in , ,

Európa, maradunk!

0

– Több elemzés szerint a két mandátum nagy valószínűséggel megvan. Reménykedünk még egy harmadikban is, de a kettőt mindenképpen elérjük – prognosztizálta a Demokratikus Koalíció európai parlamenti szereplését Ara-Kovács Attila. A párt elnökségi tagja, egyben  külügyi kabinetjének vezetője május 14-én utcafórum keretében találkozott a szarvasi lakossággal. Országjáró körútját két hete kezdte meg, s a tagtársaihoz hasonlóan ez idő alatt több ezer km-t utazott.

Azt látja, hogy a magyarok egyre határozottabban lépnek fel azzal a mozgósítással szemben, amit a Fidesz művel. Megértették, hogy Orbán Viktor végleg elszánta magát, hogy hátat fordítson a Néppártnak, aminek egyenes következménye a szélsőjobboldal felé tolódás. Éppen ezért a május 26-i választásnak nem az a tétje, hogy a jobboldal vagy a baloldal nyer, hanem hogy az Európa-ellenes vagy Európa-párti pártok szerzik meg a többséget.

– Azért lenne fontos, hogy minél több embert juttassunk be a parlamentbe, hogy kellő mértékben ellensúlyozni tudjuk azt, amit Orbán Viktor, Salvini vagy Le Pen képviselnek. Nem kizárólag a baloldalról, a liberálisokról vagy a jobboldalról van szó, hanem azokról a pártokról, akik Európa mellett állnak. A felsorolt vezetők mögött ott látjuk Oroszországot és azt a politikát, ami az Unió szétszedésére irányul. Ez kell megakadályozni, különben Európa újra a világháború szélére sodródik – mutatott rá a közeledő választások tétjére.

Utalt Jean Monnet közgazdász, politikus szavaira is, akit Európa atyjaként is tisztelnek. A II. világháborút követően ő úgy látta, csak abban az esetben lehet tartós a béke, ha a kontinens országai nem nemzetállamokban gondolkodnak, hanem szövetségre lépnek. Máskülönben elkerülhetetlen a harmadik világháború. Ara-Kovács Attila szerint gondolatai ma különösen aktuálisak.

Sonkolyné Szekerczés Margit, a Demokratikus Koalíció helyi elnöke arról beszélt, hogy mindent megtesznek a mozgósításért. Erre leginkább a közösségi oldalakon keresztül nyílik lehetőségük, de piaci kitelepülések és plakátok segítségével is igyekeznek minél több emberhez eljutni.

Elmondta, jelenleg is több aláírásgyűjtés folyik. Az egyik Európai Ügyészséghez való csatlakozásra irányul, a másik EU-hoz tartozás megerősítését szolgálja. Több településen vannak szimpatizánsaik, s részben nekik köszönhetően úgy érzi, erősödött a párt támogatottsága. Ehhez az is hozzájárult, hogy az önkormányzati választáson egy közös ellenzéki jelöltben gondolkodnak. Hangsúlyozta, bár októberben különböző színekben indulnak a pártok, a testület felállását követően a nézetbeli különbségeket a várospolitikának felül kell írnia.

Bírálta az egészségügyet is, amelynek a lenyomata a rossz utakban és a korszerűtlen infrastrukturális feltételekben jelenik meg. Helyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a város vezetésének nem csak a központra, hanem a külterületekre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie.

Ara-Kovács Attila zárásként arra kért mindenkit, menjenek el május 26-án szavazni, és tegyék le voksukat az EU mellett.

0

Madarak és fák napja a szentandrási iskolában

0

Túzoknézőben esőben