in , ,

A Jobbik szerint az Európai Unió és Szovjetunió közül választunk vasárnap

Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva)
Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva)

A Jobbik listáján 13. helyen szerepel Samu Tamás Gergő. A megyei önkormányzati képviselő erről a május 16-i sajtótájékoztatóján beszélt, hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy nem számít „befutó” helynek, megtiszteltetés a városnak és a megyének, hogy pártja ezt a térséget is képviseltetni szeretné. A kiválasztás hátterében részben valószínűleg az áll, hogy néhány éve a Régiók Európai Bizottságának delegáltjaként tevékenykedik, ami az uniós döntéshozatali rendszernek a helyi és regionális önkormányzatait tömörítő szervezete. Ennek köszönhetően már az EU-s szakpolitikára is van rálátása.

Szólt a párt programjáról is, amelynek kivonatát minden postaládába eljuttatták. Ennek egyik sarokpontja a migráció. Kritikaiként fogalmazta meg, hogy a nem szűnő kormánypropaganda ellenére évek óta csak minimális létszámú migráns érkezett hazánkba. Ezzel szemben a KSH adatai szerint 2015-17 között 86 ezer migránst engedett be a Fidesz az országba. Köztük bűnözők, maffiózók és terroristák is lehetnek. Mellettük mintegy 20 ezren a letelepedési kötvény megvásárlásának köszönhetően léphették át az országhatárt.

Érintette a migránsmunkásokat is, akik dolgozni jöttek Magyarországra. Szentgotthárdon és Zalaegerszegen már munkásszállót is építettek a számukra. Bár Szarvason még ez nem történt meg, azt látni kell, hogy egyes cégek mongol, indiai és ukrán munkavállalókat foglalkoztatnak. Ezzel párhuzamosan az alacsony bérek miatt mintegy 600 ezer magyar állampolgár ment külföldre, a jobb életminőség reményében.

Véleménye szerint egy kétharmados többséggel rendelkező kormánypártnak ezzel a kérdéssel foglalkoznia kellene, s a bérek alacsonyan tartása helyett a magyar munkavállalók anyagi megbecsülése érdekében kellene lépéseket tennie. Ennek egyik elemeként az EU-s pénzek észszerűbb felhasználására hívta fel a figyelmet.

A Jobbik válasza a problémára a bérunió megvalósítása, amellyel kapcsolatban aláírásgyűjtést is kezdeményeztek. Sajnos a tervezett egymillió aláírás helyett csak 550 ezret tudtak felmutatni, az Európai Bizottság azonban úgy döntött, hogy a következő ciklusban komolyabban foglalkozik a kérdéssel. Ehhez véleménye szerint az is kell, hogy az Európai Parlamentben a Jobbik meghatározó erőként jelenjen meg.

Hangsúlyozta, a kormánypárt állításával ellentétben a Jobbik nem migránspárti. Célként tűzték pl. ki, hogy a határkerítés felállítása mellett visszaállítsák a határőrséget is, ami komoly védelmi szerepet látna el.

Kitért az egészségügy problémáira is. A megoldás véleménye szerint nagyon egyszerű: a pénzek ellopása helyett ezt a szektort kellene erősíteni, a korrupció felszámolását pedig az Európai Ügyészséghez való csatlakozással lehetne kezelni. Amíg ez nem történik meg, nincs rá garancia, hogy a miniszterelnök és a hozzá közel álló személyek ne gazdagodjanak meg.

Úgy véli, a május 26-i választás jó alkalom arra, hogy véleményt mondjunk ez előző évek politikájáról. Mint mondta, arról is döntünk, hogy az Európai Unióhoz vagy Szovjetunióhoz szeretnénk tartozni, ezért kért mindenkit, hogy menjenek el szavazni, és támogassák a Jobbik listáját.

Pályaorientációs tábor egészségügyi tematikával

0

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza