in ,

Anya és lánya aratták le a babérokat a furugyi főzőversenyen

Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva)0
Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva)

A furugyi főzőverseny mindenkié – ez is lehetett volna a  mottója a nyolcadik alkalommal rendezett gasztronómiai rendezvénynek, hiszen a helyiek mellett Szarvasról, Békésszentandrásról és Budapestről is érkeztek nevezők. Augusztus 17-én ezúttal tíz csapat tüsténkedett a bográcsok körül, akik főként hagyományos magyar ízekkel szerették volna lenyűgözni a zsűrit.

– A korábbi években is összegyűltek a furugyiak egy-egy falunap alkalmából. Voltak olyan időszakok, amikor az egyház, ill. az önkormányzat ezt nem tudta megvalósítani, de én úgy gondoltam, ne törjön meg ezt a remek tradíció. Elindítottam ezt a programot, amelynek a lényege, hogy együtt legyünk a jó levegőn, s közben finom bográcsos ételeket készítsünk. Igyekszem megtalálni mindig azt az augusztusi hétvégét, amikor a rendezvény nem ütközik más programokkal, hogy minél többen el tudjanak jönni – idézte fel a kezdeteket Magyari László főszervező.

Az is élénken él az emlékezetében, hogy első alkalommal közel ötszáz fős tömeg volt kíváncsi a kezdeményezésre, s a nap egyfajta fesztiváljelleget öltött. Az elmúlt évek alatt a részvevők létszáma lényegesen lecsökkent, s a délelőttöt egyre inkább a családias hangulat jellemzi. Sokan ezt az alkalmat használják ki arra, hogy kiszakadjanak a rohanó hétköznapokból, és együtt legyenek szeretteikkel.

– Nagyon meg kell becsülni ezeket a napokat. Bettinek (Szemerédi Bernadett színésznő – szerk.) ma is lett volna egy fellépése, amit miattam mondott le. Gondoltuk, csinálunk egy laza napot, amit 90%-ban be is tartunk. Azért nem árulok el nagy titkot azzal, hogy mindkettőnknél van szövegkönyv, és bele-bele fogunk nézni, amíg rotyog a káposzta – avatott be a színészsors velejáróiba Széplaky Géza, aki először mérettette meg a főzőtudományát.

A bográcsában egy valamikor „szebb sorsot” látott székelykáposzta rotyogott, ami már csak alapjaiban emlékeztetett elődjére. A színművész gombával és darált hússal bolondította meg, azon praktikus okból kifolyólag, hogy így bárhová szúrjuk kóstolásképp a villánkat , a káposzta mellé garantáltan jut egy kis hús is. Az újszerű ízvilág a névváltoztatást is magával vonta. A később megjelenő szakácskönyvekben már a bohém káposzta jóasszony módra név alatt érdemes keresni a receptet.

A csapatok többsége csak lopva pillantott oldalra, hiszen a mezőny közepén az eddig legtöbb első helyet besöprő páros foglalt helyet. Klam Edit és lánya már négyszer győzedelmeskedtek, többen pedig még ma is emlegetik a néhány éve készült fácánlevesüket.

– Sokat dolgozunk, ezért két-háromhetente egy buli nagyon kell az embernek. Én lassan már nyugdíjba készülök, ezért pláne úgy vagyok vele, hogy ennyit megérdemlek – árulta el az örökvidám háziasszony arra vonatkozóan, miért szereti annyira a furugyi főzőversenyt.

Az elkészült ételeket végül a Lukács István, Szucsán György és Magyari László alkotta trió zsűrizte. A pontozás egyértelműen megmutatta, hogy az anya-lánya párost ezúttal is csak egyetlen nevező tudta megszorongatni. Míg Adamik Andrea zúzapörkölje a képzeletbeli dobogó harmadik, édesanyja parasztos tarhonyája az első helyre került, a rangos második helyezést ezúttal a színészből szakáccsá avanzsált versenyző, Széplaky Géza vihette haza.

Fotó: Babák Zoltán0

Beleznay Endre egyszemélyes színháza

A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)0

A Deer Wood-osok nyerték az ünnepi strandröplabda vándorkupát