in ,

Brachna Irén: Nagyon boldogan megyek nyugdíjba

Brachna Irén, mögötte Sebők László (Fotó: Hegedűs Éva)0
Brachna Irén, mögötte Sebők László (Fotó: Hegedűs Éva)

Az 55. tanévét zárta le június 12-én a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola. Brachna Irén igazgatónő a Cervinus Teátrum nagytermében tartott ünnepségen elmondta, a jubileumi évre több ízben is megemlékeztek. Az iskola alapítására egy tanári koncerttel hívták fel a figyelmet. Ennek keretében három tantermet neveztek el az alapítókról: Gazsó Györgyről, Regős Imréről és Kozák Lajosról. Emellett Kozák Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából egy hangversenyt rendeztek Békésszentandráson.

A létszámról szólva elmondta, a 2018/19-es tanévet 378 növendék fejezi be, ami mininális csökkenést mutat az előző évhez képest. Ennek hátterében több okot vél felfedezni. Általánosságban igaz, hogy a város demográfiai adatai is csökkenő tendenciát mutatnak. Ehhez járul hozzá, hogy a gyerekek rendkívül leterheltek. Sajnos azt látja, hogy az iskola melletti elfoglaltságok közül gyakran egy-egy művészeti tevékenység „húzza a rövidebbet”. Továbbá azt is tapasztalja, hogy a növendékek egy része nem elég kitartó, és nem tudja kivárni, amíg beérik a munkája gyümölcse.

– Támogatnak bennünket az iskolák, mindazonáltal rettenetesen leterhelik a gyerekeket. Nagyon nehéz a délutáni foglalkozásokról eljönni hozzánk. Van olyan szülő, aki belátja, hogy egy kicsit erőltetni kell a gyereket, elfogadva azt az alapvető igazságot, hogy mindenkinek azt kell választania, amiben a legsikeresebb lehet. Ezzel együtt néhány évet mindenkinek végig kellene járnia ahhoz, hogy igazán élvezni tudja a muzsikát, a képzőművészet, a táncot vagy a drámát. Az alapokat mindenképp el kell sajátítani, csak utána jöhet a választott művészeti ágban való kiteljesedés – taglalja az utóbbi években tapasztalt nehézségeket.

A sikerekről szólva elmondta, számos versenyről tértek haza a gyerekek szép eredményekkel. A Megyei Szolfézsversenyen kiváló szereplésért jutalmazták Bagosi Mariannát, Juhász Gergő pedig kiemelt I. díjat kapott. A megyei könnyűzenei versenyen Szabó Kornél aranyminősítést szerzett. Balás Atina és Erdei Máté Levente harmadik helyezést ért el a megyei zongoraversenyen, Kósa Judit második, Sebők László pedig első lett. Magyar Jázmin és Patay Sára a Bácska Topolyai Nemzetközi vonósversenyen aratták le a babérokat, és a képzeletbeli dobogó 3. ill, 2. fokára léphettek fel.

A képzőművészeti tanszak növendékei közül többen a Schéner Mihály Festészeti Versenyen képviselték az iskolát. Pósa Réka és Kohut Gyöngy első helyezett lett, Gódor Sára és Brachna Boglárka második, míg Szécsi Emma és Szilágyi Anica munkáját a harmadik legjobbnak találta a zsűri. Különdíjat Szűcs Lili vehetett át. A Würtz Ádám festészeti versenyen Kovács Regina különdíjas lett.

A néptáncosok is több sikert elkönyvelhettek. A márciusi verbunkversenyen négy növendék szarvasi közül Csernus Nándor első, Strassburger Csaba harmadik helyezett lett, az őszi szólótáncfesztiválon pedig Gácsi Gergő arany minősítést szerzett.

Szólt arról is, hogy tíz növendéktől végleges búcsút vesznek. Ők tíz éven keresztül voltak az intézmény diákjai. Közülük hárman, Sebők László, Zima János és Halász Gergely vállalták a záróvizsgával járó külön felkészülést, és önálló koncerttel bizonyították tudásukat.

Utolsó tanévzárója végén Brachna Irén is könnyeivel küszködve vett búcsút a kollégáitól és a növendékektől. Ő 23 igazgatással töltött év után vonul nyugdíjba.

– Nagyon boldogan megyek nyugdíjba. Szóltam is előre, hogy nem fogok meghatódni. Vártam ezt a napot, számoltam az időt visszafelé, és tervezgettem a nyugdíjas éveket. Mégis amikor lenéztem a pedagógusokra, láttam az arcukon az elérzékenyülést, és eszembe jutott, hogy utoljára vagyunk így együtt – öntötte szavakba érzéseit.

Sajátos homorát az utolsó percekben sem veszítette el. Ígérte, a jövőben is figyelemmel kíséri az intézmény munkáját, és az is előfordulhat, hogy „bemegy a tantermekbe egy kicsit kísérteni”. Zárásként köszönetet mondott a szülőknek, a gyerekeknek és a pedagógusoknak a munkájukért, bízva abban, hogy az iskolának nem csak 55 éves múltja lesz, hanem legalább ugyanennyi jövője is.

0

Elkezdődött a kilencedik nyári évad a Vízi Színházban

Régi nyár az új nyárban