum Kiadó. Erről érdeklődtünk értetlenkedve online Csabától.

– Mi alapján gondoltad, hogy ami már online megjelent, és a Fészen is körbement, kiadd könyv formájában is? Ez mintha egy kicsit szembemenne a mai korral.

– Ezek nem kizárólag csak a fészes bejegyzéseim, hanem leginkább a blogomra írt humoreszkek, rövid abszurd novellák és karikírozott felsorolások, amiket megosztottam a Viharsarki Kattintós facebookos oldalán is. A Face ma már a legszínesebb újságként funkcionál, ha megfelelően lőjük be az érdeklődési köreinket. A legkomolyabb irodalmi szövegek jöhetnek szembe a hírfolyamban, de a legidegesítőbb, helyesírás hibáktól hemzsegő baromságok is, ha nincsenek kigyomlálva. Tudni kell szelektálni. Az új könyvem – a különleges, mobiltelefont idéző borító ellenére – nem egy nyomtatott Facebook, talán csak annyi, hogy néhány írásom reflektál ezekre a mindannyiunk által ismert, közösségi oldalakon tapasztalható, megmosolyogtató jelenségekre. A kötet címe is ilyen. Olyan szövegeket válogattunk és szerkesztettünk újra, amik több év elmúltával is mosolyt csaltak az arcunkra, amikor visszaolvastuk ezeket a bejegyzéseket. A tízéves Viharsarki Kattintós blog legjava lesz könyvben, a Facebook csak egy plusz felület, ahol a nagyobb nézettség reményében rendszeresen megosztottam ezeket az írásokat. Képes, igazi Facebookra való gyorsposztok nem is kaptak helyet a könyvben, az maradjon a neten, ahová való, ahol működik. És még mielőtt valakiben megfogalmazódna, hogy „minek adjak ki pénzt arra, ami fent van a neten”, azt is fontos tudni a könyv anyagával kapcsolatban, hogy ilyen minőségben és ilyen új, szerkesztett formában ezek a szövegek nem olvashatók sem a blogon, sem a Viharsarki Kattintós Face oldalán, főleg nem egyben, átgondolt válogatást alkotva.

– Akkor ezzel tulajdonképp előre marketingelted a könyvet, vagy az online egyszerűen csak segített felmérni, van-e létjogosultsága nyomtatásban is megjelentetni a válogatást?

– Ezeket az írásokat 2009 óta teszem közzé a Viharsarki Kattintóson. Bevallom, nem szándékoztam könyvben kiadni a válogatást, viszont az Athenaeum kiadó szerkesztőinek szeme van az ilyesmihez, mi mutatna jól kötetben. A facebookos lájk viszont nem egyenlő a könyvvásárlással, de mindenképp megmutatja, milyen stílusú írások népszerűek az olvasók körében. És ennyi év elteltével szerkesztői szemmel is látszik, mi időtálló, és melyik írás kevésbé. Komoly rostálás folyt, közel 120 írásból 65, azaz szinte csak a fele került a kötetbe. És olyan abszurd kisprózák, novellák is helyet kaptak, amelyek nem csak a blogon, hanem komoly irodalmi lapokban is megjelentek az elmúlt években. Ezek külön fejezetet alkotnak majd. És minden írást egyetlen dolog köt össze, ez pedig a humor.

– A korábbi köteteidben, legyen az vers vagy próza, rengeteget merítettél a saját életedből, ami hozza magával Szarvast és a szarvasiakat. Magára fog ismerni néhány közelebbi vagy távolabbi ismerősöd?

– Nem hinném. Itt leginkább sokunkat érintő társadalmi jelenségekről, mindenki által ismert embertípusokról, magatartásformákról írok. Tipizálás, karikatúra. Itt kevésbé jönnek elő konkrét, megnevezhető személyek. A saját emlékeim háttérbe szorultak ebben a könyvben, inkább a tapasztalataim azok, amiket megírok néhány közhelyes megnyilvánulással kapcsolatban. Ha valaki mégis magára ismer, akkor az csak a véletlen műve lehet. Ez nem egy klasszikus irodalmi mű lesz, nem is tudnám besorolni. A humoreszkek címke fedi leginkább a műfaját, de klasszikus értelemben abból is kilóg. De ezt majd eldöntik az olvasók. Míg más köteteimben, regényeimben helyet kaptak súlyosabb, komorabb témák, legyen az a Holtág vagy akár a Lerepül a hülye fejetek, Itt valóban egyetlen cél van csak, ez pedig a könnyed szórakoztatás.

Hartay Csaba új kötete előrendelhető a Líra weboldalán.

Klimaj Zoltán gólja (Fotó: Babák Zoltán)0

Megmentettük az egyik pontot

Kamarai gyakorlati oktatói képzés – kötelező lesz