in , ,

Fiatal értelmiségiekkel frissülve képzeli a jövőt Sinka Imre

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Üresen hagyták Strassburger Gyöngyi jegyzőasszony helyét a szeptember 13-i lakossági fórumon. Sinka Imre polgármester egyperces néma csendet kért a megjelentektől a település nemrégiben elhunyt elöljárójának emléke előtt tisztelegve. Ezt követően köszöntötte azokat a megjelent független képviselőjelölteket, akik mögött nem áll kampánystáb, ezért így módon szeretne számukra bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

Elöljáróban leszögezte, bár kampányidőszakban helyük van a „csipkelődéseknek”, azt senki sem vitathatja el az eddig regnáló testülettől, hogy komoly eredményeket ért el. Fontos, hogy olyan képviselőket és polgármestert válasszon a település, akiket nem a hatalomvágy vezérel, hanem munkájukkal a nagyközséget szeretnék szolgálni. A választópolgárokra bízta annak mérlegelését, hogy elégedettek voltak-e az elmúlt időszakkal vagy váltást javasolnak. Mint mondta, a döntést végül mindenkinek külső befolyástól függetlenül, a választófülke magányában kell meghoznia.

Úgy látja, a települést a nagypolitika árnyéka nélkül is lehet eredményesen irányítani. Az október 13-i választásokra magas választási részvételi arányt, jelölt társainak pedig jó munkát kívánt.

Független jelöltként mutatkozott be Farkasné Sinka Dóra, aki tősgyökeres szentandrásinak vallja magát. Környezetvédelmi mérnök diplomával rendelkezik, jelenleg minőségirányítási vezetőként és környezetvédelmi megbízottként dolgozik. Gyermekei a helyi általános iskolába járnak, ahol a szülői munkaközösség vezetője.

Sinka Péter ugyancsak a Műszaki Egyetemen végzett, azt követően a gyártás és a tervezés területén dolgozott. Bízik benne, hogy az ott szerzett tapasztalatait a nagyközség javára tudja majd hasznosítani. Függetlenként ajánlotta fel segítségét lakóhelyének, otthonának.

Brachna Pál szarvasi születésű, 2010 novemberétől a településen él. 2016-ig Békésszentandrás településüzemeltetési csoportjánál dolgozott, jelenleg az EuroAszfalt Kft.-t erősíti.

Lesfalvi Balázs 38 éves jogász, házas, két gyermek édesapja. Húsz évvel ezelőtt érkezett Békésszentandrásra. Kezdetben tolmácsként dolgozott, majd telepvezetőként és külkereskedelmi képviselőként tevékenykedett. Jelenleg a 700 éves kastély programigazgatói feladatait látja el. Kiemelte, a helyi lakosoknak már összeállított egy életminőség-javító programot, amelynek részét képezik az időseket segítő szolgáltatások és az orvoshiány megoldása is.

Bontovics Ignác a gyermekkorát Békésszentandráson töltötte. Később matematika-informatika szakon végzett. Bár munkája elszólította a településről, lakóhelyét nem változtatta meg. Jelenleg napi 40 km-t ingázik Mezőtúrra, emellett pedig a szarvasi főiskolán óraadóként dolgozik. Úgy érzi, főként az oktatásban tudja előremozdítani a település életét, de minden területre nyitott.

Banász Gábor elmondta, azért indul független jelöltként, mert úgy érzi, szükség van egy gyakorlatias gondolkodású, „józan paraszti ésszel” megáldott képviselőre is. Hiszi, hogy politikamentesen tudná segíteni a települést, mindig a falu érdekeit szem előtt tartva.

Sinka Imre polgármester összefoglalta az elmúlt ciklus eredményeit, kudarcait. Magával hozta a 2014-ben kiadott szórólapját, amely az akkori vállalásait is tartalmazta. A munkahelyteremtés tekintetében azt látja, hogy míg néhány éve munkanélküliséget tapasztaltak, ma már a munkaerőhiánnyal kell megküzdeniük. A nagyközség megőrizte önállóságát, fejlődött az úthálózata, jelentősen növekedtek a turisztikai bevételeik, 11 nyertes TOP pályázattal büszkélkedhetnek, illetőleg kb. egymillió forint pluszforrást szereztek a Békés Megyei Önkormányzattól a civil szervezetek számára.

Folytatódott a strand területének fejlesztése is. 2015-ben egy kiszolgáló épületet adtak át, idén pedig egy fedett nézőtérrel bővült a terület. Mindezeket a kajakosok és a futballisták további fejlesztésekkel egészítették ki.

Egy KEOP-pályázatnak köszönhetően jelentősen javult a Körös-holtág vízminősége is, bár nem értek a munka végére.

Hozzátette, csak részben valósult meg a szőnyegszövés újraélesztése. Noha a közmunkaprogram keretében folyik a munka és a szőnyeggyár is működik, ezek nem tekinthetők önkormányzati fejlesztéseknek.

Az elkövetkező évek legfontosabb vállalásai között említette a felépített fejlesztések megőrzését és az elkezdett pályázatokat megőrzését. Emellett célul tűzte ki a szennyvíz és az ivóvízprobléma megoldását, amely egy hosszabb időszakot ölel fel. Szeretné továbbá a települést zöldebbé és élhetőbbé, valamint a hivatali ügyintézést gyorsabbá, felhasználóbaráttá tenni.

Fontosnak tartja az emberi együttélés szabályainak nyomatékosítását, a strand fenntartását és további fejlesztését is. Ehhez az elérhető fejlesztési forrásokat szeretnék megragadni, remélhetőleg fiatal, elhivatott képviselőtársakkal kiegészülve.

– Vitába keveredtem az egyik közösségi portálon egy kijelentésem miatt. Azt mondtam, hogy fiatal értelmiségiek kellenek a település élére. Nem kizárólag és csak, hiszen szükség van a józan gondolkodásra is, de nagyon fontosnak tartom, hogy a fialjainkat rábeszéljük arra, hogy a település életébe beleszóljanak. Ötven éves vagyok, az utánpótláson most kell elgondolkozni, és nem tíz évvel később kapkodni. Most kell bevonni magasan képzett fiatalembereket, akiknek van kedvük a közélethez. A jövő az ő kezükben van – vélekedett.

Mindazonáltal hangsúlyozta, a korábbi testülettel is kiválóan tudott együtt dolgozni. A lakosságra bízza a döntést, alternatívát mutatva a frissítés lehetőségére.

Az elmúlt évek során azt is megtanulta, hogy nem jó dolog, ha a pártpolitika beleszól egy település életébe, ezért ezúttal függetlenként, párttámogatás nélkül méretteti meg magát. (A Jobbikból azonban továbbra sem lépett ki – szerk.) Egyetlen pártban, a békésszentandrásiak 3800 fős pártjában hisz, és tőlük kér bizalmat.

A lakosság ezt követően kérdéseket intézhetett a jelöltekhez. Zárásként Sinka Imre polgármester a nyilvánosság előtt köszönte meg Fabó István alpolgármester munkáját, aki 21 év után vonul vissza a közélettől.

0

30 éve együtt: Szarvas-Vajda – Wittlich-Cusanus

0

Szilvanapi sakkverseny tizedszer