in , ,

Rendeződhet az árbócügy: Visszakerül a Rádió Szarvas antennája a régi helyére

Szűcs Attila és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)
Szűcs Attila és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Főként várospolitikai aktualitások kerültek előtérbe május 9-én, a Jobbik helyi szervezetének legutóbbi sajtótájékoztatóján. Elöljáróban Gajdos Attila önkormányzati képviselő némi élccel a hangjában említést tett a szarvasi delegáció Brüsszelben tett látogatásáról.

– Örülök, hogy sikerült neki Brüsszelben megállítani Brüsszelt. Gondolom, ezért mentek ki többen. Köszönjük nekik, hogy megvédtek Brüsszeltől minket – kommentálta a történéseket.

Érintette a Vasipari kérdését is, amely körül az utóbbi hónapokban nagyon elcsendesedtek az események. Testületi ülés előtti interpellációjában rákérdezett, hogy van-e valami előrelépés az ügyben, de nem kapott kielégítő választ. Úgy érzi, a kérdésben a tulajdonosok mellett az önkormányzatnak is van némi felelőssége, és mindent el kellene követniük a nagymúltú termék megmentéséért. Mindazonáltal a kormányzat számára előnyt élveznek a stadionépítések és a látványberuházások, pedig ezeknek a munkahelyeknek a megmentésére is szánni kellene néhány milliárd forintot. Ígérte, a Jobbik addig fogja napirenden tartani az ügyet, amíg nem születik benne kielégítő megoldás.

Úgy érzi, a ’90-es évek elején végbement nagyobb cégek betelepülése óta komolyabb munkahelyteremtés sem történt. Ezzel szemben több vállalkozás megszűnt, az alacsony bérek miatt pedig egyre nagyobb arányú elvándorlás figyelhető meg. Mindebből ősszel le kell vonni a megfelelő tanulságot.

Kitért a Történelmi Magyarország közepére is, amely ugyancsak felújtásra szorulna. Első lépésként azt javasolta, hogy a Történelmi Emlékút Közalapítvány végezze el az emlékút és a történelmi emlékhely felülvizsgálatát. Véleménye szerint nem szabad a pályázatoktól függővé tenni a rekonstrukciót, hanem mihamarabb meg kell kezdeni a kötelező karbantartási munkálatokat.

Szólt a migránskérdésről is, amelyről a testületi ülésen a helyi polgárőrség vezetőjét kérdezte. A helyben dolgozó indiaiakat illetően – a kapott válasszal ellentétben – úgy tudja, hogy rendszeresek a kisebb-nagyobb problémák. Ez is arra utal, hogy meg kell állítani az „álságos” propagandát, mely szerint a kormányzat a migráció minden formáját ellenzi, ezzel szemben a munkavállalási célzattal érkezőket szívesen fogadja. Különösen azért kell mihamarabb pontot tenni a kérdésre, mert a Nyugat-Európában kialakult konfliktusok is a munkavállalási céllal érkező bevándorlókra vezethetők vissza.

A Notre-Dame újjáépítésére és a Srí Lanka-i áldozatok megsegítésére szánt támogatásról úgy vélekedett, bár megszavazta, nem tartja túl szerencsésnek a felvetéseket. Részben azért, mert ebben az időpontban már összegyűlt a templom újjáépítéséhez szükséges összeg, részben pedig azért, mert a városban is élnek olyanok, akiknek nagy szükségük van a szociális alap által kínált segítségre.

Véleményezte a Petőfi utcán történt fakivágást is. Mint megfogalmazta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek legtöbbször a fák látták a kárát, ami azért is elgondolkodtató, mert a település egyik legnagyobb értékét a zöld területei jelentik. Véleménye szerint sokkal szigorúbb feltétekhez kellene kötni az ilyen jellegű önkormányzati döntéseket, mint ahogyan azt pl. lakossági fakivágások esetén is megkövetelik.

Úgy gondolja, kétszer is meg kell gondolni, hogy kivágjanak-e egy fát vagy sem, ehhez pedig indokolt esetben dendrológusok szakvéleményét kell kikérni. Mindazonáltal megdicsérte a Komép Városgazdálkodási Kft.-t, amelynek a munkatársai a virágosítással kapcsolatban nagyon szép munkát végeztek.

A sajtótájékoztatón szót kért Szűcs Attila is. A Cervinus Teátrum tetején lévő antennaárbócra vonatkozóan elmondta, azt a feladatot kapta Babák Mihálytól, hogy intézkedjen a Rádió Szarvas antennája ügyében. A részletekről szólva elmondta, az érintett árbóc eredetileg a Mittrovszky-kastély udvarában állt. Dankó Ervin, a rádió tulajdonosa ezt az építkezésekkor elkérte. Így került fel a művelődési ház tetejére. A későbbiekben azonban értékesítette, és egy pesti tulajdonoshoz került, aki pályázatírással foglalkozik. Tudomása szerint Ervin tartozott neki, ezért az árbóc tulajdonosa arra kötelezte, hogy vegye le az antennát róla.

Szűcs Attila állítja, akkortájt mindent elkövetett, hogy ezt megakadályozza, de nem sikerült. Kénytelen volt az antennát eltávolítani az árbócról. Mostanra szerzett egy ideiglenes – fél évre szóló – engedélyt a tulajdonostól, és abban bíznak, ez idő alatt sikerül rendezett mederbe terelni az ügyet.

Úgy véli, a település polgármestere nem pontosan tájékoztatta az ügyről a lakosságot, és neki sem volt lehetősége kifejteni a véleményét. Bár Babák Mihály élő adásban megadta neki az esélyt a betelefonálásra, nem tudott élni vele, hiszen délelőttönként dolgozik, és nem a rádióműsor hallgatásával tölti az időt.

Zárszóként elmondta, az „árbócügy” akár a napokon belül rendeződhet, és felkerülhet az antenna a régi helyére.

0

Beköszöntött a tavasz a békésszentandrási mozgáskorlátozottakhoz

0

Országos bajnoki ezüstérmet szerzett Hajduch Nándor