in , ,

Nézz vissza… aztán ismét csak előre…

A fenti Kiss Jenő-idézet dióhéjban összefoglalja minden ballagási ünnepség lényegét. A végzős diákok az utolsó közösen eltöltött napjukon – ha akarják, ha nem – szinte észrevétlenül végiggondolják azt, honnan távoznak, mit és kiket hagynak maguk mögött, és azt is, mi vár rájuk a továbbiakban, az úgynevezett Életben. Remélhetőleg van mit áttekinteni a távoli és közelmúltból, az pedig biztos, hogy mindannyian eltervezték már a jövőjüket is.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium ballagói minden bizonnyal szintén átestek ezen a kis visszaemlékezésen. Az alsóbb évesek már kora reggel elkezdték számukra feldíszíteni az épületet és az osztálytermeiket, hogy amikor a gimnáziumba érnek, az első pillanattól érezhessék, ez a nap csak róluk szól. Az iskolára és a búcsúra emlékeztető tarisznyát a 11. évfolyam diákjaitól kapták meg, majd a meghívott családtagok, barátok gratulációit, ajándékait, virágait fogadták.

Az ünnepélyes elköszönés az ebédlőben kezdődött meg. Zahorecz Pál iskolalelkész áldása után a 12. évfolyam osztályai egymást követve sétáltak végig az épületen, miközben tanáraik és diáktársaik sorfalat álltak az előttük elhaladó végzősöknek. A zászló után a gimnázium elé kivonulva a hagyományok szerint megkoszorúzták Vajda Péter mellszobrát, majd az osztályukat jelképező plaketteket is elhelyezték a harangtorony lábán. Az Újtemplomba érkezvén egy rövid istentisztelet után, melyen Lázár Zsolt esperes hirdetett igét, sorra köszöntek el és látták el őket tanácsokkal a megszólalók. Üdvözölte a megjelenteket Babák Mihály, Szarvas polgármestere, valamint Gaál Roland járási hivatalvezető. A gimnázium énekkarának előadása után Gyekiczki Fanni 11.A osztályos tanuló búcsúztatta a végzősöket évfolyama nevében. Elköszönt a három ballagó osztály is: Bondor Boglárka, a 12.C diákja Reményik Sándor egy versét szavalta el, Korompai Virág a 12.B-ből az évfolyam búcsúbeszédét mondta el, míg Németh Zsombor 12.A osztályos tanuló a szokásos eskütételt vezényelte le. Az iskola zászlaja is új kezekbe került, ezek után pedig nem maradt más hátra, mint az igazgatónő, Kitajkáné Szántai Mária szavai, valamint a díjazottak bemutatása.

A 2018/2019-es tanévben a Vajda-díjat Gruner Benedek (12.B) érdemelte ki kimagasló tanulmányi munkájának és sporteredményeinek jutalmául. A Dr. Nádor Jenő-díjat a humán tárgyakban kiemelkedően teljesítő tanuló kaphatja, idén Urbancsok Anett (12.A) részesült a megtiszteltetésben. A Benka-díjat ezúttal két tanuló vehette át: Bondor Boglárka (12.C), aki szavalataival és színjátszó-tevékenységével érdemelte ki, valamint Kozma Márk (12.B), aki tanulmányi és versenyeredményeinek köszönheti az elismerést. Nem sok vitát váltott ki az Id. Oláh Miklós-díj odaítélése: Kós Benedek (12.B) évek óta szerez érmeket azokon a rangos hazai és nemzetközi kajakversenyeken, amelyeken elindul, ezúttal iskolája elismerését vívta ki magának sportteljesítményével. Zima János (12.B) amellett, hogy rendszeres szereplője volt az iskolai műsoroknak, a Vajda Band alapítójaként és művészeti vezetőjeként is tevékenykedett – jutalmul Melis-díjban részesült. A Gasztonyi-díj az idegen nyelvi versenyeken eredményesen szereplő diákok elismerése. Ebben az évben Lauday Marcell (12.B) vehette át. Szintén az idegen nyelvekhez kötődik a Nyelvvizsga díj, melyet három különböző nyelvből megszerzett bizonyítványával Kasuba Kristóf (12.B) érdemelt ki. A Söjtöri-emlékjutalom tulajdonosa ebben a tanévben Korompai Virág (12.B) lett, aki számos magyar nyelvi versenyen szerepelt, alkotásait pedig többször díjazták már az országos Író-Deák pályázat keretében. A legfiatalabb elismerés, a Boczkó Dániel-díj az idén Urbán Roberta (12.A) jutalma lett, aki szorgalmának és illő magatartásának köszönhetően érdemelte ki azt.

Jutalmat kaptak a végzős röplabdások és sárkányhajósok is. A többszörös megyei győztes lány röplabda csapat búcsúzó tagjai voltak: Krátki Tamara (12.A), Csernik Pálma, Pribelszki Zsófia (12.B), Terhes Anna és Toman Viktória (12.C), a tavaly országos harmadik helyezést elért fiúk közül Szabó Zoltán (12.A), Domján Balázs, Gruner Benedek (12.B) és Tóth Norbert (12.C) állhatott ki az ünneplők elé. Őket követte Oborzil Anna, Jelen Ákos (12.A) és Kozma Márk (12.B), akik a szarvasi sárkányhajó egyesület többszörös érmesei. Végül, de nem utolsó sorban négy tanuló Babák Mihály polgármester úrtól vehette át a Szarvasi Önkormányzat jutalmát: Takó Liliána (12.A), Lehoczky Renáta (12.B), Terhes Anna és Kugyela Gabriella (12.C) részesülhetett a megtiszteltetésben.

Igazgató Asszony köszönetet mondott azoknak a szülőknek is, akik négy éven át segítették, támogatták az osztályok munkáját, illetve az iskolát. A 12.A osztályból dr. Olasz Imréné, és Urbancsokné Pljesovszki Ildikó, a 12.B osztályból Körösfalvi Lászlóné, Szécsi Hajnalka és Huszárik Györgyi, a 12.C osztályból Vargáné Kreszan Erika és Kugyela Tímea vehetett át egy-egy virágcsokrot.

Mindezek után nem maradt más hátra, mint hogy a ballagók visszatérjenek az iskola épületébe, és ott a közelgő érettségi vizsgák kapcsán fontos információkat kapjanak a gimnázium igazgatójától. Reméljük, sikerrel veszik majd ezt az utolsó „gimis” akadályt is!

Németh Judit

0

Hamarosan újra esküvők helyszíne lesz a Bolza-kastély

0

Édes-bús anyák napja a Gondozási Központban