in ,

Ismét terítéken: Járdaépítés kontra fakivágás

Fakivágás a Petőfi utcán (Fotó: Hegedűs Éva)0
Fakivágás a Petőfi utcán (Fotó: Hegedűs Éva)

A közösségi fórumon nagy visszhangot váltott ki az elmúlt napokban a Petőfi utcában történt fakivágás. A döntés hátterében az adott járdaszakasz felújítása állt, melynek előkészítéseként került sor kilenc fa eltávolítására. A hozzászólók között volt Dobruczky Zsolt, a körzet képviselője is, aki a járdaépítésekre vonatkozó napirendi pontnál tartózkodott. Döntésének hátterében azonban egészen más érvek álltak.

Megkeresésünkre elmondta, a járdafelújításokat csomagban tárgyalta a képviselő-testület. Ez összesen négy járdaszakaszt tartalmazott – Markovics utca, Betlen utca, Petőfi utca, a Szabadság út szakrendelő és Petőfi utca közötti szakasz – amelyek közül egyedül a Vízi Színház felé vezetőt tartott indokoltnak. Úgy vélte, hogy amíg a város egyes területein nincs szilárd járdaburkolat, addig nem tud jó szívvel támogatni még használható, belterületi járdaszakaszokat. Még akkor sem, ha az egyik épp a választókörzetében található. A fakivágásról ellenben korábban semmiféle információval nem rendelkezett.

– Úgy érzem, nem voltunk kellőképp tájékoztatva az ügyről. Csak annyit tudtunk, hogy melyik járdaszakaszokat érinti, milyen hosszan, mennyibe kerül, és ki végzi a munkálatokat. Arról azonban szó sem volt, hogy fákat fognak kivágni. Én aznap értesültem a történtekről, és azonnal kimentem a helyszínre, ahol már a kivágott fákkal szembesültem. Nem tartom demokratikus módszernek, hogy nem tájékoztatják egy ilyen ügyről sem a körzet képviselőjét, sem a lakosságot – summázta véleményét.

A fakivágás egy részét ugyancsak ellenzi. A főiskola melletti fák ugyanis meglátása szerint a kiszélesített területen túl helyezkedtek el, ezért azokat meg kellett volna kímélni. Azt is belátja, hogy fennmaradó részt sajnos semmiképp sem lehetett volna megmenteni. Ezen a szakaszon a megoldást újak ültetése jelenti.

Május 9-i sajtótájékoztatóján Gajdos Attila önkormányzati képviselő is érintette az ügyet. Mint megfogalmazta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek legtöbbször a fák látták a kárát, ami azért is elgondolkodtató, mert a település egyik legnagyobb értékét zöld területei jelentik. Véleménye szerint sokkal szigorúbb feltétekhez kellene kötni az ilyen jellegű önkormányzati döntéseket, mint ahogyan azt pl. lakossági fakivágások esetén megkövetelik.

Klimaj Attila útügyi referens írásban reagált az ügyre. Mint megfogalmazta, Szarvas város képviselő-testülete még márciusban döntött balesetveszélyes és nagy forgalmú járdaszakaszok felújításáról, melyek között szerepel a Petőfi utcai járdaszakasz is. Ezen a szakaszon bonyolódik a város szinte legnagyobb forgalmú gyalogos közlekedése, hiszen a Vízi Színház megközelítése, a városi közlekedés, több intézmény és vendéglátó egység is ezen a szakaszon érhető el, valamint a fahíd gyalogos közlekedése is.

A felújítás tartalmazza a jelenlegi nyomvonal kiszélesítését 2 m szélességűre, szürke színű térkőburkolatos járda kiépítését, a jelenlegi fasor kivágását és egy új fasor telepítését, teljes akadálymentesítést, taktilis és vizuális elemek beépítését is, amint azt a megszavazott testületi előterjesztésben is olvashatjuk.

Mint írja, a meglévő elöregedett akácfák és rossz állapotú fenyőfák kivágását a szélesítés indokolta. A terület rendezése során teljesen megújuló platánfasor kerül ültetésére, melyek megfelelő esztétikai élményt fognak nyújtani. Ezzel egy sétány jellegű, belvárosias szakasz készül el.

A kivitelezést Szarvas város önkormányzata saját forrásból valósítja meg. Összege: 9.690.202 Ft. A Petőfi utcai járdaszakasz esetében a felújítást a képviselő-testület egy tartózkodás mellett támogatta.

Hozzátette, a kivágott kilenc fa helyett tizenöt előnevelt platánfát ültetnek, amelyek a szabadtéri színház megnyitásakor már fogadják az érkező közönséget.

0

Emléklapátadó a Parlamentben

Szarvasi diákok az orosházi nyílt sakkversenyen