in ,

Nagyváradi partnerekkel tartottak műhelytalálkozót az arborétumban

0

Szakmai találkozó keretében cseréltek tapasztalatot október 16-án a Szarvasi Arborétum és a Nagyváradi Katolikus Püspökség képviselői. A felek egy ROHU-35 Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat keretében működnek együtt, amelynek során hazánk legnagyobb dendrológiai gyűjteményében bővül a látogatható elemek köre, és a testi-lelki egészség területét megcélozva is előrelépések történnek.

– Mivel a nagyváradi püspökség a partnerünk, olyan vallásos témákat is beletettünk a pályázatba, amelyek korábban nem jelentek meg a kertben. Egyebek mellett egy meditációs teret és egy gyógynövényes fűszerkertet is kialakítunk. Ezek jelentik a kapcsolódási pontokat, emellett pedig mindkét helyszínen építkezések zajlanak. Nálunk egy közösségi teret és egy tematikus sétautat hozunk létre – adott betekintést a projektbe dr. Hanyecz Katalin igazgató.

Hozzátette, a fejlesztést egy olyan helyszínen alakítják ki, amely egyelőre még nem látogatható. A terület viszonylag távol esik a Pepi-kert látogatók által használt részeitől, így egy nyugodtabb, csendesebb kikapcsolódási lehetőséget kínál. A foglalkoztató épület kb. száz fő befogadására lesz alkalmas. Itt előreláthatólag különböző rendezvények bonyolítanak majd le, valamint az elképzeléseik között szerepel a nyári táborok kiköltöztetése is.

A tematikus sétautat a sportolási lehetőségek bővítésére szeretnénk kihasználni. Itt elsősorban kerékpárral, futóbiciklivel és rollerrel lehetne közlekedni, de nyitnának a kerékpáros szakvezetés irányába is.

A két éven át ívelő pályázat jelenleg félidőnél tart. Ennek megfelelően már a sétaút jelentős része elkészült, sajnos azonban az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt a meditációs térnél kisebb elmaradásuk van. A napokban kötnek szerződést a kivitelezővel, vagyis remélhetőleg határidőre elkészülnek a munkával.

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Püskpökség megyéspüspöke elmondta, náluk a magyar kormány támogatásával elindulhatott a Püspöki Palota felújítása, ami 2020 év végén fejeződik be. Ezzel párhuzamosan a pályázat jóvoltából az 5 hektáron elterülő kert is megszépülhet.

– A kertünkben található védett növényeket és fákat meg szeretnénk óvni, illetve egy olyan zöldövezetet kialakítani, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, feltöltődhetnek – vázolta az elképzeléseiket az egyházi vezető. – Nagyon jó volt a mai szakmai találkozón megtapasztalni, hogy a Szarvasi Arborétum szakemberei ugyanazokat a pontokat tartják hangsúlyosnak, mint mi. Az embereket rá kell vezetni, hogy közeledjenek a természethez, és értsék meg a körülöttük lévő dolgokat. Ebből következik, hogy vigyáznak majd a kertre, és nem csupán használói lesznek – fogalmazta meg a szemléletformáló szándékukat.

A részletekről szólva elmondta, a vezetékhálózat rendezése már megtörtént, a folytatást a zöldövezet és bibliai kert kialakítása jelenti. A pályázat határideje 2020. május 31-e, amikorra a kert újra teljes pompájában várja az ország minden szegletéből érkező látogatókat.

Molnár József polgármester leteszi esküjét (Fotó: Hegedűs Éva)0

Ünnepélyes esküt tettek a csabacsűdi önkormányzat tagjai

Fotó: Hegedűs Éva0

1956 egy intő jel az utókor számára