in

Öt éve szépíti meg az idősek mindennapjait a Margaréta Klub

Harmatiné Nagy Erzsébet és Krajcsovicz Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)0
Harmatiné Nagy Erzsébet és Krajcsovicz Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)

Bár emberi években mérve még mindig óvodáskorúnak számít, közösségi léptékekben nézve elérte az első komolyabb mérföldkövet a Margaréta Klub. A siratói nappali klub 2014. február 28-án kapta meg működési engedélyét. A beruházáshoz akkor 50 millió Ft támogatást nyert a Körös-szögi Kistérségi Társulás, amelyet a szarvasi önkormányzat további 13 millió Ft-tal egészített ki.

A klubtagok létszáma ma is a felső határt súrolja. Ez részben annak köszönhető, hogy gyorsan híre ment a jókedélyű, aktív társaságnak, s a siratóiak mellett ma már a bezinaiak, az Újfaluczki-dűlőben élők és a szarvasi lakosság egy része is felfedezték maguknak a helyet.

Juhász Eleonóra, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Szociális és Gyermekjóléti Intézményénének vezetője elmondta, összesen öt nappali klubot működtetnek, amiből kettő belterületen, három pedig külterületen található. Ezek közül a siratói klub mindenképp sikertörténetnek tekinthető, hiszen alulról jövő kezdeményezés hatására alakult.

– Én annak idején itt kezdtem dolgozni, amikor idekerültem az intézményhez. Részese voltam a tagtoborzó munkának is. Szerencsére nagyon könnyű dolgunk volt. Az itt élők érdeklődők voltak: jöttek, kérdeztek, s a legtöbben itt is maradtak. Most azt látom, hogy nagyon színvonalas programokat állítanak össze a gondozónők: a hagyományőrzéstől a nótázáson, kreatív foglalkozásokon keresztül egészen a kirándulásokig sok mindenbe be lehet kapcsolódni, emellett pedig a lelki gondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek – adott betekintést a klubéletbe.

Meggyőződése szerint kiemelt köszönet jár a két klubvezetőnek, Jónásné Krajcsovicz Ágnesnek és Harmatiné Nagy Erzsébetnek, akik lelkiismeretesen, olykor erőn felül teszik a dolgukat.

Hodálik Pál alpolgármester kiemelte, ez a klub mindenképp különleges, hiszen az itt lakók álma testesült meg benne. Örömmel tapasztalja, hogy az elmúlt időszakban sem csökkent a klubtagok lelkesedése, s több generációt bevonva látogatják a tavalyi évben fedett terasszal és kemencével is kibővült klubhelyiséget.

– Természetesen igények továbbra is vannak. Most arra keresünk megoldást, hogyan tudjuk ezt a hátsó teret tovább bővíteni, s egy játszóteret, illetve akár egy konyhakertet is kialakítani. Ezáltal lehetne nyitni a hétvégi rendezvények felé, és a nagyszülők az unokákkal még több időt tudnának együtt tölteni – tekintett bizakodóan előre.

Jónásné Krajcsovicz Ágnes szerint a siker egyik záloga, hogy a tagok elfogadják a klubvezetőket. A bizalom kiépítésre részükről folyamatos volt, de mára eljutottak odáig, hogy családtagokként tekintenek egymásra.

A klubtagok egy-egy szál virággal mondtak nekik köszönetet, majd kezdetét vette az összejövetel kötetlenebb része. Időközben Dankó Béla országgyűlési képviselő is megérkezett, aki maga is tányért ragadott, és segített a felszolgálásában. A nappali klubokból érkezett vendégeknek babgulyással és kemencében sült túrós csuszával kedveskedtek, meglepetésként pedig egy ötös számmal díszített csokitortát is felszeleteltek.

0

A Boglár átfért a Fahíd alatt

Dr. Pavol Hamžík (Fotó: Hegedűs Éva)

A Szlovák Általános Iskolában járt a szlovák nagykövet