in ,

Új igazgatóval kezdődött a varázslás a Chovánban

Körösparti Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)0
Körösparti Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)

Körösparti Ágnes köszöntötte a növendékeket és szüleiket szeptember 4-én, a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanévnyitó ünnepségén. Brachna Irén nyugdíjba vonulását követően ettől a tanévtől megbízott igazgatónőként dolgozik az intézményben, mindemellett pedig zongorát és csellót tanít.

– Újrakezdődik a befogadás, a megújulás, az ismeretszerzés időszaka. A mi iskolánkban is tapasztalható lesz ez. Picit más fordulatot veszünk. Fejlődünk, nyitunk az újdonságok felé, ismeretlen vizekre evezünk – vetítette előre a küszöbön lévő kisebb-nagyobb változásokat.

Példaként említette a színpadon is megjelenő új logót, melynek középpontjában egy szarvas áll, hátterét pedig – a sokszínűségre utalva – több színsáv alkotja. Emellett bevezetésre kerül az általános és középiskolákban már működő elektronikus napló, valamint egy okostáblával is gazdagodnak.

A bővülő rendezvényi palettáról elmondta, a másfél éve indult Zenebonával már nyitottak a kisebbek felé. A főként óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló program interaktív módon ismerteti meg a gyerekekkel a különböző hangszereket, és hozza közelebb őket a muzsikához. Emellett a zene világnapjához kapcsolódóan egy koncertet terveznek, amelynek keretében többek között arra keresik a választ, hogyan hat a zene az érzelmekre, ill. milyen hatást vált ki a közönségből egy-egy dallam. Februárban továbbá a családokkal közösen egy farsangot is szeretnének megvalósítani. A zene mellett itt helyet kap a játék és a tánc is.

A választható művészeti ágakról szólva elmondta, ezek terén nincs változás. A tanulók képzőművészet – rajz, festészet, kézművesség, kerámia -, néptánc, dráma és zeneművészeti tagozat közül válaszhatnak. Az utóbbi Szarvas mellett Békésszentandráson és Öcsödön kihelyezett tagozatokkal működik.

Bemutatta a tanári kar tagjait is, akik között a jól ismert arcok köszöntek vissza. Mindössze egyetlen személyi változást hozott az új tanév. Néptánc tanszakon visszatér Móricz Bence, aki ifj. Csasztvan Andrást váltja.

– Egy kicsit olyan ez az iskola, mint egy jó laboratórium. Sokat kotyvasztunk. Hozzáadunk egy csipet ezt, egy csipet azt, tervezünk, alakítunk, mindezt azért, hogy elvarázsoljuk a közönséget – szemléltette az intézményben folyó munkát egy hasonlattal.

Zárásként két volt növendék gondolatait olvasta fel, akik arról beszéltek, milyen nagy hatással volt az életükre az intézményben töltött időszak.

“Megtanultam azt, hogyan hozzak létre olyan feszült, mégis felemelő pillanatokat, amelyeket mindenki ismer. A csókot közvetlenül megelőző pillanatot, a gól előtti másodpercet, amikor megáll az idő, és mindenki egy emberként vesz levegőt, várva, hogy mi lesz.”

Végül jó varázslást és kitartó munkát kívánt a növendékeknek a 2019/20-as tanévben. Arra kérte őket, legyenek büszkék arra, hogy nyitottak a művészetekre, amely megszépíti a mindennapokat. Az új korszak egyeztetésekkel és az órarendek beosztásával vette kezdetét.

A megnyitót Molnár János és Molnár Hanna előadása színesítette.

Pótjelentkezésre a mai és a holnapi nap során, 14 és 17 óra között van lehetőség. A hegedű, fuvola és ütőhangszerek iránt érdeklődőket a Fő téri Általános Iskola I. emeleti termében várják, a leendő képzőművészet, dráma és tánc szakos hallgatók pedig a Cervinus Teátrum első emeleti termében iratkozhatnak be.

0

„…reggel sosem szoktam félni…” -tanévindítás a Gyakorlóban

0

218. tanévét kezdte meg a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium