in ,

Csodálatos világ az öregdiákoknál

0

A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének tagjai május 25-én, a korábbi esős napok utáni első napsütéses délutánon gyülekeztek a gimnáziumban, hogy összegezzék a 2018-ban történt eseményeket, lezárják a gazdasági évet.

Már a gyülekezés pillanatai is örömteli hangulatot teremtettek; vidámság, nevetés, az egymás iránti őszinte érdeklődés pillanatai ezek minden alkalommal.

A gimnázium diákjainak magas színvonalú műsorával kezdődött az összejövetel. Zene, vers, ének – tehetséges diákok bemutatója teremtett ünnepi hangulatot a teremben. A kamarakórus által előadott Csodálatos világ című dal tökéletesen illeszkedett a teremben érzékelhető hangulathoz. Köszönet a műsorért Dr. Lengyel Albertné tanárnőnek.

A rendezvényen részt vett Babák Mihály polgármester, Hodálik Pál alpolgármester és Lázár Zsolt esperes. Alpolgármester úr köszöntő szavai rámutattak, hogy az önkormányzat nagyon nagyra értékeli az öregdiákok szervezetének működését, példamutatónak tartja a gimnázium és a szervezet szoros kapcsolatát.

Napirend szerint haladva először Tóthné Jansik Erzsébet összegezte az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeit. Fényképes beszámolójában felidézte a Szőlőskerti parti, a tiszaföldvári kirándulás pillanatait. Történelmi eseményként említette a gimnázium udvarán létrehozott Szoborkert felavatását.

Beszámolt a benyújtott pályázatokról, azok eredményességéről. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki valamilyen módon támogatta a Kör működését. Kiemelt támogatóként említette Görgey Endre, Győriné Kálmán Zsófia és Győri Imre öregdiákokat.

A jelenlévők számára néhány képben bemutatta a jutalmazott öregdiákokat, a városi és egyéb rendezvényeken való részvételt, az öregdiákok különböző kiadványokban történő megjelenését, illetve szerzői tevékenységét.

Összességében megállapította, hogy tartalmas, eredményes évet zártak.

A pénzügyi beszámoló ismertetése kapcsán a jelenlévők a számok tükrében is megállapíthatták, hogy a szervezet működése eredményes volt, sok támogatást tudtak nyújtani a gimnázium diákjainak.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató beszámolójában azokat az iskolai programokat, versenyeredményeket emelte ki, amelyeket az öregdiákok támogattak. Megyei, országos versenyeken előkelő helyezést elért diákokat, csapatokat ismerhettünk meg. Az iskola sokoldalú tevékenysége, a pedagógusok emberfeletti munkája a kiváló iskolák közé emelte a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumot. Ez a tény minden öregdiák társunk számára örömteli tény, megnyugvással tölti el az egykori diákokat, hogy az iskolának van jövője még nagyon-nagyon hosszú ideig.

Folytatódott a több éve sikeresen működő esemény; az Én is voltam vajdás diák… sorozat keretében Dobrotka Pál visszaemlékezését hallhatták az öregdiákok. Az 1977-ben érettségizett öregdiák kalandos diákéveit, kalandos életútját nagy érdeklődéssel figyelték a jelenlévők, köztük többen tanárai voltak az előadónak. Dobrotka Pál jelenleg a Nemzeti Értékek Könyvkiadó cégvezetője. Tevékenységét egyedi, esztétikus kivitelben elkészült könyvekkel szemléltette.

A kiadó honlapján a következő mottó olvasható: „Ismeretterjesztő igénnyel a magyarság szellemi és kézműves értékeiért.” Ez a gondolat vezérli öregdiák társunk munkáját, mint ahogy minden vajdás diák és öregdiák tevékenységét is.

A közgyűlés minden előadója a Kör és az iskola szoros kapcsolatának jelentőségét hangsúlyozta. A vajdás szellemiség, a vajdás hagyományok ápolása, megőrzése és átadása a jövő generációjának – ez a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének küldetése.

A csodálatos nap baráti beszélgetéssel és a Vadászkürt Vendéglő által készített finom ebéd elfogyasztásával zárult.

TJE

A fotókat Bencsik Ernő készítette.

0

Hogyan lesz a semmiből valami?

Dr. Halasi-Kovács Béla és dr. Szűcs Lajos (Fotó: Hegedűs Éva)0

Együttműködési megállapodást írt alá a NAIK-HAKI és a MOHOSZ