in

Közel hetven gombafajt gyűjtöttek idén az állatparkban

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A gyakorlottabbak már kis kosárkával, késsel és kesztyűvel felszerelkezve érkeztek a minden évben meghirdetett gombabörzére. A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark 15. éve várja ősz derekán az érdeklődőket egy gyűjtéssel egybekötött gombaismereti gyorstalpalóra, Gaál Sándor okleveles gombavizsgáló szakellenőr vezetésével. Az idei programra október 19-én került sor.

– Örömmel konstatálom, hogy most nagyon sok fiatal jött el. Azt látom, hogy mindig vannak érdeklődők, noha rengeteg az elterelő inger – tekintett körbe az egybegyűlteken. – Azt tanácsolom mindenkinek, aki ilyesmire adja a fejét, hogy bátran vegyen fel mindenféle gombát, fogyasztás előtt azonban mindenképp vizsgáltassa be. Minden piaci napon lehetőség van ingyenes gombavizsgálatra, és a lakásomon is szívesen látok mindenkit – intett óva a szakember.

Tapasztalatai azt mutatják, hogy bármikor megtörténhet a baj. Nem egyszer találkozott már olyan esettel, hogy tapasztalt gombagyűjtő mulasztotta el a vizsgálatot, s előzetes feltételezése tévesnek bizonyult. A következmények pedig olykor nagyon súlyosak is lehetnek.

Kovács Krisztina, Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa elmondta, a terület kiváló adottságokkal rendelkezik. A holtág közelsége miatt többféle élőhelytípus jött létre viszonylag kis területen, így számos gombafaj is fellelhető. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy bizonyos fajok szinte már „állandó lakcímmel” rendelkeznek, ami a gyűjtés során megkönnyíti a dolgukat.

– Szeretnénk egy olyan kikapcsolódást kínálni az ide érkezőknek, ami nem csak egy könnyed sétát és nézelődést foglal magában, hanem az ismeretszerzést is segíti – fogalmazza meg a program mögött rejlő szándékot. – Szerencsére most a bőség zavara van, ezért biztatni is kellett az érdeklődőket, hogy mindenből csak egy bizonyos mennyiséget szedjenek. Nem az a cél, hogy mindenki megtöltse a táskáját, hanem minden fajból legyen egy vizsgálásra érdemes minta – összegezte a látottakat a közel két órás túra végén.

Gál Lívia kislányával közösen érkezett a programra. A parkot járva éles szemmel vette észre a fűben, mulcs között és a fák sűrűjében megbújó gombákat, s nagy pontossággal többségük kilétét is meg tudta határozni.

– Három éve foglalkozom gombákkal. Akkoriban egy jó kis programnak indult, mivel nem szeretünk a négy fal között ülni, és szívesen járjuk a természetet. Azóta autodidakta módon fejlesztem a tudásom interneten keresztül, és elég jól haladok. Nem mellékes az sem, hogy ez egy ingyen elérhető táplálékforrás. Ha valaki biztonsággal felismeri, könnyen és gyorsan fehérjeforráshoz jut. Ennek ellenére mindig megmutatom Sanyi bácsinak, mert csak akkor vagyok teljesen nyugodt – mesélt újkeletű hobbijáról az édesanya.

A kisebb csoportokba verődött gombagyűjtők megrakott kosárkákkal érkeztek a látogatóközpont előtti területre. Az ott felállított asztalokra pakolták ki zsákmányukat, melyek három hosszú asztalt megtöltöttek.

A gombaszakellenőr végül 57 fajt határozott meg, köztük az alföldi vidék jellemzői fajait, a csiperkét, a lilatönkű pereszkét, a késői laskagombát, az őzlábgombát és a mezei szegfűgombát. Biztatott mindenkit, hogy bátran vágjon neki a gombászatnak, hiszen bár ma már a boltok is gazdag kínálatot nyújtanak termesztett gombafajokból, azok közel sem olyan finomak, mint a vadon termők.

0

Lobogó fáklyák fényében…

Dr. Lipcsei Imre0

Jövőre, jelenre, múltra