in

A zsűrinél és a közönségnél is jelesre vizsgáztak a szilvanapi sütemények

0

Szarvas mellett Kondorosról, Túrkevéről, Szegedről, Balassagyarmatról, sőt, a Zala megyei  Letenyéről is érkeztek sütemények a XXII. Szarvasi Szilvanapok gasztronómiai megmérettetésére. Idén összesen 30 háziasszony – köztük két legény – ragadott fakanalat, és nevezett a „Szarvas kedvenc szilvás sütije” versenyre. Az előző évek jól bevált tematikáját követve az édességeket a szakavatott zsűri két körben értékelte. Először a fényképek és a leírt receptek alapján választotta ki azokat, amelyeket kóstolásra érdemesnek ítélt, szeptember 8-án pedig a végső sorrendet is felállította.

Farkasinszki Ildikó értékelésében elmondta, a szívükhöz legközelebb a hagyományos szilvás sütemények állnak. Az ebben a kategóriában nevezett finomságok között volt bukta és hájas kifli is, ízviláguk pedig nagyszüleik receptjét idézte. A modern sütemények ellenben nagy teret engedtek a fantáziának, ami a döntős édességeknek is megmutatkozott. Az egészségmegőrző kategóriában olyan alapanyagokkal találkoztak, amelyek kiváltják a cukrot és a búzalisztet, és alternatívát jelenthetnek a háziasszonyoknak.

Felhívta a figyelmet a látvány, a külcsín fontosságára, hiszen ahogy mondani szokták, először a „szemünkkel eszünk.” Ezzel együtt elismeréssel szólt a vállalkozó kedvű részvevők alkotásairól, amelyekbe szemmel láthatólag nagyon sok munkát fektettek.

– Minden év más. Az első alkalommal, amikor itt zsűriztem, profi tányérdesszertet kaptunk, amit azóta sem láttam. Egyes dolgok felbukkannak, majd eltűnnek, és mások váltották fel a helyüket. Nagyon tisztelem a hagyományos ízeket, ugyanakkor elfogadom a modernizálást is. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy a régi receptek nem merülnek feledésbe, és most is meg tudtuk őket kóstolni – foglalta össze személyes tapasztalatait.

Némi megnyugvással beszélt arról a folyamatról, hogy az utóbbi években újra előkerülnek az elfeledettnek hitt tradíciók. Ez a szemléltváltás a gasztronómiában is megjelenik, és újra értékként kezelik az elődök által gyakorolt szokásokat.

A zsűri és a közönség idei kedvence Kiss Imréné süteménye lett, aki a hagyományos lakodalmas barackot gondolta újra.

– Sokat gondolkodom mindig rajta, hogy mivel nevezzek. Végül megláttam egy sütős újság elején ezt a narancshéjból font kosárkát, megpakolva a cukrozott, szilvára hasonlító süteményekkel. Rögtön eldöntöttem, hogy elkészítem. A tésztája ugyanaz, mint a lakodalmas baracké, a töltelék azonban szilvalekvárból, apróra darabolt aszalt szilvából, dióból, cukorból, tojásból és egy kis rumból tevődik össze – osztotta meg a házasszonyok lelkesedésével a receptet a közönségdíjas.

Tóth Mónika a hajnali órákban, jégakkukkal felvértezve indult el az eredményhirdetésre. A Nyíregyháza mellől érkezett hölgy részeges szilvás sajttorta névre keresztelt finomságot készített, aminek a tetejét törékeny, karamellből összeállított koronával díszítette.

– A szilva szerelmese vagyok, imádom a gyümölcsöt minden mennyiségben. Rendszeresen készítek lekvárt, aszalt szilvát és befőttet is, hogy még télen is élvezhessem a szilva jótékony hatását. A versenyre egy Tokai aszúval megbolondított, szilvalekvárral, fahéjas párolt szilvával és asztalt szilvával ízesített sajttortával neveztem. Nagy-nagy örömet jelent, hogy megnyertem a kategóriámat, mert még soha nem mérettettem meg magam – árulta el, miközben egymás után osztogatta a szeleteket a kíváncsiskodóknak.

Az eredményhirdetést követően megszűnt a mindent a szemnek elve, és a díjnyertes süteményekből a szilvanap résztvevők is kaphattak kóstolót. S bár a versenyzők hazafelé már csak az üres tálcákat vitték magukkal, a másik kezükben az ajándékkosarak emlékeztették őket a szilvanapi cukrászsikerre.

A receptverseny eredményei:

Egészségmegőrző:
1. Molnár Lajos Levente – Szilvazselés tápióka puding
2. Dúlné Finta Zsuzsanna – Borzas szilvás lepény
3. Ludányi Emőke – Hamis vargabéles (nem jött az eredményhirdetésre)

Hagyományőrző:
1. Kunstár Györgyné – Hájas kifli szilvalekvárral
2. Kissné Magdi – Lekváros bukta
3. Nyemcsok Emese – Szilvalekváros diós kosárka

Modern:
1. Tóth Mónika – “Részeges szilvás sajttorta”
2. Bartók-Réthy Éva – “Szarvasi szilvák tánca csokoládé köntösben”
3. Kohut Zsuzsanna – Szilvás túró álom

Legfiatalabb versenyző: Bődi Zorka – Mákos-szilvás torta

Legidősebb versenyző: Kunstár Györgyné – Hájas kifli szilvalekvárral

Recept videó: Konstantinovics Márk – Triplaszilvás kosárka

Közönség kedvenc: Kissné Magdi – Szilva süti

Színház az életünk…

0

Domborművet avattak Lőwy Árpád tiszteletére