in

Felújított lakásokkal segíti a fiatalok helyben tartását Szarvas város önkormányzata

Gergulics Viktória (Fotó: Hegedűs Éva)0
Gergulics Viktória (Fotó: Hegedűs Éva)

Július elsejétől 18 család költözött be azokba a lakásokba, amelyeket Szarvas város önkormányzata egy EFOP-típusú pályázatból újított fel. A 200 millió Ft összértékű támogatás két részre oszlik: az egyik felét az építés és a felújítás költései tették ki, a fennmaradó részt pedig a célcsoport számára megvalósuló programok. A lakáskulcsok ünnepélyes átadására és a szalagátvágásra július utolsó napján került sor a Szentesi úti lakóparkban.

Dankó Béla országgyűlési képviselő hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy fiatalok ne menjenek el a térségből. Olyan programok kidolgozására és megvalósítására van szükség, amelyek segítik a lakhatás és az elhelyezkedés kérdését. Jó példa erre a pályázat is, hiszen a lakások felújítása mellett bértámogatásra és képzésekre is lehetőséget nyújt. A legnagyobb szerepe mindazonáltal ebben a folyamatban a gazdaságnak van. A munkahelyteremtést követően jelenleg a bérek felzárkóztatására kell megoldást találni, mivel ez messze elmarad a fővárosi, ill. az ország más térségeinek átlagától. Egy nagy előrelépést jelenthet mindebben a hamarosan átadásra kerülő M44-es gyorsforgalmi út.

Babák Mihály polgármester a köszönet szavaival kezdte beszédét. Rámutatott, bár minden eszközt megragadnak a fiatalok helyben tartására, nincsenek könnyű helyzetben.

– Nagyon vonzó lett a világ. Jobbak a kereseti lehetőségek külföldön, s mivel mindenki egyszer él, a könnyebb és a jobb megélhetést választja. Nagyon sok tehetséges gyerek van a városban, akik nagy számban tanulnak tovább. Közülük kevesen térnek vissza, az értelmiségi réteg a nagyvárosokban és külföldön keresi a boldogulását – mutatott rá a kor kihívásaira. – Kell egy olyan helyi komfort és vonzerő, ami miatt remélhetőleg egyre többen térnek vissza – emelte ki a pályázat legfőbb értékét.

Az elmúlt időszak történéseiről szólva elmondta, az önkormányzat nem épített új lakásokat, hanem használt ingatlanokat vásárolt. A helyzet gyors és hatékony megoldása érdekében közel 30 ingatlan került a tulajdonukba, amelyeket főleg a kisgyermekes családok számára biztosítottak.

A projekt részleteiről szólva elmondta, a kivitelezés költsége közel 100 millió Ft-ot tett ki, amelyhez mintegy 40 millió Ft önerővel járultak hozzá. A bútorok 16 millió Ft-ba, a háztartási eszközök 6 millió Ft-ba, az informatikai eszközök pedig további 4 millió Ft-ba kerültek. A program életben tartását az ún. soft elemek szolgálják. Ezek részeként egyebek mellett életpálya-tervezést segítő szolgáltatások, a helyi munkaerőpiai-lehetőségek feltérképezése, képzések, valamint hazai és EU-s pályázati programokban való részvételre való felkészítés valósul meg.

Hodálik Pál, a település alpolgármestere emlékeztetett, nagyon sokan bírálták az EFOP-típusú programokat. A beruházás mértéke ugyanis alacsony, jellemzően 15%. Ennél a programnál azonban sikerült a kormányzatnak elérnie, hogy az elnyert forrás felét az ingatlanfelújítás és az eszközbeszerzés tegye ki.

Kitért arra is, hogy a pályázat keretében külső-belső felújítás történt. A munkálatok részeként korszerűsítették a fűtést, illetve megtörtént a hideg-és melegburkolatok, a külső-és belső nyílászárók cseréje, valamint a falfelületek megújítása. A lépcsőházak és a külső felületek fejlesztése önkormányzati forrásból a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Kft. közreműködésével valósult meg.

Hangsúlyozta, a lehetőséget olyan 18-35 év közötti fiatalok vehették igénybe, akik Szarvason dolgoznak, vagy a jövőben itt szeretnének munkát vállalni. Fontos kritérium volt az is, hogy hiányszakmában dolgozzanak. A felhívásra huszan nyújtották be igényüket, közülük tizennyolcan pozitív elbírálásában részesültek. A beköltözőknek csupán a rezsiköltséget kell fizetniük, az albérleti díjat a pályázatból finanszírozzák. Jelenleg zajlik a soft elemek megvalósítása, augusztus 1-jétől pedig egy olyan forráslehetőség is megnyílik, amely tizenhét, Szarvason dolgozni kívánó fiatal bérkiegészítését foglalja magában.

Gergulics Viktória egyike volt azoknak, aki párjával közösen költözött be az „A” épület egyik első emeleti lakásába. Mint elmondta, az elmúlt egy hónap elegendő volt arra, hogy másfélszobás ingatlanba berendezkedjenek, és a lakást otthonná varázsolják. Elárulta, nagyon megörültek a lehetőségnek, mivel eddig albérletben laktak, amelynek költségei egyikük keresetét szinte teljesen felemésztették. Mivel mindketten szarvasiak, ragaszkodnak gyökereikhez, és lehetőség szerint családot is itt szeretnének alapítani.

A rendezvény kulcsátadási ceremóniával és az ünnepélyes szalagátvágással ért véget.

0

Csingiling tündér visszatért Szarvasra

Fotó: Hegedűs Éva0

Egy tábor, amely segít kiszakadni a hétköznapokból