in , , ,

Szerelem, ó szerelem – magyarul és szlovákul

0

Hétfőn este a Cervinus Teátrum kétnyelvű előadással várta nézőit a CervinusFeszt 12. napján.

Eva Javorská és Polák Ferenc Szerelem, ó szerelem címmel előadás keretében mutatta meg a szerelem stációit Varga Viktor rendezésében.

A még nem felnőtt, de már nem is gyermek fiatal önmagával való vívódását, a hálón való levelezés, a szerelem, a házasság, a gyermek, és a nehézségek után következő érzésekről szóltak a párbeszédek, monológok, dalok. Zömmel kortárs szlovák írók műveiből válogatott a dramaturg, Polák Ferenc. De Shakespeare monológokat is hallhattunk szlovákul. Elhangzott, Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor Holle anyó című mesejáték Mostoha énekelte dala is szlovákul, ami jól érzékelteti, hogy a szerelemnek nm csak csodás oldalai vannak.

Két fiatal művész, fiatalos előadás. Nem értem a szlovák nyelvet, mégis a két színész játékából követni tudtam az érzelmek változásait. Az érzések, amelyeket közvetítettek elmondták, hogy éppen melyik lelki állapotát mutatják meg a szerelemnek, amelynek nagyon sok arca van.

Eva Javorská ajánlásában olvasható: „A színházban az a csodálatos, hogy nem a beszélt nyelvtől függ, hogy a néző megértse, mit szeretnénk mondani, üzenni.” Ez így volt hétfőn este is.

Galambos Edit

A fotókat Gácsiné Petrovics Szilvia készítette.

Fotó: Hegedűs Éva0

Mester és tanítványainak munkái láthatók a minigalériában

Závogyán Judit és dr. Hanyecz Katalin (Fotó: Bodnár István)0

Dr. Hanyecz Katalin érdemelte ki a tizenkettedik Szarvas-szobrot