in ,

Hamarosan újra esküvők helyszíne lesz a Bolza-kastély

0

Nem a hibákat, hanem a lehetőségeket kereste a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara, amikor arra vállalkozott, hogy megszépíti a település emblematikus épületének belső udvarát. Egy központi pályázaton nagyobb összeget nyertek, amelynek egy részét virágültetésre fordították. A szomorú eperfa körüli területre április 30-án közel százhúsz virág került.

– Próbáljuk szépíteni ezt a kastélyt, amit megkaptunk. Nem küzdöttünk érte, és bevallom, az első pillanatokban egy kicsit nyűgösnek is tűnt, de ma már készülőben vannak a tervek a hasznosításra. Először a kastély környékét próbáljuk rendbe tenni. Kitisztítottuk ezt a területet a nem ide illő növényektől és a buja aljnövényzettől, és úgy éreztük, most már teremthetünk ide egy szép kis szigetet – avatott be az előzményekbe dr. Lipcsei Imre dékán.

Hozzátette, hamarosan hozzákezdenek a Körös-part felőli rész tisztításához is, így remélhetőleg az a terület is régi fényében fog ragyogni. A szarvasiak mellett a turistákra is gondolnak. Kezdetben azt szeretnék elérni, hogy a vendégek legalább kívülről láthassák az épületet, és le tudjanak sétálni a Körös-partra. Bízik abban is, hogy később az önkormányzat közreműködésével egy Körös-parton egy hosszú sétányt tudnak kialakítani.

Sajnos azt is látják, hogy a Tessedik Sámuel főiskola kiköltözése óta nem volt igazi gazdája a kastélynak, ezért komoly károkat szenvedett. Szétfagytak a vízvezetékcsövek, felpúposodott a parketta, a falak vizesek, aminek a helyreállítása becslései szerint milliárdos nagyságrendet tesz ki.

Az ültetés Zsapka János szakmai koordinálásával zajlott. A kerttervező, kertépítő emlékezetében még az is élénken él, hogy korábban főként babarózsák ékesítették a kertet. Sajnos ezek kiöregedtek és a körülöttük lévő hagymás növények is elpusztultak, így megérett a kert egy teljes megújulásra.

– Amikor megterveztük, hogy milyen ágyást csináljunk, nem feltétlen az volt a cél, hogy a növények minél nagyobbra nőjenek, hanem inkább az, hogy minél látványosabbak legyenek, és szépen terítsenek. A szegélyt törpe gyöngyvirágcserjéből valósítottuk meg, ami hamarosan nagyon szép fehér virágokkal fogja díszíteni az ágyást. Mellette lesz egy kis levendulaágyás is, ami nem csak szépen ékesít, hanem számos jótékony hatása is van. Ültettünk sárga virágú pimpót, hamvas cipruskát, őszirózsát és rózsaszínű parkrózsát is, ami majd egész évben virágzik – avatott be az folyamat szakmai hátterébe.

Rámutatott, ezzel együtt azt is látni kell, hogy az előző napokban közel 40 mm eső hullott, ezért nem volt ideje a földnek szikkadni, ami taposási kárhoz vezethet. Első körben ezért csak a külső részen ültették el a virágokat, a belső részekre csak néhány nap elteltével mentek rá.

– Szarvas Város Barátainak Köre nagyon szereti, ha tehet a városért, legyen szó kultúráról vagy akár egy kis kertészkedésről – fogalmazta meg Tusjak Lászlóné elnökhelyettes, aki tucatnyi segítővel érkezett. Ha valamilyen felkérést kapunk, mindig szívesen segítünk. Ma úgy tűnik, hogy több dolgos kéz is összegyűlt, mint amennyire szükség van, így vannak, akik csak szurkolnak. Ennek ellenére ígérjük, hogy a jövőben is figyelemmel kísérjük a Bolza-kastély sorsának az alakulását.

A legutóbbi információk szerint a kastélyt több ifjú pár választotta legszebb napjának helyszínéül, amikor a megszépült kert már természetes háttérként szolgálhat.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/190408bolza.

0

A szaktanárok szerint könnyű, a diákok szerint nehéz volt a matek érettségi

Nézz vissza… aztán ismét csak előre…