in ,

Látványos gálaműsorral búcsúztatták a tanévet a néptáncosok

0

Dél-alföldi koreográfiával nyitották a néptánc tanszaki bemutatót a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A június 7-i rendezvényen minden korosztály képviseltette magát, és egyfajra keresztmetszetet hoztak a tanév során tanultakból. A helyszín két év után ismét a Cervinus Teátrum volt.

A résztvevőket Csasztvan András, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány elnöke köszöntötte. Örömének adott hangot, mely szerint a szarvasi fiatalok nem csak a művészeti iskola keretein belül, hanem a közoktatási intézményekben is ismerkedhetnek a néptánckultúrával. Jelenleg három intézményben, a Fő téri Általános Iskolában, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában és a Szlovák Általános Iskolában folyik az oktatás, négy táncpedagógus közreműködésével.

– Vannak, akik heti 45 percet táncolnak, ami önmagában kevés. Olyanok is akadnak, akiknek kétszerennyi órájuk van, illetve akiknek heti kétszer 2,5 óra edzés áll rendelkezésükre. Ahogyan tehát lassan belenőnek a gyerek, ifjúsági, később pedig a Tessedik Táncegyüttesbe, egyre többet tudnak táncolni. Szerencsére többen hivatásuknak is választják a táncot, és ilyen irányban folytatják a tanulmányaikat. Szakgimnáziumban már a heti 30-35 órát is elérheti a tánc. Összességében azonban úgy látom, hogy felsőtagozatban heti 4-5 óra ráfordítással már látványos fejlődésen lehet keresztülmenni – vázolta a korosztálybeli különbségeket ifj. Csasztvan András táncpedagógus.

Elmondta, idén egyetlen táncanyagot tanultak meg a növendékek a megszokott kettő helyett. Arra törekedett, hogy ezt mélyebben és pontosabban sajátítsák el, ami remélhetőleg tükröződött is az előadásukban.

A fellépések mellett több versenyen is részt vettek. A márciusi verbunkversenyen négy növendék közül Csernus Nándor első, Strassburger Csaba harmadik helyezett lett, az őszi szólótáncfesztiválon pedig Gácsi Gergő arany minősítést szerzett.

Úgy véli, a gyerekeket legtöbbször a mozgás, a kultúra, a zene és a közösséghez való ragaszkodás tartja meg a néptánc mellett, olyannyira, hogy vannak, akik egy idő után nem tudnak elszakadni tőle. Közéjük tartozik Máté Szabina is, aki nyolc év tánctanulás után a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában folytatja tanulmányait.

– Édesanyám sok évvel ezelőtt táncolt, és ő irányított erre az útra. De nagyon sokat köszönhetek az oktatóimnak is, hogy végül ezt választottam életpályaként, és ilyen irányba szeretnék továbbtanulni. Útközben persze voltak elbizonytalanodások, mivel sok minden érdekel, de ez az egy különösen megfogott, ezért kitartok mellette – mesélt döntése hátteréről a végzős kislány.

A tanszaki bemutatón a talpalávalót a Suttyomba zenekar húzta. Zárásként a Tessedik Táncegyüttes produkcióját láthatta a közönség, amely Oláh Márkó és Nemcsényi Alíz első közös koreográfiája. A Meg/behívó címet viselő műsor a báli hangulatot és a katonasors kezdetét mesélte el, vajdaszentiványi táncokkal keretezve. A koreográfiát beválogatták a május 24-26. között rendezett Szolnoki Országos Néptáncfesztivál repertoárjába, és a zsűri végül különdíjjal jutalmazta.

0

Záróra a férfi megyei kézilabda bajnokságban

Hamarosan itt a SZIE Regatta sporttal, zenével