in

Szemétszedéssel és kerékpárátadással indult a mobilitási hét

0

Érzékelhető kampányhátszéllel erősítve vette kezdetét az Európai Mobilitási Hét szarvasi rendezvénysorozata. Szeptember 16-án hagyományosan hulladékgyűjtésre vártak mindenkit az arborétum parkolójába. A program társszervezője a kezdetektől fogva Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, aki szívügyének érzi a környezeti nevelést.

– Egy nagycsaládosnak rendkívül fontos, hogy ugyanolyan környezetet adjon át gyermekei, unokáink számára, mint amilyet ő kapott. Emellett próbáljuk a felnövekvő generációt a környezet védelmére, tisztaságra és az egészséges életmódra nevelni – hangsúlyozta Gombár Györgyné szóvivő, aki menyével és kisunokájával együtt szorgoskodott a hétfő délelőtti akción.

Krivik Viktor főszervező emlékeztetett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására Szarvas Város Önkormányzata 2006-ben csatlakozott először a kezdeményezéshez, Európai Autómentes Nap formájában. Azt követően minden évben egy egész hetet szentelnek a figyelemfelhívásra. A helyi rendezvény életre hívója Nagy Sándor volt, aki idén díszvendég lesz az Autómentes Napon.

Hangsúlyozta, a szeptember 16-22. közötti programok célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Emellett szeretnének bemutatkozási lehetőséget biztosítani a különböző mozgásformáknak, sportágaknak is. A hét során nagy hangsúlyt kapnak továbbá a környezetbarát közlekedési lehetőségek, ill. lehetőség nyílik a közlekedési szabályok megismerésére, valamint ügyességi vetélkedők formájában gyakorlati kipróbálásukra is. A programsorozat idei újdonsága az I. Körös-körül a Körös körül futófesztivál, amely az előzetes jelentkezések alapján hatalmas népszerűségnek örvend.

– A regisztráció lezárásakor 610 nevezőt számláltunk, közel 100 településről, ill. egy külföldi nevezőnk is van. Lesz köztük, aki csak 7 km-t vagy 14 km-t fut, de olyanok is, akik 21 km-t vállaltak fel. A találkozó a Fő téren lesz, ahol minden futó kap egy lapcsánkát. A táv része kb. egy km hosszan az arborétum belterülete, ami egyben a fordulót is jelenti. Több különlegességgel is készülünk. Egyebek mellett zenészek, színészek szórakoztatják a futókat az egyes helyszíneken, így reméljük, mindenkinek emlékezetes élményt tudunk nyújtani – engedett betekintést a zárónap eseményébe.

A rendezvényen megjelent Babák Mihály polgármester és Melis János címzetes főjegyző is. A település első embere elmondta, számos tervük van a kerékpárutak fejlesztése és a környezettudatos közlekedés terén. Példaként említette a turizmus számára is elérhetővé váló, bérelhető kerékpártárolók kialakítását, ill. a klímaváltozásra felkészülve a város öntözhetővé tételét.  Bővülnének a kerékpárutak is, amelyek közül több a közeljövőben a megvalósítás fázisába érkezik. Rámutatott, a szelektív hulladékgyűjtés és az illegális hulladéklerakás terén is van még tennivalójuk, melyben a lakosság együttműködésére is számítanak.

A délelőtt folytatásaként az Ótemplomi Szeretetszolgálat felújított, Tessedik utcai épületénél 11 új kerékpárt adtak át az intézmény munkatársainak. Lázár Zsolt intézményvezető a számadatokról szólva elmondta, gondozóik többsége kerékpárral közlekedik, átlagosan ötven szolgálati kerékpárt használnak naponta. Nem ritka, hogy az alkalmazottak egyetlen munkanap alatt 20-25 km-t tesznek meg kerékpárral. Emellett 12 szolgálati gépjármű segíti a tanyán élők, az idősek, fogyatékosok és hajléktalanok életét. Ezek az autók évente 15700 liter üzemanyagot használnak el, és közel 200 000 kilométert tesznek meg.

A hulladékgyűjtési akció összegzéséből kiderült, a Körös-parti horgászhelyekkel, a Pepi-sétánnyal, a szabad strand és környezetével, a Kenderáztató-bikazugi híddal, Petőfi utcával, az Ifjúsági táborral és a Ciprus ligettel kibővült területen a jelenlegi állás szerint több mint 30 zsák szemét gyűlt össze. Az adatok egyelőre nem véglegesek, mivel többen a meghirdetett időponttól elérően vállalták, hogy kesztyűt és zsákot ragadva megtisztítják a környezetüket.

Timkó János és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán)

Egy igaz, hiteles őszinte, ember – Maróti Attila

0

Barangolás Székelyföld kincsei között