in ,

Szakmai seregszemle az amatőr szlovák színjátszás jegyében

0

Gyertek, mert a színház egy nagyon jó dolog – ezt a gondolatot fogalmazta meg üzenetként Onodi Daniela, a Nemzetközi Szlovák Színjátszó Találkozó főszervezője. A múlt hétvégén tizenegyedik alkalommal rendezett „Együtt a színpadon” elnevezésű seregszemlén szlovák, vajdasági és magyarországi társulatok mutatkoztak be, túlnyomórészt amatőr csoportok képviseletében.

– Hét színház jött el az idei találkozóra és egy olyan gimnazista csoport, akik részt vettek idén egy színjátszó műhelyben, Szlovákiában. Szarvason azt az előadást adják elő, amit ott megtanultak. Mellettük két színház érkezett Vajdaságból, Kiszácsról és Backi Petrovacról. Az egyik egy vajdasági drámát adott elő, a másik a Portugál című előadást hozza el. Továbbá két csoport jött Szlovákiából, illetve bemutatkozik a Vertigo Szlovák Színház és a Cervinus Teátrum is – tájékoztatott a háromnapos rendezvény forgatókönyvéről a főszervező.

Elmondta, az ötlet Tótkomlósról származik, ahol néhány éve a tótkomlósi színjátszás 100. évfordulóját ünnepelték. A helyiek szervezésében ennek apropóján megvalósult egy szlovák színjátszó szemle, amit később hagyománnyá alakítottak. A program létrejöttéhez hozzájárult továbbá egy háromoldalú nemzetközi szerződés is, ami a vajdasági, magyarországi és romániai szlovákok között jött létre. Ez a találkozó is a közös rendezvényeik közé tartozik.

A fesztiválon való részvétel meghívásos alapon történik. Ez elsősorban a látott előadások és a baráti, szakmai javaslatok mentén dől el. A találkozó szinte állandó résztvevője a poprádi Commedia Színház, de a tótkomlósi amatőr csoportra is mindig számíthatnak. Ottjártunkkor épp a Vertigo Szlovák Színház előadását követhette nyomon a közönség, akik Ingmar Willquist: Helver éjszakája c. kortárs drámáját vitték színre.

– A dráma egy férfi és egy nő, Helver és Carla egy napját mutatja be. A konyhájukban játszódik a történet. Azt mutatja meg, hogyan csúszik szét egy család élete azáltal, hogy kint egyre nő a feszültség, a gyűlölet, és ez egyre jobban fenyegeti őket. Arról az útkeresésről szól, ahogyan megpróbálnak kiszabadulni ebből a szorított helyzetből – árulta el az előadás után Garajszki Margit, a Vertigo Szlovák Színház színész-rendezője. – Nagyon aktuális ez a dráma, mert minket is körülvesznek nap mint nap ezek az érzések, legyen szó romák vagy bármilyen népcsoportok elleni megnyilvánulásokról. Ezért is tartottuk fontosnak színre vinni a drámát.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója elmondta, a szarvasi színház általában olyan egy-kétszemélyes darabokkal van jelen, amit később utaztatni is lehet, és rendhagyó irodalomóraként is megállják a helyüket.

– Danielával közösen izgulunk az amatőr szlovák színjátszás megmaradásáért. Az asszimiláció ugyanis nem csak Magyarországon érhető tetten, hanem a romániai, szerbiai és vajdasági szlovákságnál is érzékelhető. Gyakorlatilag azt látjuk, hogy a tótkomlósiak kivételével pl. az idén csak kamaradarabok érkeztek Szarvasra. A fiatalokkal talán nincs gond, látható az amatőr szlovák színjátszásban is az utánpótlás, inkább a klasszikus 40-50-es korosztályt hiányoljuk, akik a mai rohanó világban inkább a pénzkeresetet és utána a pihenést választják – fejezte ki aggodalmát a jövővel kapcsolatosan.

Hangsúlyozták, legfőbb céljuk egy baráti, szakmai eszmecsere, amely remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a szlovák színjátszás megmaradjon Magyarországon.

(forrás: Körös Televízió)

Szabó Ferenc János és Tatai Nóra (Fotó: Tatai László)

Orosz lélek magyar szívvel

0

Márton lámpásai – beiskolázási játszóház a Gyakorlóban