in ,

Isten éltesse a Szlovák Iskolát!

0

Rendkívüli dátum a 2019. szeptember elseje a tanintézmény életében, hiszen 1949-ben, 70 évvel ezelőtt nyitotta meg először kapuit a város környéki és tanyasi gyerekek számára. Kezdődhet az iskola? Ezzel, a szeptember elején kicsit sem meglepő kérdéssel fordult Nyemcsok Mátyásné a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatónője a 2019/2020-as tanév ünnepélyes megnyitóján a Cervinus Teátrumban megjelent tanulók, de legfőképpen az általános iskolai éveiket most kezdő kis elsősök felé.

Lapoztunk a naptárban, szeptembert írunk. A nyári szünet pihenőnapjait felváltják újra a dolgos hétköznapok. Tartalmas nyarat tudhat magáénak a szlovák iskola, ahol a hat hetes nyári tábor mellett különböző tematikájú szlovákiai táborokba, Vízi színpadi előadásokra juthattak el térítésmentesen a tanulók.  Az iskolakertből  is sok finomságot vihettek haza az ott szorgoskodók. Az osztálytermek is felfrissülve várják a diákokat. Minden kész a fogadásra.

Az évnyitó ünnepség előadóit Somogyi Máté 7.a és Antal Dóra 7.b osztályos tanulók konferálták fel. Piros Renáta által koreografált, igen dinamikus és látványos zászlós tánccal indult a vakációt búcsúztató műsor, melyet Bárány Mihály 7.a, Sovány Veronika 6.a, Bertók Dorka 6.c és Darvas Krisztián 2.b osztályos tanulók szavalatai követtek.

A legbátrabb elsősök, Medvegy Dóra 1.b és Sinka Gergő 1.a verssel fejezték ki örömüket. Dórika kifejtette, hogy ő az órákon ülve is tud beszélni és a fekete pontból aranyos bogárkákat is rajzolhatna, ha esetleg ilyet kapna. Gergő pedig a bátyját kívánja az iskolában utolérni. Személyi változások is vannak az új tanévben. Csicselyné Korbely Zsuzsa néni és Podani Györgyné Panni néni a nyugdíjazásuk előtti felmentési idejüket töltik. Kondacs Krisztina a 7.b, Patay Koczián Anita az 5.a és Kovács Zsuzsanna a 4.b osztály csoportvezetői lesznek.

A nyolcadikosok hagyományainkhoz híven az iskola nyakkendőjével avatták az intézmény teljes jogú polgáraivá az első évfolyamos nebulókat. Medvegy Mihály és Jakli Szabina, a példaként szolgáló nyolcadikos tanulók nevében  kérték a legkisebbeket, hogy viseljék az összefogás emblémájával ellátott nyakkendőt büszkén, leljenek sok barátra a szlovákosok nagy családjában is. Majd Podani Anikó szólította színpadra a szót kért diplomatát. A Szlovák Köztársaság nevében Emil Kuchár főkonzul a Szlovák Külügyminisztérium Európai Kapcsolatok Bizottsága ezüst plakettjét nyújtotta át az igazgatónőnek, az iskolában hét évtizede folyó szlovák nyelv és hagyománymegőrző tevékenységért, a szlovák-magyar együttműködés megerősítéséért a modern Európában. Együtt örült a megtisztelő plakettnek Zelman Ferenc, az OSZÖ alelnöke, Medvegy Pálné tiszteletbeli igazgató, Frankó Anna a helyi szlovák önkormányzat elnöke, Kita Anikó alelnök, Márton Sándor iskolarendőr. Ezen túl Alena Kosc, Viera Krajčová és Dana Lukáčiková vendégtanárok és a szülői választmány vezetőhelyettesei Rácz Richárd és Szemennyei Márta.

Babák Mihály polgármester minden elsősnek nagy ölelést küldött a színpadról, kiváltképp, hogy a 6,5 éves unokája is most lett első osztályos. Elmondta még, hogy büszke az intézményben folyó munkára és az egész város szereti a szlovákosokat. A képviselőtestület nevében átadta a város emléklapját a kettős évfordulót ünneplő közösségnek. 71. tanévét kezdi az oktatási intézmény, valamint 15 éve áll az Országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában.

Az ünnepélyes tanévnyitó megkoronázásaként az iskola énekkara és pedagógusai Molnár-Budai Barbara vezetésével, Fonád Zoltán, Gál Dolli és Sindely Csilla hangszeres kíséretével elénekelte az iskola himnuszát, minden ajakról egy dal szállt: Isten éltesse a Szlovák Iskolát!

– Kmotricza Margit –

0

Tanévnyitó és pályaavató a Székelyben

Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)0

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap – hagyomány, érték, közösség