in

Újra itthon: Békésszentandráson nyílt meg a testvérpár első fotókiállítása

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Nem csupán a családi kötelék, hanem a békésszentandrási gyökerek a közös hobbi is összekötő kapcsot jelent Horváth-Papp Zsuzsanna és dr. Horváth-Papp Imre életében. Talán ez az oka annak is, hogy a testvérpár első kiállításának a Körös Művelődési Ház és Könyvtár emeleti terme adott otthont, amelynek keretében az elmúlt évek során készült fotók esszenciáját tárták a közönség elé.

A szeptember 20-i megnyitón ráhangolódásként a megjelentek Rétvári Andrea versét hallgathatták meg Rontó Fanni előadásában. Ezt követően Hegedűs László nyugalmazott pedagógus méltatta volt tanítványainak a munkáját. Bevezetésként elmondta, bár az ember napjainkra sok megmagyarázhatatlannak tűnő kérdésre talált már a választ, a természet törvényeit egyelőre nem tudta megfejteni. Hozzátette, a körülöttünk folyamatosan mozgásban lévő világot egyébként is nagyon nehéz megörökíteni, és kiragadni belőle egy-egy tünékeny pillanatot.

Hangsúlyozta, a jó fotósnak nem csupán a mechanikával kell tisztában lennie, hanem az éles látás is nélkülözhetetlen. A testvérpár munkáira nézve megállapította, sok közös vonás van az alkotásokban. Mindkettejük munkáinak középpontjában a természet szépségei állnak, csak más-más nézőpontból közelítik meg. Gesztusértékűnek tartja azt is, hogy bár az amatőr művészek már hosszú ideje nem élnek a településen, képeik jelentős részét ez a táj ihlette, és a kidolgozott alkotásokat haza is hozták.

Horváth-Papp Imre örömmel szólt arról, hogy három olyan személyt is viszontláthat a megnyitón, akik egyengették az útját a fotózás útvesztőin. Az alapokat tanáránál, Hegedűs Lászlótól sajátította el, később barátja, dr. Vécsei Csaba segítségével fedezte fel a digitális technika szépségeit. Lánya, Eszter később egy állvánnyal is megajándékozta, amely ugyancsak új dimenziókat nyitott meg számára ezen a területen.

Büszkeségei között tartja számon a „Püfölő nyulak” című képét, amelyet sorsszerűen sikerült lencsevégre kapni. Éva lányának köszönhetően a fotóból végül pályamunka lett, és a National Geographic egy közönségszavazást követően a nap képének választotta. Érdekességként elmondta, bár civilben állatorvosként dolgozik, a fotózásnak köszönhetően ezen a területen is tanult újat, s nem egyszer meglepőt.

Testvére, Zsuzsanna kérdésre válaszolva elmondta, ő sokáig csak kívülről szemlélte bátyja hobbiját, és teljesen „hidegen hagyta.” Végül egy balatoni nyaralás hozta meg az áttörést. Egy egyszerű fényképezőképet vásárolva csodálkozott rá a tájra, és egyre jobban elmélyedt új hobbijában.

A civilben magyar-történelem szakos tanár és szociálpolitikus fontosnak tartotta azt is, hogy a fotózás mellett a madárvilágot is jobban megismerje, nemrégiben pedig egy OKJ-s fotótanfolyamra is beiratkozott. Elárulta, bár alapvetően ő is a szépet keresi a világban, a tanulás révén már többször kilépett a komfortzónájából. A vizsgamunkáját hajléktalanokról készítette, de az ún. streetfotók varázsát is ízlelgette már.

A kiállítás egésze október 19-ig tekinthetők meg a Körös Művelődési Ház és Könyvtár nyitvatartási idejében.

Fotó: Babák Zoltán0

Majd 600 induló az első Körös körül futógálán

Tartuffe az álszent, az imposztor