in , ,

Szarvason tartott előadást a 27 nyelven beszélő nyelvzseni

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Egy vagy két idegen nyelv középszintű ismerete napjainkban nélkülözhetetlen – sokan vallják magunkénak ezt az állítást, ami által a nyelvvizsga megszerzése is felértékelődött. A gond legtöbbször az, hogy idő, szorgalom vagy motiváció hiányában a tanulók nem mindig jutnak el az áhított célig. Gaál Ottó 27 nyelvvizsgája a garancia rá, hogy a feladat nem lehetetlen, csupán egy megfelelő módszerre van szükség.

A nyelvzseni tíz év kutatómunka után, 1990-ben írta meg a „kreatív nyelvtanulás” című tankönyvét, először angol és német nyelven. A tananyagban 12 leckére bontva 8000 idegen nyelvű mondat található, mellettük a magyar fordításukkal. A módszer lényege, hogy a leckékhez tartozó szószedetet és nyelvtani magyarázatot követően a tanuló mindig hangosan fordítja a célnyelvre a tananyag mondatait. Hangsúlyozta, legalább 80%-os tudás elsajátítása szükséges ahhoz, hogy valaki tovább léphessen. Ez alatt a tudásszint alatt ugyanis az ismeretanyag nem lesz jól hasznosítható.

A Liget Wellness és Koncerencia Hotel nagytermében november 5-én közel százan várakoztak, köztük általános és középiskolások, nyelvtanárok és laikus érdeklődők is. Vélhetően mindannyian arra keresték a választ, hogy a módszer segítségével gyorsabban és hatékonyabban tudják-e megtanulni az általuk választott idegennyelvet, vagy a hosszú évek verejtékes munkáját nem lehet megspórolni.

– Alapfeladatunk a térség turisztikai célú népszerűsítése. Emellett olyan előadásokat, képzéseket hozunk le, amelyek szolgálják tagjaink munkáját. A nyelv a turizmusban kiemelten fontos, ezért amikor láttam Gaál Ottót a televízióban, arra gondoltam, hogy az ő előadása biztosan rendkívül hasznos lehet. Felvettem vele a kapcsolatot, aminek nagyon örült, mert valamilyen régi, múltbéli kapcsolat fűzi Szarvashoz. Amikor láttuk, hogy nagy az érdeklődés a program iránt, a meghívókat térségi szintre is kiterjesztettük. Ennek eredményeképp egyik napról a másikra duplájára nőtt a regisztrálók száma – árulta el a várakozás perceiben az Mihály Mariann TDM menedzser, aki a szervezési feladatokat vállalta fel.

Gaál Ottó a szomorú számadatokról szólva elmondta, legutóbb 104 ezren érettségiztek, közülük 55 ezren mentek el nyelvvizsgára. Sikeres nyelvvizsga azonban nem minden esetben született. Szerinte a legnagyobb probléma az oktatással, hogy nagy létszámban tanítják az idegen nyelvet, ráadásul különböző képességű gyerekeket kell a pedagógusnak összehangolni. Ennek a legegyszerűbb módja az olvasás és az írás, a kommunikációra így alig néhány perc jut. Meglátása szerint először kevés, de nagyon alapos és jól használható tudást kellene átadni a gyerekeknek, amely később igény és szükség szerint bővíthető lenne.

– A nyelvtanulás egy magányos dolog. Szükség van hozzá egy kétnyelvű anyagra, ami úgy néz ki, mint egy módszertannal kiegészített társalgási nyelvkönyv. Az én módszeremmel mindenki nyolcezer példát tanul meg. Mindig a célnyelvre fordít, és csak a tanult szókincset és nyelvtant alkalmazza. Mire a könyvet elvégzi, már 200 órát beszélt az adott nyelven – avatott be tankönyv felépítésébe.

Véleménye szerint egy átlagos képességű tanuló heti 4-5 óra tanulással kb. egy év alatt juthat el a középfokú nyelvvizsga szintjére, de az önálló beszéd már 4-6 hónap alatt kialakulhat.

Úgy tűnt, a résztvevők többségét meggyőzte, amit mi sem bizonyított jobban, mint hogy a szünetben hosszú sor kígyózott a magával hozott, megvásárolható kiadványok előtt.

Fotó: Hegedűs Éva0

Az űreszközök nélkül ma sokkal kevesebbet tudnánk a Naprendszerről

0

Kárpát-medencei Pedagógiai Konferencia és Módszertani Napok